The Pond Library

Vraag en Antwoord

Zuurstofplant die a...
 
Notifications
Clear all
Zuurstofplant die algen produceren?

11 Posts
3 Users
0 Likes
569 Views
Vijver-gelderland
(@vijver-gelderland)
Active Member
Joined: 4 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Beste leden,

Wij hebben een vijver van ongeveer 12 kuub waarvan het diepste punt rond 1 meter ligt. De bodem is bedekt met substraat, en we maken gebruik van een OASE filtomatic SWS 12 met een 24 watt uv lamp. 

Mijn vraag is wat voor soort alg we eigenlijk in de vijver hebben, het is geen draad-alg maar het zweeft ook niet echt het hangt rond de zuurstofplanten en ligt op de bodem. Het lijkt er zelfs op of de zuurstofplant het alg aanmaakt, maar dat lijkt me niet echt waarschijnlijk? Graag jullie opinie hierop!

waardes vanmorgen gemeten:

0 - nitraat

0 - nitriet

7-14 GH

3 - KH

7,2 PH

0 CI

 

Is het trouwens mogelijk om foto's toe te voegen? maakt het misschien makkelijker om op te oordelen?! 


   
Quote
Michel G
(@michel-g)
Eminent Member
Joined: 7 years ago
Posts: 23
 

Bij mijn weten kunnen bepaalde zuurstofplanten stoffen produceren die de groei van algen afremmen of blokkeren, zoals waterpest (Elodea), hoornblad (Ceratophyllum), krabbenscheer (Stratiotes) en aarvederkruid (Myriophyllum).  Dit fenomeen wordt "allelopathie" genoemd. Dat zuurstofplanten zelf algen voortbrengen is mij onbekend..

De vermelde KH-waarde is volgens mij wel te laag.  Een goede KH ligt tussen 6 en 10 à 12.  Waterplanten hebben een min. KH-waarde van 5 nodig, daaronder gaan ze verslijmingsverschijnselen vertonen.  Zou gecorrigeerd kunnen worden met koraalalgenkalk.

Wellicht kunnen foto's een aanwijzing geven? (klikken op 'Bestand kiezen')


   
ReplyQuote
Ief De Laender
(@jerommeke)
Eminent Member Admin
Joined: 9 years ago
Posts: 35
 

Onderin het reageer formulier kun je kiezen om een bestand toe te voegen.

Zuurstofplanten gaan geen algen aanmaken. Algen kun je eigenlijk ook vergelijken met zuurstofplanten maar dan heel lelijke 🙂

Heb je bijvoorbeeld draadalgen dan zul je ook helder water hebben want zoals je zuurstofplanten hebben ook algen zon nodig om te kunnen groeien.

Zuurstofplanten maken ook geen stoffen aan die de groei van algen belemmeren. Wat ze wel doen dat is voedingsstoffen uit het water halen die algen ook nodig hebben om te kunnen groeien. Zuurstofplanten, eigenlijk alle waterplanten zijn dus concurrenten voor algen en ze voorkomen door hun groei dat algen kunnen ontstaan.

Om op de vraag van Vijver-gelderland terug te komen.  Hetgeen dat op je zuurstofplanten ligt kunnen slijmalgen zijn oftewel is gewoon organisch afval dat in het water zweeft en aan de zuurstofplanten blijft hangen.

Je zou eens moeten proberen om wat zuurstofplanten met je hand of schepnet aan te raken. Indien je bij het aanraken een stofwolk ziet opborrelen is het organisch materiaal. Indien je toch sliertjes groen hebt dan zullen het eerder slijmalgen zijn.

Hou ons op de hoogte van je proef.

 

 


   
ReplyQuote
Vijver-gelderland
(@vijver-gelderland)
Active Member
Joined: 4 years ago
Posts: 5
Topic starter  

@michel-g @jerommeke Dank voor jullie berichten.  Ik heb vandaag de waardes opnieuw gecheckt en deze zijn nog steeds hetzelfde niveau, op een iets lagere PH na. KH lijkt me inderdaad goed om te proberen te verhogen dus daar ga ik mee aan de gang!

Het is inderdaad zo dat als je de zuurstof planten beweegt er organisch materiaal van af komt, daarom van mij uit de redernatie 'produceren zuurstof planten zelf een soort alg' Maar inderdaad het klinkt logischer dat dit een ander organisme is.

