The Pond Library

De skimmerlijn

Skimmer in werking

Een goede koivijver beschikt over best over twee filterlijnen:

In dit artikel bespreken we de skimmerlijn. Op deze lijn plaatsen we teostellen die mee het water helpen zuiver houden maar die compleet kan afgezet worden in de winter.

De skimmerlijn

Op de skimmerlijn zetten we apparaten die kunnen worden afgezet. De skimmer zal moeten worden afgezet wanneer het vriest. Ook een eventuele zandfilter en ultraviolet straler kunnen we missen in de winter.

De skimmerlijn in schema:

 1. Skimmer
 2. pomp verbonden met de biologische pomp door een bypass – (eventueel zandfilter) – (eventueel ultraviolet straler)
 3. terug naar vijver dertig centimeter onder waterniveau met eventueel een bypass naar de waterval.

De twee pompen van de biologische filterlijn en de skimmerlijn worden met elkaar verbonden door een bypass. Zo hebben we voor onze biologische filterlijn een reservepomp. Indien de pomp van de biologische filterlijn een panne heeft, kunnen we gewoon overschakelen op de pomp van de skimmer. De biologische filterlijn kan dan in werking blijven.

Voor een goede dubbele filterlijn moeten de pompen min of meer gelijk aan elkaar zijn qua debiet.

 • De pomp van de skimmer kan dan in een noodsituatie de biologische filterlijn onderhouden.
 • Een eventuele ultraviulet straler op de skimmerlijn verwerkt voldoende water.

Hebben we geen nood aan een skimmer, dan hebben we maar één filterlijn. Een mogelijke filterlijn ziet er als volgt uit:

 1. Bodemdrainage in de vijverbodem
 2. Voorfilter zoals vortex, zeeftrommelfilter
 3. Meerkamerfilter – eventueel ultraviulet straler) – (eventueel zandfilter) – (eventueel verwarmingstoestel) – (eventueel druppelfilter)
 4. terug naar vijver dertig centimeter onder waterniveau.

Wanneer we enkel beschikken over één filterlijn, moeten we volgende zaken in acht nemen:

 • Voorzie een reservepomp voor eventuele pannes.
 • Een ultraviulet straler kan afgezet worden in de winter. Isuleer de lamp dan wel goed tegen vorst maar laat het water best verder door de lamp stromen of neem de lamp weg.
 • Een zandfilter moet in de winter afgezet worden. We zetten de zeswegkraan op “recirculatie”. De filterlijn kan dan verderwerken.

Ook interessant om te lezen

Edwig Boeykens

Edwig Boeykens

Edwig Boeykens is koi auteur en schreef o.a. het boek 'Koi Trilogie' en 'Koi & Co'. Edwig was ook eindredacteur van het magazine van de Vlaamse Koi- en vijvervrienden en verzorgde tevens de ombudsdienst van deze voormalige Belgische koivereniging.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.