The Pond Library

Bijzondere filtersystemen: het lijk

nylon

Bekende begrippen als we het hebben over filtersystemen zijn de meerkamerfilter, de vortex, uv lamp en zo verder. Deze filtersystemen zijn ons bekend, toch zijn er ook een aantal bijzondere of buitengewone filtersystemen die we niet zo vaak aantreffen of uitgevonden zijn door vijverhobbyisten die op zoek waren om hun vijverwater toch te filteren maar op een andere manier dan deze te koop in de winkel. Het lijk is er eentje van.

Met deze lugubere naam bespreken we een filtermethode met een dames panty. Het is wellicht het meest gebruikte, bijzondere filtersysteem. De dames panty wordt vastgemaakt aan de in- of uitgang van een filter of buis. De panty houdt alle vuil tegen van het water dat erdoor stroomt.

Het werkt perfect en het kleinste vuil wordt opgevangen. Vuil tot 60 micron(0.06 mm) kan een panty uitfilteren. Dat is werkelijk heel fijn vuil. Een zeef als mechanisch voorfilter geplaatst met een doorsnee zeef vangt vuil tot 200 micron.

Meteen hebben we dan ook het grootste nadeel van het lijk. Het werkt zo goed dat de panty heel vaak zal moeten worden vervangen of gereinigd. Dat reinigen kan trouwens heel makkelijk gebeuren. Maak de panty los, draai het binnenstebuiten en spuit het af met de tuinslang.

De naam “het lijk” is ontstaan omdat men een paar verstrengelde benen kan zien als de panty vol water zit.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.