The Pond Library

Bereken zelf je elektriciteits kosten

elektriciteits-factuur

De meeste vijvers hebben een filter waarbij een pomp nodig is om het water rond te sturen. Er zijn ook vijvers die een hele reeks van elektrische toestellen gebruiken zoals een uv lamp, een luchtpomp, skimmerpomp, enz. De meeste van deze toestellen draaien dan nog eens permanent jaren na elkaar.

Wat vaak over het hoofd gezien wordt is dat het verbruik aan elektriciteit vele malen hoger zal liggen dan de eigenlijke kostprijs van het toestel zelf. Vroeger keek men minder naar verbruik maar omdat elektriciteit duurder wordt wil een vijver eigenaar weten wat zijn toestellen hem kosten.

Dag- en/of nachttarief

Vooraleer we de berekening van de elektriciteitskost aanpakken moet je weten tot welke groep van elektriciteitsconsument je behoort.

  • Enkelvoudig tarief
  • Tweevoudig tarief

Enkelvoudig tarief

De elektriciteitsmaatschappij rekent u slechts 1 tarief per kWh aan voor uw elektriciteitsverbruik. Kijk op uw factuur wat je aangerekend wordt voor 1 kWh

Tweevoudig tarief

Mensen die het huis of water verwarmen met een elektrische installatie kunnen genieten van een tweevoudig tarief waarbij een deel van het verbruik berekend wordt aan een dagprijs per kWh en een deel aan nachtprijs. Op je factuur staat wat de prijs is voor het dagtarief en het nachttarief. Ook moet je weten hoeveel uur aan het dagtarief gerekend word en hoeveel uur aan het voordeligere nachttarief per 24 uur. Meestal is de verhouding 16 uur aan dagtarief en 8 uur aan nachttarief.

De formule

Ampére x volt = aantal watt (W)
Aantal watt gedeeld door 1000 = aantal kilowatt (kW)
Aantal kilowatt(kW) x gebruikte uren = aantal kilowatt per uur (kWh)
Aantal kilowatt per uur (kWh) x tarief in eurocent voor 1 kWh / 100 = prijs verbruik

Met een energiemeter

Je kunt ook een energiemeter gebruiken om een inzicht te krijgen in het verbruik van een toestel.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.