The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Waarom?

7 Posts
6 Users
0 Likes
3,592 Views
BvR
 BvR
(@bvr)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 12
Topic starter  

Groeien mijn planten niet goed?
Mijn vijver is ongeveer 80 vierkante meter, 60 kuub en op het diepste punt is hij een meter diep. Drie jaar geleden ben ik met de aanleg begonnen en het is de eerste jaren een grote ramp geweest, nm door niet of nauwelijks planten groei en heel erg veel draadalg. Afgelopen winter heb ik een poging ondernomen om de omstandigheden in de vijver te verbeteren, dit door het aanbrengen van extra lava, totaal nu 2 kuub op de bodem, ik keien langs de randen gelegen. Bij twee andere vijvers heb ik wat substraat gehaald om het bacterie leven een inpuls te geven. De water waarden waren altijd slecht, dus ik heb begin maart 15 kg mineral clay aangebracht en ook kh+ en gh+ gebruikt. De waarden zijn sinds begin april stabiel op PH 7.2, kh 8 en gh 8. De waterplanten bestaan voornamelijk uit waterranonkel, waterpest en glanzend fonteinkruid. Van deze drie groeit eigenlijk alleen de waterranonkel goed. De waterpest en het glanzende fonteinkruid groeien wel maar lang niet zo goed/snel als zou moeten, het glanzend fonteinkruid is nu ongeveer 30 cm lang, terwijl ik zou verwachten dat het aan de oppervlakte zou staan dus minimaal een meter lang zou wezen. Op alle waterplanten zit bruine aanslag van het draadalg, de draadals is bruin omdat ik een alg killer gebruikt, ik weet dat dit niet wenselijk is maar een kat in het nauw maakt rare sprongen! Over het algemeen is mijn water helder en heb ik nauwelijks last van zweefalg, ook als het water slecht is kan ik de bodem op 1 meter diepte goed zien. Tot afgelopen april zat er geen vis in, ik heb toen 50 goud elritsen uitgezet, waarvan volgens mij de meeste zijn overleden, begin juni telde ik er nog maar 15. Ik heb overgens honderden jonge visjes dus dat komt wel weer goed. Ik voer de vissen niet en heb ook geen filter. Ik zal een paar foto's toevoegen zodat je een beeld bij de vijver kan vormen.

Heeft er iemand een idee waarom mijn planten niet goed groeien, en ik erg veel last heb van draadalg?

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

je hebt er pas vissen in uitgezet, dus voorheen zat er geen vis in ?
vissen scheiden afvalstoffen uit die de waterplanten hard nodig hebben ( je zou eens het nitraat,nitriet, ammonia moeten meten). Algen hebben deze ook nodig maar groeien harder en "kapen " daarom de bouwstoffen van de gewone planten weg.
Dit is volgens mij de reden waarom je planten niet goed groeien.

Ik zou eerst eens uitzoeken waarom je vissen zijn overleden ( te hoog nitriet of ammonia ??? ).


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Wat voor alg-killer gebruik je?
De meeste alg killers bevatten koper, wat vergif is voor je vissen. Gebruik een 100% biologisch middel. De alg killers ontnemen de voedingsstoffen van de algen, dit zijn alleen ook voedingsstoffen voor de planten dus wees voorzichtig met het gebruik.

Zoals Patsnake al zei hebben je planten de uitwerpselen van de vis hard nodig, het is moeilijk om een balans te vinden tussen hoe veel planten je moet hebben om de alg terug te dringen.

Ik vermoed dat de grote hoeveelheid vissen die je ineens hebt uitgezet, de oorzaak is geweest van de dood van de vissen, aangezien je bacteriecultuur nog niks gewend was, kan er zich een ammoniakpiek vormen. Dit kan je het beste opbouwen door te beginnen met een stuk of 5 vissen en dan elke week 1 of 2 vissen extra uit te zetten. Maar dat is achteraf natuurlijk.

Zorg ervoor dat je No3(nitraat) en je Nh3(ammoniak) zo laag mogelijk blijven, en hou de No2 (nitriet) ook zo laag mogelijk, maar daar zullen je planten waarschijnlijk voor zorgen.

Het is lastig om hier balans in te vinden, de meeste mensen zijn meerdere jaren mee bezig om een biologisch balans te vinden.

Ik denk dat geduld in dit geval een schone zaak is!

Succes ermee!


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Waterplanten hebben ook sporenelementen nodig als voedingsstof zoals ijzer.
Kan best zijn dat hier ook een tekort van is.


   
ReplyQuote
Roofingburner
(@roofingburner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 57
 

Bij mij was dit ook het geval, Na het maken van een moerasfilter gingen de planten ineens als een gek groeien. Nu haal ik er per week een bak groen uit omdat de boel anders dichtgroeit. Wat wel gek is is dat het glanzend fonteinkruid bij mijn schoonmoeder altijd bloeide, maar dat het bij mij nog nooit gebloeid heeft. Weet iemand hoe dat kan?


   
ReplyQuote
BvR
 BvR
(@bvr)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 12
Topic starter  

Allemaal bedankt voor de reaktie. Hier wat aanvullende gegevens. Ik heb de nitraat en nitriet waarden gemeten, en zag nauwelijks verkleuring op de meet staafjes dus de hoeveelheden zijn erg laag, kunnen deze te laag zijn? Ik geloof niet in een gebrek aan sporen elementen omdat de zuurstof planten een donkergroene kleur hebben.
Er zat tot begin april geen vis in, toen ik mijn goud elritsen uitzette vond ik niet dat het er veel waren voor de vijver, ongeveer 0.8 visje van gemiddeld 4 cm per kuub. Waarom de vis is dood gegaan weet ik niet, ik heb mede gezien de omvang van de vijver ook maar twee dode visjes gezien. Zelf denk ik dat de visjes uit een "kleine" vijver of kweek bak kwamen met een beschermd milieu, dit kan een verklaring zijn, ook heb ik " last" van bootsmannetjes die misschien de zwakkere visjes aanvallen en op eten. Ik heb in het verleden ook wel eens een geel gerande waterkever gevangen, misschien zitter er nog meer, ik heb gelezen dat ze ook wel een klein visje lusten.
Om de draadalg te bestreiden gebruik ik Anti draadalg mineraal, volgens de verpakking heeft het de volgende bestanddelen: natuurlijke mineralen, zeewierkalk, calciumcarbonaat, ijzer, zink en magnesium.
Ik heb nu een groot aantal jonge goudelritsen, ik ga er vanuit dat misschien de helft de eerste maanden niet zal overleven, maar dan blijven er misschien nog twee a drie honderd over. Welk aantal kan ik ongeveer aanhouden zodat er een goed evenwicht is/ontstaat. Ik voer de vissen trouwens niet.
Allemaal alvast bedankt voor het meedenken en geduld is inderdaad een schone zaak! Gr Bert


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 13 years ago
Posts: 92
 

Draadalg is in ieder geval een teken van gezond water, dus dat is positief.

Ik vermoed dat de hoeveelheid draad alg ervoor zorgt dat de planten het niet goed doen. Algen produceren ook stoffen die de groei van planten (concurenten) afremmen en andersom.

Mijn advies zou zijn om je draad alg zoveel mogelijk handmatig te verwijderen en tevens planten erbij te plaatsen.
plaats dan vooral moerasplanten als je hier de ruimte voor hebt, moerasplanten groeien immers boven het wateroppervlak en hebben daardoor geen last van de draad alg.
Veel lelies is ook een optie, de bladeren ontnemen veel licht aan het water waardoor de draadalg minder hard zal groeien.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.