The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
duiven in vijver

9 Posts
5 Users
0 Likes
4,280 Views
christine
(@christine)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 30
Topic starter  

Waarschijnlijk maak ik me iets te veel zorgen, maar de laatste dagen is mijn vijver blijkbaar een speelplaats voor houtduiven geworden. Ze duiken regelrecht de vijver in, blijven er enkele seconden rondzwabberen en vertrekken dan weer. De vissen lijken er wel van te schrikken, want ze blijven al enkele dagen onderin de vijver, komen wel naar boven als ze gevoederd worden. Moet ik hier iets tegen doen, als er al iets tegen te doen valt.


   
Quote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

ik kan begrijpen dat je hier niet blij mee bent, je weet immers nooit waar deze vogels hebben gezeten voor ze in je vijver komen badderen, af en toe een keer een vogeltje zou ik niet erg vinden. Maar als ze dagelijks terugkomen en de vissen afschrikken is het natuurlijk niet prettig. Schrik betekend stress, en stress betekend zwakkere vissen. Misschien is een apparaat met een sensor een oplossing. Zodra deze beweging rond de vijver detecteert, begint hij het geluid te maken van roofvogels. Dit zou andere vogels moeten afschrikken. Het is ontwikkeld voor reigers, maar denk dat dit niet anders zal zijn bij duiven.

Ik hoop dat je een oplossing vind!
Laat het ons weten 🙂

Grtz.


   
ReplyQuote
christine
(@christine)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 30
Topic starter  

Er staan reeds sensors die beweging rond de vijver detecteren, en dan van vier zijden een straal water spuiten. Die werken erg goed, al maanden geen enkele reiger meer gezien. Bij de duiven worden de sensors niet geactiveerd, waarschijnlijk omdat ze direct de vijver induiken en slechts enkele seconden blijven.
Ik heb geen dure koi in de vijver, maar mijn visjes zijn me echt dierbaar.


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Een erg lastig probleem en kan helaas niet zo snel een oplossing bedenken (sensoren was een goed idee). Zelf ben ik veel bezig om de vissen wat tammer te krijgen en dan helpt dit zeker niet. Ik verwacht echter wel dat dit probleem binnenkort vanzelf oplost of in ieder geval veel minder wordt. Het is op het moment al erg lang warm en vooral droog en verwacht dat ze daarom steeds verkoeling zoeken in het water. Zodra het normale nederlands weer terug komt denk ik dat ze hiermee dus stoppen.

Misschien kan je een paar waterbakken/zwembadje of iets dergelijks plaatsen zodat ze hier naar toe gaan. Als deze makkelijker bereikbaar zijn en ze zich daar veilig voelen gaan ze waarschijnlijk hier naar toe.


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

je kunt misschien een net of draden over de vijver of tuin spannen.
Hier komt er helemaal geen vogel in de tuin, onze 3 katten blijven in de tuin ( er zit schrikdraad om de tuin om vreemde katten eruit en onze katten in de tuin te houden ) en die bewaking de vijver. ze drinken eruit en de vissen zijn het gewend, komen dan ook gewoon eten.
En anders..... piranha's 😀


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Een net over de vijver kan wel, maar ziet er natuurlijk minder mooi uit. Ik heb zelf visdraden over mijn gehele tuin gespannen, maar mussen, merels en andere vogels komen er gewoon door. Als je dit tegen duiven wil gebruiken moet je de draden wel erg kort naast elkaar spannen...


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

En de piranha's is wel een goed idee, als ze maar geleerd hebben om van de andere vissen af te blijven :p


   
ReplyQuote
christine
(@christine)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 30
Topic starter  

Een waterbak, dat zou ik misschien kunnen proberen. Ik zal er dan een bordje bijzetten 'duiven hier'. 😀
Van netten en draden hou ik niet zo.
Bedankt voor alle reacties.


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 13 years ago
Posts: 92
 

ik zou me er niet teveel druk om maken, hier komt van allerlei gespuis de vijver in, merels, mussen, duiven en zelfs katten en kraaien.
Onze tuin en vijver is dan wel wat aan de grote kant, maar aan de ene kant moeten die beestjes ook kunnen drinken en zich wassen en aan de andere kant vind ik juist al dat natuurlijk heerlijk in de tuin.
Wat gevaren voor de vissen betreft, ja de vissen zouden hier ziek van kunnen worden, maar een gezonde vis met een goede weesrtand moet dit toch kunnen hebben.
Hier zwemmen al jaren een aantal grote koi rond en er is maar zelden een ziek, die vaak uitzichzelf weer opknapt.
Wat willen we dan? je kunt moelijk 24 uur per dag met een buks in de struiken gaan liggen en al zou dat kunnen is dat wat we willen?


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.