The Pond Library

Vraag en Antwoord

Te veel goudvis/sar...
 
Notifications
Clear all
Te veel goudvis/sarasa

12 Posts
5 Users
0 Likes
10.1 K Views
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
Topic starter  

Ik begin me steeds meer af te vragen wat ik kan doen met een teveel aan goudvis/sarasa? Elk jaar komen er meer bij en zie er op dit moment ook weer zeker 15 nieuwe (nu ong. 2-3 cm) rond zwemmen. Als deze allemaal blijven leven zitten er ong. 60 in de vijver 🙁 De zonnebaars doet of zijn werk niet goed of hij zat zo vol dat deze niet alles op kon 😀 Ik durf er eigenlijk niet meer zonnebaarzen in te zetten omdat deze ook bekend staan dat ze veel jongen kunnen krijgen. Zijn er nog andere mogelijkheden?

Ik ga in ieder geval proberen om ze gratis aan te bieden via de bekende veilingsites of iets dergelijks. Ik kan de dames redelijk goed herkennen dus die hoop ik als eerste weg te kunnen geven. Wel alleen voor vijvers natuurlijk, een kom is belachelijk en een aquarium zijn ze niet gewend 😮


   
Quote
garden
(@garden)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 15
 

Alhoewel ik ook een aantal volwassen goudvissen heb zwemmen, is geen enkel jong te bekennen bij mij. Er is ieder geval 1 koppel aanwezig. Waarschijnlijk zijn het de windes die alle eieren oppeuzelen waardoor er geen nageslacht komt. Ik vind overigens wel best zo, heb namelijk al te veel vissen in de vijver. Maar het lijkt me toch wel leuk om dit ontwikkeling te zien gebeuren.


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
Topic starter  

Tja, in het begin (ong. 3 jaar geleden) vond ik het ook erg leuk maar ben bang dat hier geen eind aan gaat komen. Er zwemmen ook windes en dus een zonnebaars maar nog steeds overleven te veel vissen het.

En om heel eerlijk te zijn vind ik het ook echt zonde worden van mijn portemonnee, meer dan de helft van het steur en vooral koi voer wordt door de goudvissen/sarasa opgegeten.

Aangezien ik de koigekte te pakken heb gekregen zou ik liever alleen de koi hebben plus de windes en steuren.

Ik woon aan een redelijk groot meer, heeft een goudvis kans van overleven als ik deze daarheen verhuis :rolleyes:


   
ReplyQuote
'bas107850
(@bas107850)
Member
Joined: 14 years ago
Posts: 50
 

haha

ik denk het wel.
maar het is natuurlijk wel zonde
wil je ze alle zestig in het meer gooien?


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
Topic starter  

Begin er wel aan te denken om ze allemaal weg te doen, maar het liefst natuurlijk wel naar een goed nieuw huisje. Ben bang dat het oranje iets te veel op valt voor de baarzen en snoeken in het meer 🙁

Dan zou ik namelijk alleen maar 8 koi (2 grote en 6 kleine), 2 grote winden (geen kleine aanwezig) en 2 steuren overhouden. Als de koi wat groter wordt en er nog meer goudvissen bij komen volgend jaar weet ik ook niet zeker of mijn vijver/filter dit gaat trekken.

Edit: Net even gekeken en er staan al zo veel gratis goudvissen op het internet... plus het zou natuurlijk wel grappig zijn als er een goudvissenbestand in het meer zou ontstaan 😀


   
ReplyQuote
garden
(@garden)
Active Member
Joined: 14 years ago
Posts: 15
 

haha, het meertje als de grote uitkomst dan maar! Op zich zouden ze zichzelf best kunnen redden maar zoals gezegd zullen ze makkelijk ten prooi vallen voor rovers. Om reigers niet te vergeten! Ik denk dat het beste is om ze gratis aan te bieden, er zijn best veel mensen die ze graag willen hebben. Het klopt dat er veel gratis aangeboden wordt maar het probleem is meestal de afstand voor diegenen die ze willen overnemen. Zelf ben ik ook kersverse "overstapper" op koi en eenmaal begonnen merk ik dat ik de goudvissen ook als overtollig begin te beschouwen. Van mij mogen ze stiekem ook weg maar loop tegen een "veto" van mijn vrouw.:mad: Die bestempelt mij als "ondankbaar" tegenover de goudvissen. Ik laat het aan zijn natuurlijk beloop nu.


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Bedenk wel door te stunten en jou vijvervssen in een natuurlijke omgeving los te laten zijn er al veel vijvers geinfekteerd met het karpervirus en de populatie van die vijvers lijden er heel erg om. Dit is ten stelligste af te raden!!!
Waarom probeer je niet zoals ik je visjes te slijten bij een plaatselijke handelaar of dealer? Ik krijg een eerlijke prijs voor al mijn vijver en aquariumvissen. Ik vraag geel geld maar besteed altijd mijn in komsten weer in natura. Het scheelt een stuk in je uitgaven en het geeft je een plezier van het kweken met je lievelingen.
Als je er echt niet van af geraakt wil ik je altijd van je overnemen.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
Topic starter  

Ik neem aan dat je het over jonge koi hebt want ik verwacht niet dat een handelaar/dealer op ladingen sarasa/goudvis zit te wachten? Het kweken van koi had me wel leuk geleken maar voor goudvis hoef je niet echt niet je best te doen. Zou toch nog iets positiefs aan het uitzetten in het meer zitten als ze het karpervirus hebben, dan komen die karpervissers niet meer 's nachts bijna in m'n tuin zitten 😀


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Zelfs van mijn goudvissen geraak ik af, ik maak wel vooraf een afspraak met mijn afnemer zodat hij niets bij zijn handelaar koopt. Ik krijg voor de kleinste goudvis 5à 7 cm 30 cent, voor formaat 7 - 12 cm 1 euro en voor 12 - 20 cm tussen de 2 en de 4 euro het stuk. Zelfs de koi die ik dit jaar gekweekt heb heeft hij tegen volgend jaar al een optie genomen. Hij vindt mijn vissen heel gezond en sterk en heeft van mij nog nooit een dode vis gehad. Zelfs mijn aquarium vissen ( ansitrus sp albino) zijn zo gegeerd dat ik de vraag niet kan bij houden.
Alles is afhankelijk van wat je wil en tot een goede overeenkomst kan komen.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
Topic starter  

Begin vorige week zag ik de goudvissen helaas nog steeds weer paai gedrag vertonen. Vandaag in het zonnetje eens goed zitten kijken tussen het hoornbladveld en er zwemmen weer nieuwe (ong. 0,5cm) goudvisjes/sarasa rond... dit gaat het totaal aan nieuwe (goud)vis zeker 20+ maken 😡

Ik heb ondertussen wel besloten om een deel weg te geven en de rest mag toch gewoon thuis blijven. Iedereen aan wie ik het vertelde vond het namelijk zonde omdat de vijver nu lekker levendig en oranje is. En ik ben het daar uiteindelijk wel mee eens 😀


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Mooi van jou, een gemengde vijver is veel leuker om naar te kijken en vooral met verschillende lengtes van vis. Daarbij nog alle kleurvarianten.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 13 years ago
Posts: 92
 

Misschien een tip:

Leg een ruime plantenvijver aan en laat deze meedraaien op de koivijver.
Hierin kun je dan je oudvissen kwijt en eten ze niet je koi en steur voer op.

de plantenvijver is tevens een goede gezonde aanvulling op je filtersysteem en zorgt er in de toekomst ook voor dat de koi je planten niet slopen/opeten


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.