The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
capillaire werking

6 Posts
3 Users
0 Likes
7,570 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Halli, valt het vaak voor dat de vijver over de rand leegloopt door middel van de capillaire werking IN plooien van de folie? En zo ja wat kan je er aan doen, behalve de plooien met form flash overkleven van beneden tot boven (vrij duur)?


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Dit probleem valt vaak voor. Er is een oplossing voor. U kan in de artikels, afdeling aanleg een artikel vinden met als titel "De meest rendabele vijverafboording". Daarin wordt uitgelegd hoe u door middel van paaltjes waarop dunne houten latten hout bevestigd worden een perfecte randafwerking kan maken. U kan dan de folie over die rand houten latten plooien en verder wegwerken. Het artikel heeft ook een schets van hoe het in zijn werk gaat.


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

hallo webmaster,

ik paste inderdaad het systeem met de latten en paaltjes toe. De folie wordt naturlijk op diverse plaatsen geplooid en deze plooien worden dus over die lattenrand gevouwen en dan de grond in. Ik vroeg me af of her water in die plooien pver de latten aan de andere zijde de grond in worden gezogen. Als de plooien erg dun zijn, kan het water namelijk erg ver kruipen, alvorens zijn eigen massa zo groot wordt dat deze met de capillaire (adhesie)krachten in evenwicht komt.
Maar misschien maak ik me zorgen om niets?


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Water kruipt inderdaad overal en soms sta je verstelt van wat allemaal kan maar denk toch dat met het systeem latten en paaltjes het zo goed als uitgesloten is dat water zo uit de vijver zou kunnen.

Verdamping misschien. Hoe goed is uw vijverrand afgewerkt? Stel dat de zon volledig bovenaan op uw zwarte folie rechtstreeks kan schijnen. Deze warmt heel erg op waardoor extra water zal verdampen.

Hoe groot is het oppervlakvan uw vijver? Hoeveel cm water speel je kwijt per dag of per week?


   
ReplyQuote
D@nny
(@dnny)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 3
 

Hoi,

Het zakken van het waterniveau kan inderdaad vele oorzaken hebben, zoals al gezegd, zon op zwarte folie (wat volgens mij het liefst te vermijden valt) vele stenen die het water laten verdampen, bewegend water.
Ik had ook op veel plaatsten last van overheveling van het water, ik heb toen de plooien heel droog gewreven en er zwarte siliconen (voor containerbouw) tussen gespoten, en het helpt na 4 jaar nog altijd en het is nog eens niet zo duur.

Groetjes,


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Hallo webmaster,
iuk ben druk bezig met het plaatsen van de foile, de vraag was dus preventief (vind ik beter dan nadien vast te stellen dat de zaak stevig moet worden herwerkt). De vijver is een 25 vierkante meter en +- 30.000l.

Afgelopen weekend bezocht ik de kijkvijvers van de vlaamse openvijvertoer en informeerde wat betreffende verdampingswaarden. De meeste mensen spraken van 2 a 5cm per week als het goed weer was. Vind je dit een correcte waarde? Kan het door lelies worden ingedijkt?


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.