The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
kastanjeboom

7 Posts
4 Users
0 Likes
3,264 Views
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
Topic starter  

Ik heb gehoord dat de bladeren van een tamme kastanjeboom giftig zijn voor de vissen in je vijver. Klopt dit?:confused:


   
Quote
Wahdagie
(@wahdagie)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 199
 

Originally posted by luke
bladeren van een tamme kastanjeboom giftig

Nooit van gehoord, lijkt me ook weinig waarschijnlijk.
In de Elseviers Gids van giftige planten komt de tamme kastanje niet voor! De paarde kastanje wel: de bladeren bevatten
giftige stoffen.

Groet, Arthur.


   
ReplyQuote
dennis_barten
(@dennis_barten)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 29
 

Beste Luke,

Ik denk dat bladeren van de tamme kastanje inderdaad niet giftig zijn voor vissen in de vijver. Dit wordt namelijk nergens vermeld.
De tamme kastanje (Castanea sativa), bevat echter wél het looizuur tanine, wat bij rotting vrijkomt in het water. Eikenblad bevat dit bijvoorbeeld ook. Het is niet bevorderlijk voor de vijver, maar direct giftig is het ook niet. Voorkom daarom toch zoveel mogelijk bladafval in uw vijver.
Het gegeven dat het hout van de tamme kastanje gebruikt wordt voor het maken van wijnvaten lijkt me ook een goede reden dat het blad niet giftig is.
waarschijnlijk is (zoals Arthur al opmerkte) een verwarring ontstaan met de paardekastanje (Aesculus hippocastanum), die wél giftig is. Deze boom kan dan ook beter worden gemeden langs de vijverkant.

Met vriendelijke groet


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Klopt ,een kastagne is niet giftig voor vissen. Zelfs een paardekastagne is slechts beperkt giftig ,uitgezonderd als er zeerveel blad in de vijver zou vallen en blijvben liggen. Om dezelfde reden is ook de wilg te mijden langs de waterkant van een natuurlijke vijver. Dit is volgens de boekjes. Indien in alle waterplassen en beken in vlaanderen de vissen zouden sterven waar wilgen of wilde kastagnes naast staan zouden er helemaal geen vissen meer zijn.


   
ReplyQuote
dennis_barten
(@dennis_barten)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 29
 

Hoi Etienne

Het klopt inderdaad dat het dan om grote hoeveelheden blad moet gaan (al is een kleine hoeveelheid ook niet bevorderlijk). Maar bedenk dat er veel mensen zijn die geen afdeknet spannen tijdens de herst en die ook de moeite niet nemen om blad uit de vijver scheppen. En het is naturlijk ook zo dat veel natuurlijke wateren voortdurend worden voorzien van schoon water. Als voorbeeld zijn bospoelen het duidelijkst. deze liggen vol met blad, het water is sterk verzuurd. Er zwemmen geen vissen en groeien geen waterplanten, hooguit kroos. Dus het is absoluut niet zo dat het blad geen kwaad kan.
Met wilgenblad moet je helemaal oppassen. De wilg (Salix) bevat salicylzuur, wat het hoofdbestanddeel is voor aspirine. Deze stof werkt verdovend en is in hogere doses dodelijk.
En natuurlijk is er niets aan de hand als je het blad uit de vijver houdt dmv van een afdeknet. Of gewoon iedere dag eventjes scheppen.
Maar het kan geen kwaad als we hier even bij stil staan en er ook rekening mee houden, toch?

groetjes


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Voor een kleine vijver kan dit inderdaad gevolgen hebben wanneer de bladmassa heel groot is. Een koiliefhebber laat dit niet gebeuren toch?


   
ReplyQuote
dennis_barten
(@dennis_barten)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 29
 

Zo is dat! 🙂 Ik denk ook niet dat er mensen te vinden zijn op dit forum die het zover laten komen. Ik denk dat hier de meer-dan-gemiddelde-liefhebber rondhangt 😉

Maar verspreid door de BeNeLux zijn er helaas heel veel van te vinden...

groetjes


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.