The Pond Library

Vraag en Antwoord

Heeft u een aquariu...
 
Notifications
Clear all
Heeft u een aquarium?

16 Posts
10 Users
0 Likes
7,139 Views
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
Topic starter  

Beste vijverliefhebbers,

de vijverhobby is een prachtige hobby. Maar de aquariumhobby mag er natuurlijk ook wezen...
Heeft u een aquarium (gehad)? En zo ja, wat voor één? Meerdere keuzes zijn weer mogelijk.

Ik zelf heb een tropisch zoetwater (gezelschaps)aquarium van 130 liter, een tropisch zoetwater speciaal aquarium voor Aphyosemion sjoestedti van 60 liter en een koudwater zoetwater aquarium van 240 liter, speciaal voor de opkweek van koi.


   
Quote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Yep, daar is het allemaal mee begonnen.
Dus ik heb een tropisch zoetwateraquarium, meer bepaald een Tanganyika biotoop met vooral Tropheus soorten erin.
Aquarium is 230 x 60 x 60cm. Hierin bevindt zich 130kg wit zand, 180 kg rotsen en nog een beetje water natuurlijk... 🙂


   
ReplyQuote
chasagi
(@chasagi)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 36
 

Ik heb een tropisch zoetwateraquarium maar dit aquarium was bedoelt voor koi. Dus heb er maar een aquarium bij gekocht voor het geval dat.
Ik heb nu drie aquariums ja ik weet het een beetje uit de hand gelopen


   
ReplyQuote
alain VN
(@alain-vn)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 69
 

Ik zou wel een aquarium willen, maar ik heb indertijd moeten kiezen tussen een vijver en een aquarium, vrouwen hé.
'k heb dan maar voor een vijver gekozen,allez, eigenlijk drie vijvers.

Alain


   
ReplyQuote
tekenaar
(@tekenaar)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 128
 

wel wat triest om een vissenkom in dezelfde kategorie te zetten als een koudwater(=onverwarmd) aquarium...


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
Topic starter  

tekenaar wrote: wel wat triest om een vissenkom in dezelfde kategorie te zetten als een koudwater(=onverwarmd) aquarium...

Als je het zo bekijkt heb je idd gelijk... Ben zelf ook een tegenstander van vissenkommen. Bovendien hebben beiden niets met elkaar van doen. Kortom een foute indeling idd..

Gr, Dennis.


   
ReplyQuote
h-demon
(@h-demon)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 4
 

Ik heb geen aquarium, maar ik hoop er ooit wel een te schaffen.

Zoals hier al eerder werd aangehaald : "Vrouwen, hé" 😀


   
ReplyQuote
jolanda
(@jolanda)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 56
 

hee dennis ! waarom ben je tegen vissenkommen? ik heb een grote kom met daarin wat guppys en die doen het erg goed ze krijgen veel jongen die ze ook bijna allemaal weer opeten en ik heb er ook een paar poelslakjes in zitten . heel leuk hoor :p


   
ReplyQuote
Andy
 Andy
(@andy)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 15
 

Ook ik heb een aquarium,tropisch zoetwateraquarium van 120L, met enkele maanvissen erin en een koppel diamantgoerami's. Zou enorm graag een tweede aanschaffen, een zeewateraquarium dan, maar na het rondkijken wat dat kost en het onderhoud eraan verbonden 😮 zal ik dit plan nog effe opbergen 🙁


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
Topic starter  

jolanda wrote: hee dennis ! waarom ben je tegen vissenkommen? ik heb een grote kom met daarin wat guppys en die doen het erg goed ze krijgen veel jongen die ze ook bijna allemaal weer opeten en ik heb er ook een paar poelslakjes in zitten . heel leuk hoor :p

Hey Jolanda,

geldt niet voor guppies hoor 🙂 Maar wel voor goudvissen.. Je weet waarschijnlijk wel hoe men deze diertjes behandelt...
Citaat van de vissenbescherming: www.vissenbescherming.nl

Waarom de goudvissenkom niet deugt
Veel van deze goudvissen komen in een goudvissenkom terecht. Mensen realiseren zich helaas niet dat dit voor de vissen een martelwerktuig is. Wat deugt er niet aan? In de eerste plaats is de goudvissenkom natuurlijk veel te klein. De kom bevat doorgaans maar enkele liters water, grote viskommen bevatten in het beste geval 10 tot 15 liter water. Dat is veel te weinig voor een goudvis, die minstens 250 liter nodig heeft! De kleine hoeveelheid water in een viskom dreigt niet alleen snel te vervuilen, maar kan ook snel te warm worden.
Een ander nadeel van de viskom is dat door de komvorm het wateropppervlak dat direct met de lucht in contact komt, veel te klein is. Daardoor dreigt voortdurend het zuurstofgehalte van het water te laag te worden.
De viskom biedt de goudvissen ook geen interessant en afwisselend leefmilieu, waarin ze zich kunnen oriënteren, verschuilen, afstand tot andere goudvissen kunnen houden en naar voedsel kunnen zoeken. De kom biedt de vis ook nauwelijks bewegingsruimte. Een vis, ook een goudvis, is er op gebouwd om flink te kunnen zwemmen! In een kom kunnen ze alleen maar kleine rondjes draaien.
De goudvissenkom is naar het oordeel van deskundigen volstrekt ongeschikt om vissen in te houden. De bioloog en hoofd van het Wilhelma Aquarium te Stuttgart, Dr. Dieter Jauch, schrijft in zijn boek over de verzorging van goudvissen, Goudvissen in Aquarium en Tuinvijver (Tirion Baarn), dat wie "goudvissen in dit soort 'gevangenissen' opsluit, dierenmishandeling begaat".

