The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Tip van de Dag?

4 Posts
2 Users
0 Likes
1,861 Views
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
Topic starter  

"Steuren zijn niet geschikt voor de vijver, maar" De Acipenser Ruthenus echter wel. En wat dacht je van de Acipenser Gueldensteadti, de Acipencer Baeri, de Acipenser stellatus?? En misschien zijn er nog wel een aantal geschikt.


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Lees eens het artikel "Het houden van steuren in de tuinvijver" van Hugo Hoekstra in de artikels afdeling onder categorie vijvers.


   
ReplyQuote
Jeany
(@jeany)
Eminent Member
Joined: 25 years ago
Posts: 37
Topic starter  

Webmaster, bedankt voor de verwijzing naar het meer dan interressante artikel over steuren van Dhr. Hoekstra. Toch vind ik dat er meerdere steuren geschikt zijn voor de vijver. Op de Acipenser Stellatus na zijn genoemde soorten gemakkelijk te houden. Mijn persoonlijke ervaring met de Stellatus is dat dit een "stessvis" is, zeer gevoelig voor veranderingen, dus zeer voorzichtig mee omgaan. De uitdaging is dus om ze hoe dan ook in leven te houden. Verder wil ik nog kwijt dat je met een steurenvijver je handen vol hebt. Ik zelf heb twee steurenvijvers, één met Ruthenus en de andere met Baeri, Gueldensteadti, en Stellatus. En ik doe er alles aan om het ze zo aangenaam mogelijk te maken. Dus gesitueerd in de half schaduw, zuurstofrijk water, groot vlak voerplateau, stromend water, geen obstakels, geen hoeken alleen rondingen, grote diepe vijvers, absoluut geen andere vissen, weinig tot geen beplanting, geen substraat op de bodem(op de Ruthenusvijver na). Ook wil ik kwijt dat ik de steuren maar één keer per dag voer tegen de schemering aan. Ook de kleintjes(Ruthenus)10-15cm. Ik doe dit omdat de steuren dan het actiefst zijn. Het meerdere keren per dag voeren beviel mij juist zeer slecht. En als laatste wil ik graag kwijt dat in negen van de tien dierenwinkels waar steuren verkocht worden ze geen flauw idee hebben waar ze over praten(zoals Dhr. Hoekstra al aanhaalde). Daar kan ik me blauw aan ergeren. Je verkoopt namelijk wel leven. Als je steuren wilt houden ga dan naar een specialist en laat je eerst eens goed voorlichten voordat je tot aanschaf overgaat.

P.S. Ik zit er sterk aan te denken om de vijvers met zout te verrijken, maar helaas heb ik nog niet genoeg info over de voor- en met name de nadelen. Dus als u mij daar meer info over kunt verschaffen dan hoor ik het graag.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Zoals je zelf eigenlijk al aanhaalde is een steur houden specialistenwerk. Wij schrijven onze artikels altijd zoveel mogelijk met het idee in ons achterhoofd dat iedereen deze leest. Daarom, in een doorsnee vijver is het heel moeilijk een steur te houden tenzij je er ééntje speciaal voor aanlegt en je er in verdiept zoals jij blijkt te doen. In dat geval kan je ook andere soorten houden. Maar jij weet ook dat hier heel veel voor moet gedaan worden voor het welzijn van het dier Je haalt het zelf aan, speciale vijver enz enz. De meeste mensen hebben dit er niet voor over en daarom raden we maar één steursoort aan.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.