Het water is op het moment erg helder, er zit inderdaad draad-alg in kleine getalen op stenen en het gedeelte waar de filter het water weer in de vijver laat stromen. Op de bodem van de vijver zien we een soort wolk achtige substanties zweven die eigenlijk redelijk op hun plek blijven drijven, behalve als we met het schepnet op proberen te scheppen, dit gaat trouwens vrij moeilijk omdat het een dikke fijne massa is waar veel vocht in blijft hangen.

Ik heb meerder foto's voor jullie maar ik kan nergens de knop 'bestanden toevoegen vinden' hopelijk kan ik jullie deze binnenkort toch nog laten zien om een goed beeld te kunnen laten schetsen.


   
ReplyQuote
Ief De Laender
(@jerommeke)
Eminent Member Admin
Joined: 9 years ago
Posts: 35
 

@vijver-gelderland Stuur anders je foto's eens via email naar pondlibrary@icloud.com dan kan ik ze hier online zetten. 


   
ReplyQuote
Vijver-gelderland
(@vijver-gelderland)
Active Member
Joined: 4 years ago
Posts: 5
Topic starter  

@jerommeke

Super heb ik gedaan!


   
ReplyQuote
Ief De Laender
(@jerommeke)
Eminent Member Admin
Joined: 9 years ago
Posts: 35
 

Hier zijn de foto's:


   
ReplyQuote
Vijver-gelderland
(@vijver-gelderland)
Active Member
Joined: 4 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Ik heb vanochtend de KH waarde verhoogd dus ben benieuwd of alle waardes op hetzelfde niveau blijven en of ik verandering zie in de groei van de planten.

Op de foto's zien jullie de huidige situatie waarbij het erop lijkt dat we veel zweef-alg in de vijver hebben. Ook de groei van de planten gaat niet heel snel, de lelie bladen blijven vrij klein, zou ik hier nog iets aan kunnen doen op dit moment?

Graag tips en tricks! ? 


   
ReplyQuote
Michel G
(@michel-g)
Eminent Member
Joined: 7 years ago
Posts: 23
 

Ziet je vijver er al lang zo uit als op de foto's is te zien? Er lijkt wel veel vieze smurrie in te zitten, en toch is het water helder.

Hoe gedragen de vissen zich? Is er geen inspoeling van meststoffen in het water, is de filter niet te klein (rekening houdend met het visbestand - wat is het exacte type overigens van de OASE Filtomatic -, 

Er bevinden zich wel zuurstofplanten in, zoals gedoornd hoornblad en waterpest, wat normaal een goed effect zou moeten hebben...

Als je het mij vraagt, moeilijk te beoordelen wat het probleem is.. Misschien weten andere vijverliefhebbers raad?


   
ReplyQuote
Vijver-gelderland
(@vijver-gelderland)
Active Member
Joined: 4 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Update 8-6

 

We zijn nu weer een week verder en we hebben het volgende gedaan: Een luchtpomp geïnstalleerd met 4 luchtstenen, hierdoor kwam al veel van het laaghangend alg los van de bodem en is opgevangen door de filter. We laten de luchtpomp in de nacht draaien en overdag 2x een uur en dit bevalt tot nu toe goed. Verder KH toegevoegd deze is nu op peil alleen de GH is nog vrij laag namelijk 6/7. 

Ook heb ik de lelies gesplit, dit was al tijden niet gebeurd. de lelie bladen groeiden ook niet groter dan 8 a 10 centimeter in diameter, met het splitsen ook leliegrond toegevoegd als voeding. 

Als antwoord op @michel G, het filter is van het type 12000 als ik het goed heb. Verder gebruiken we geen pesticiden of meststoffen rond de vijver dus inspoeling lijkt me niet heel waarschijnlijk. 

De groei van de planten is tijden al niet heel hoog geweest, dus hopelijk met nog iets meer toevoeging van GH gaat dit weer harder groeien. Is er nog een andere GH versterker op de markt dan de poedervormige bussen van VELDA etc?


   
ReplyQuote
Michel G
(@michel-g)
Eminent Member
Joined: 7 years ago
Posts: 23
 

Aangewezen GH-waarde is naar verluidt 8° tot 12° dH.  Onder de 8° dH gaan de waterplanten slecht groeien en verslijmen, en krijgen vissen een bleke kleur. Er wordt aangeraden in het voorjaar koraalalgenkalk (Maërl-kalk) toe te voegen (o.a. gecommercialiseerd door Velda).  Andere mogelijkheid: GH Plus van Velda.  Ik heb dat vroeger al - met succes - toegepast.

Hopelijk zie je op korte termijn een kentering ten goede in je vijver.  Ik heb ondertussen geleerd dat geduld meestal loont ..


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.