Groetjes, Dennis


   
ReplyQuote
kingkoc
(@kingkoc)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 28
 

Bij mij is het begonnen met een vijverke en een paar doodnormale goudvisjes. Daarna 1 koi andere soorten vissen en de aankoop van filters en pompen om de vijver netjes te houden. Op zekere dag vond ik dat ik 's winters ook visjes wilde zien en dan heb ik maar een aquarium gekocht (overgenomen van iemand die geen tijd had). Direct een grote bak van 500 l. Na wat waterproblemen en oa de aankoop van een osmosefilter is alles onder controle en heb ik de bak bevolkt met visjes. Vraag me niet wat precies, maar vooral van die "Dalmatier"-visjes. De stenen heb ik uit de overschot gehaald van rond de vijver. Wel oppassen dat het geen kalkafgevende stenen zijn want hierdoor geraakt de watersamenstelling compleet in de knoop. Een eenvoudige test met een sterk zuur geeft je een duidelijke indicatie of de steen geschikt is.

Intussen heb ik een tweede aqarium van +/- 300 aangekocht. Die doet momenteel dienst als opvangbak van m'n osmosewater, maar naderhand wil ik die ook wel in de woonkamer zetten en er wellicht cycliden gaan inzetten. De buitenactiviteiten gaan intussen verder. Ik ben een vijver aan 't graven van +/- 25.000 liter en dat neemt wel wat tijd in beslag. Ik ga het deze keer volgens de regels van de kunst doen, dus veel denkwerk en opinies vragen. Een quarantainebak van 1000 liter in de garage vervolledigd de lijst. Ik denk dat ik het daarmee ga moeten doen, want ik heb nog binnen nog buiten nog enige plaats over. Maar 't is een leuke hobby!


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
Topic starter  

Die "Dalmatier"-visjes zijn dan denk ik Gevlekte Danio's... Toffe beestjes hoor.

Dennis.


   
ReplyQuote
kingkoc
(@kingkoc)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 28
 

Zou best wel kunnen. Hele leuke visjes. Nu, ieder zijn smaak.


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Ik ben begonnen met een zelfgebouwd en gelast (van zwembadfolie) binnenvijvertje van ongeveer 150 liter, hier een zelfgebouwd filter aan gemaakt. Al snel bleek dat er niet voldoende licht in de bak kwam om de plantjes en visjes in leven te houden, dus heb ik eerst een "nomale" plantenlamp boven gehangen en later een Hoge drukkwik lamp, die laatste had het gewenste resultaat maar voor 10 uur 's avonds was er geen kans op romatiek in huis... (geeft echt heeeeel veeeel licht zo'n lampje...)

Dus op zoek gegaan naar een aquarium, werd er 1 van 300 liter, zelf een tafel gebouwd en het filter van de vijver over gezet naar het aquaruim. Vissen over (waren toen 2 goudvissen.... en mijn hemel wat waren die gegroeid zeg! (dat zie je dus niet echt in een vijvertje)). Dit leek me niet echt ideaal voor de goudvissen dus voor hun heb ik een ander onderkomen gezocht. Daarna het aquarium als gezelschapsbak ingericht, en voorzien van de nodige (zelfbouw) technische snufjes, zoals electronische PH meter en een CO2 installatie.

En nu, nu heb ik een tuin, dus kan ik daar mijn lol op met het water.... Alleen nu staat er wel eens iemand achter me die zegt "en nu is het mooi geweest", en tja daar heeft ze ook wel gelijk in hoor.... Dus doen we even rustig aan met het automatiseren van de vijver...


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
Topic starter  

Froggie,

wat zwemt er allemaal rond in die gezelschapsbak? 🙂

Dennis.


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Euhhh.... Niets meer, of tenminste ik zou het niet weten... Hij is niet meer van mij. Ik had dat aquarium toen ik nog op de flat woonde. Maar er zwom vanalles in. Kegelvlek barbeeltjes, 2 catvisjes (echte aanrader als je ook gewone katten hebt, catvisjes zwemmen nogal snel, dit tot grote intresse van de katten), hebben ook een paartje kersenbuik chiclide in gezwommen, algeneter (zo'n zuignap zeg maar). Tja en nog wat waar ik de naam niet meer van weet.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.