The Pond Library

Vraag en Antwoord

wat te doen met vij...
 
Notifications
Clear all
wat te doen met vijverplanten voor de winter?

4 Posts
4 Users
0 Likes
3,702 Views
ErikVI
(@erikvi)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 3
Topic starter  

wat moet ik doen met vijverplaten voor de winter?
mag ik deze terugsnoeien tot tegen de waterrand of niet?
mag het of moet het anders.
als het mag, wanneer mag het dan?
dit zou handig zijn om een net over de vijver te kunnen spannen om vallende bladeren tegen te houden.


   
Quote
werner
(@werner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 83
 

Aan de winter denken met deze temperaturen... pfff ik krijg het er warm van 😉

Ik snij inderdaad alle planten tot net boven de pot af ergens eind september / oktober. Ik heb irissen, munt en een paar riet-achtigen... Na de winter zijn ze allemaal netjes terug beginnen groeien en de meeste staan er veel mooier bij dan de vorige jaren. Ik heb geen enkele plant binnen gezet.

Ik span ook een net over de vijver vanaf de bladeren beginnen van de bomen te vallen. (Buurman heeft een paar mooie bomen naast de vijver staan, ondermeer een notenboom... ) Dat spaart een hoop schep- en viswerk. Ik heb een fijnmazig net gekocht wat er eigenlijk de ganse winter blijft overgespannen. Je moet het net wel goed aantrekken, vorig jaar was het net gedeeltelijk losgekomen met de sneeuw en hing in het water... Gelukkig waren de Koi en andere bewoners nog aan 't wintermaffen op de bodem... 😉 Even geluk gehad dus !

Grtjs,
Werner.


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 430
 

Hoi,
hier een paar puntjes..
1. zorg voor winterharde planten
2. overplanten niet te ondiep zetten
3. plantendelen die je ziet afsterven tegen het eind van het jaar knip je af of trek je uit. Zelf laat ik de groene planten zo lang mogelijk staan. Dat kan met oeverplanten tot na de winter zijn.. zo blijft de vijver ook in de winter groen staan.
4. wil je deze toch afknippen (om je net makkelijker te spannen) dan zou ik ze net boven het water oppervlak knippen zodat de stengels nog een "brug" vormen tussen water en lucht bij vriesweer. Zo kan er evt. nog gasuitwisseling optreden.

mvg, Timpie


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Alle waterplanten die op deze site besproken worden en nog zullen verschijnen zijn ideaal voor ons klimaat en dus winterhard.
zie artikels > Waterplanten > Plantbeschrijvingen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.