The Pond Library

Mechanische filtermaterialen

borstels

Filters die in de handel worden aangeboden zijn standaard voorzien van verschillende soorten filtermaterialen. Eerst komen in een goede filter de mechanische filtermaterialen die het water gaan zuiveren van het grofste en meeste organisch afval (van grof naar fijn). Het doel van de mechanische filtermaterialen is het zoveel mogelijk tegenhouden van organisch afval zodat de biologische filtermaterialen verderop in het filter zo weinig mogelijk organisch afval te verwerken krijgen zodat hun goede werking (huisvesten nuttige bacteriën in een zuurstofrijke omgeving) gewaarborgd blijft.

Er zijn heel wat mechanische filtermaterialen in de handel te verkrijgen, vaak onder verschillende benamingen van fabrikant tot fabrikant. Na een tijd zullen deze uit het filter aan vervanging toe zijn en dan kan u naar eigen keuze kiezen uit een groot aanbod om uw filter te voorzien van een goede mechanische filtering

Borstels

Filterborstels komen altijd op de eerste plaats bij mechanische filtering. Ze houden met hun haren het grofste en meeste organisch vuil tegen maar kunnen door hun vorm en structuur ook niet dichtslippen. De borstels zijn verkrijgbaar in verschillende maten (lengtes en diameters). Plaats de borstels zo dicht mogelijk bij elkaar met zo weinig mogelijk tussenruimte om zoveel mogelijk vuil tegen te houden. De borstels hebben een haakje waarmee u ze best ophangt aan een sterke buis want door water en het organisch vuil kunnen ze doorwegen. Omdat ze zoveel vuil tegenhouden moet u de borstels regelmatig afspoelen.

Filter Borstels

Filtermousse – schuimmatten

Na de borstels kunt u een reeks van filtermousses (schuimmatten) voorzien om het organische vuil tegen te houden welke de borstels doorlieten. Filtermousses zijn heel wat fijner van structuur en houden dan ook fijn organisch afval tegen. Door hun fijne structuur zijn deze materialen wel gevoeliger voor dichtslippen. Regelmatige controle en doorspoelen moet u zeker doen. Als u een volledige kamer van dit materiaal voorziet doet u er goed aan om tussenstrippen te plaatsen waardoor de kans op dichtslippen verkleint. De filtermousses zijn beschikbaar in heel wat uitvoeringen en dichtheden. Voorzie verschillende lagen filtermousses van een grovere naar fijnere structuur. Vaak worden ook een paar filtermousses met de fijnste structuur net voor de uitlaat (op het uiteinde) van het filter geplaatst zodat het gezuiverde water vooraleer het weer in de vijver terechtkomt nog een allerlaatste superfijne filtering ondergaat

Filterwatten

Filterwatten worden vaak in kleine filter toegepast waar slechts een beperkte plaats voorhanden is. Filterwatten hebben een heel fijne structuur en houden heel veel organisch vuil tegen. Heel regelmatige contrule en vervanging zal noodzakelijk zijn anders slipt het filter dicht. Filterwatten zijn niet echt schoon te spoelen.

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.