The Pond Library

Vraag en Antwoord

vijverwaterniveau t...
 
Notifications
Clear all
vijverwaterniveau ten opzichte van omringende tuin

4 Posts
3 Users
0 Likes
2,284 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Hallo,
ik ben vorig najaar gestart met de aanleg van een redelijk grote vijver in een lichtjes afhellende tuin (40cm over de vijverlengte van 10m). Afgelopen weekend plaatste ik 'volgens de regels van de kunst' de (azobe/aluminium) latten op houten heipaaltjes, dewelke het maximale niveau van het vijverwater zullen vormen. Aan de hoogst gelegen zijde zitten de latten 5cm boven de gazon, teneinde waterinstromen bij regen tegen te gaan. Langs die kant ziet alles er esthetisch ok uit. 10m verder zit hierdoor het vijverniveau 45cm boven de gazon, wat raar oogt. Technisch is dit nog wel haalbaar door langere heipalen van 80cm en ophogen van de vijverrand over een breedte van 1m of zo. Estethisch vrees ik echter dat deze vijver niet goed gaat ogen omdat het onnatuurlijk overkomt dat een waterplas zo hoog boven de gazon staat. Mijn vraag: is er een oplossing om de vijver aan de hoogste zijde toch lager in de gazon in te werken, zonder dat het regenwater er instroomt
Bedoeling is dat het een mooi geintegreerde natuurlijk ogende vijver wordt, dus steunmuurtjes of zo zijn uit den boze. Wat wel kan zijn rotsen en eventueel een drainagebuis rond de vijver ingraven.
Graag vernam ik of er nog mensen zijn die met dergelijk probleem geconfronteerd zijn geweest en hoe ze het hebben opgelost. Hier is een tekening van de situatie:

Alvast bedankt.


   
Quote
1826anonymous
(@Eric B.)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
 

He
Ik heb uw probleem even bekeken op uw schets.
Je kan het probleem misschien oplossen door een moeras zone op het probleem punt(volgens schets) te laten door lopen. Zo lijkt alsof de vijver doorloopt.


   
ReplyQuote
1829anonymous
(@webmaster)
New Member
Joined: 23 years ago
Posts: 1
 

In de tuinaanleg kom ik vaak met zulke problemen in aanmerking. Ik zou ook voorstander zijn om de moeraszone een stuk door te trekken zoals Eric reeds aanhaalde. Op die manier kom je de natuurlijkste oplossing. Vergroot de moeraszone totdat het niveauverschil miniem is. Een klein niveauverschil is makkelijk op te lossen door extra grond aan te voeren en zo de gazon een stuk te verhogen maar dit mag natuurlijk niet teveel zijn ook want anders blijf je met het uitzicht van een vijver die hoger ligt dan je tuin en dat is zeker niet de bedoeling als je een natuurlijk gëintegreerde vijver wilt hebben.

Kort samengevat moeraszone uitbreiden zodat je het grootste niveauverschil kan overbruggen. Het overige niveauverschil met grond verhogen en een stukje gazon opnieuw zaaien.


   
ReplyQuote
Steven
(@steven)
Active Member
Joined: 25 years ago
Posts: 11
 

Hoi,

Zelf ben ik ook een vijver aan het plannen en zit ik met hetzelfde probleem. Het te overbruggen hoogteverschil is gelijkaardig.

Ikzelf overweeg om de vijver op gelijke hoogte te houden met mijn terras. Eigenlijk heb ik dus geen optie. Aan het einde zal m'n vijver een stuk hoger liggen.

Met de uitgegraven aarde van de vijver en de filterkelder ga ik de volledige tuin op die hoogte brengen. Wel moet ik opletten dat ik uiteindelijk toch niet hoger kom dan de tuin van het achterliggende perceel.

Dit ga ik opvangen door de filterkelder achteraan te bouwen. Dan heb ik opnieuw een versteviging om de uitgegraven aarde tegenaan te brengen (aan de voorkant van de filterkelder), en wordt het achterliggende hoogteverschil aan het oog onttrokken (het perceel stopt).

Het is een volledig andere benadering. Kwestie van nog een extra optie te hebben.

Met vriendelijke groeten,
Steven


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.