The Pond Library

Wat verbruiken elektrische toestellen nu écht?

stopcontacten

We weten allemaal dat elektrische toestellen geld kosten aan verbruik. Elektrische toestellen die veel uren werken zullen uiteindelijk meer kosten aan verbruik dan het toestel zelf. 

Elektrische toestellen kosten aan verbruik

Bij het kiezen van een vijverpomp, luchtpomp,¦ kijkt u vermoedelijk op de doos naar het aantal watt het toestel verbruikt. Het is immers een belangrijke factor op termijn want de kost voor de aanschaf van het toestel zelf is maar klein tegenover het kostenverbruik dat het toestel zal teweegbrengen gedurende de werkingsperiode van vele jaren.

De fabrikanten zijn duidelijk, bij de technische specificaties staat altijd het aantal watt van een toestel samen met nog andere kenmerken. Wat er soms niet bij vermeld staat om welk soort vermogen het gaat. Gaat het nu om het afgegeven vermogen of het opgenomen vermogen?

Er is heel duidelijk een verschil want het opgenomen vermogen kan van enkele tientallen procenten tot zelfs het dubbele hoger liggen dan het afgegeven vermogen.

Het verschil

  • Het opgenomen vermogen (P1) is het actuele werkvermogen van een toestel wanneer het toestel draait. Het opgenomen vermogen is het echte verbruik in Watt van een toestel.
  • Het afgegeven vermogen (P2) is het aantal Watt dat een toestel presteert, het geeft aan hoe krachtig een toestel is. Het geeft NIET AAN hoeveel een toestel verbruikt.

Meten is weten met een energiemeter

Wilt u echt weten hoeveel een toestel u per uur, per dag, per jaar kost aan elektriciteit dan moet u het opgenomen vermogen van een toestel kennen en niet het afgegeven vermogen (wat vaak op de doos staat)

Er bestaan op de markt éénvoudige, goedkope toestelletjes die u simpelweg tussen het stopcontact en de stekker van het toestel stopt. Deze energiemeters kunnen u vertellen wat het opgenomen vermogen van een elektrisch toestel is. Afhankelijk van het merk en type energiemeters kunnen deze u meteen het aantal Watt of Wh of KWh vertellen en zelfs meteen tonen hoeveel de kost per uur is. Er kan ook gemeten worden over langere periodes, bijvoorbeeld over een volledig jaar.

Bijpassende artikels

Ief De Laender

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.