The Pond Library

Vraag en Antwoord

30 liter filter, ka...
 
Notifications
Clear all
30 liter filter, kan ik koi's gaan houden?

11 Posts
5 Users
0 Likes
4,565 Views
Beukwood
(@beukwood)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hallo,

Ik heb twee maanden geleden een vijver gegraven van ongeveer 3000 L. In eerste instantie was het de bedoeling gewoon een paar goudwindes te gaan houden maar na heel veel filmpjes op internet en heel veel informatie gelezen te hebben over koi's ben ik daar eigenlijk wel heel enthousiast over geworden!

In mijn vijver heb ik op dit moment slechts een 30 liter biofilter staan (goedkoopste van het goedkoopste) met daarin lavasteen, filterwatten en actieve houtskool. Verder heb ik ongeveer een kwart vierkante meter aan waterplanten staan (inmiddels heb ik dit met gaas afgesloten van de rest van de vijver zodat eventuele koi's hier in ieder geval niet bij zouden kunnen) De vijver zelf staat voor 90% gedurende de dag in de schaduw.
Heb een 5000 liter pomp (voor 50 euro op internet gevonden) Waarvan ongeveer 2000 liter elk uur door het filter heenloopt, de overige 3000 liter stroomt via een ouderwetse waterpomp weer terug het water in.

Is het mogelijk om 5 a 6 kleine koi's (aankooplengte 5 cm) hierin te gaan houden? En dan zonder de aanschaf van een duur filter erbij (heb er op het moment het geld eigenlijk niet voor maar nog erger... eigenlijk de plaats ook niet voor in mijn tuin om hier nog een groot filter neer te zetten.

Ik weet dat ik het eigenlijk meteen heel goed zou moeten aanpakken maar zou ik wel een poging kunnen wagen of ben ik iets essentieels vergeten?

Groeten Ruben


   
Quote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

hoe veel van ons dit wel niet overkomen is, vijvertje graven, visjes erin, heel leuk allemaal. Uiteindelijk ga je wat groter denken, en je wil beginnen met koi's.
Geloof me, de gekte word alleen maar groter 🙂

Maar om op je vraag terug te komen, koi zijn gevoelige dieren, die een goede verzorging en een perfecte waterkwaliteit eisen. En zoals je al zegt, je hebt het goedkoopste filtertje dat je kon krijgen genomen, helaas voor ons allemaal is het goedkoopste van het goedkoopste niet genoeg voor de karpers. Je hebt eigenlijk minimaal een kamerfilter nodig voor deze vissen, waar de gehele inhoud van je vijver minimaal 1 keer per 2 uur doorheen moet lopen. Ik zou dus als ik jou was eerst flink sparen voor een nieuw filter en het in 1 keer goed doen, want anders ben je meer kwijt aan medicijnen en nieuwe koi. de ruimte die nodig is daar moeten we dan maar creatief mee omgaan en dus ruimte maken.

Ook heb je te veel vissen in gedachten, per volwassen koi heb je minimaal 1000 liter water nodig, dit houdt dus in dat je in jouw vijver maximaal 3 koi kan plaatsen. Want nu zijn ze inderdaad nog 5 cm. maar koi hebben de eigenschap om snel te groeien, en bij een goede verzorging kan dit al snel meer dan 15 cm. per jaar zijn. Dus binnen de kortste keren zijn de vissen uit je vijver gegroeid en zit je met overbevolking. Zelf ben ik van mening dat je vijver eigenlijk minimaal 5000 liter moet zijn om een paar koi te kunnen gaan houden.

Kortom, even sparen en meteen goed doen! Ik heb zelf deze fout ook gemaakt en ben helaas veel vissen verloren.

Misschien is het niet wat je wilde horen maar ik hoop dat je er wat aan hebt!

grtz.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

het is zoals Padde zegt, ga creatief om met de ruimte en een kamerfilter voor 3000 liter hoeft niet eens zoveel ruimte in beslag nemen. En de prijzen vallen, na enig speurwerk heus wel mee.

Hokie


   
ReplyQuote
Beukwood
(@beukwood)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Ergens was ik al bang voor dit antwoord maar voor mijn gevoel zit ik toch nog wel redelijk goed in mijn waterkwaliteit of zit ik er helemaal naast?:

30 Liter filter waarin grove rotzooi uit mijn vijver wordt gehaald... lavasteen waar de bacterien zich op kunnen nestelen en een hele hoop waterplanten om alle nitraat uit de vijver te filteren... In basis is dit toch wel iets goeds.. in jullie ogen dan waarschijnlijk te klein!

Over die 1000 liter water per koi had ik nog niet zo onwijs nagedacht maar kun je mij dan uitleggen waarom (de vader van mijn vriendin) heel wat mensen een vijver hebben met een kleinere inhoud dan die van mij en toch 10 tot 15 koi's erin hebben rondzwemmen van rond de 30cm?

Je zegt ook... als je goed zoekt moet je een goedkoop filter kunnen vinden... Hebben jullie een suggestie dan? Waar moet ik dan op letten bij de aanschaf van een filter? Moet het een 3 kamer filter zijn en met wat voor inhoud dan allemaal?

Groeten Ruben


   
ReplyQuote
padde
(@padde)
Reputable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 310
 

Hallo,

je waterkwaliteit is nu misschien goed, maar koi zijn de grootste vervuilers die in onze vijver rondzwemmen. daarom zal al snel je filter dit niet meer aan kunnen, en daarmee ook de baccies in je filter, als de baccie's in je filter de ammoniak die de koi uitscheiden dit niet meer kunnen omzetten in nitriet, heb je ook niks aan extra planten. Hoewel ik niet helemaal in de filters thuis ben zou ik toch zeggen dat je eerder aan een 150 liter filter moet gaan denken, dus 50 liter per kamer.

Waarom mensen te veel vis in hun vijver stoppen? meestal onwetenheid of het niet willen weten. Persoonlijk vind ik het pure dierenmishandeling...

grtz.


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

ook ik ben met jouw akkoord padde, maar als je een voldoende grote filter hebt en je hem chemisch bijstuurt, zoals de meeste grote koiliefhebbers, kan je inderdaad meer en grotere koi in je vijver houden. Ook ik zelfs als aq liefhebber heb zowel in mijn vijver als in het aq te veel vissen zitten, voorlopige gaat het allemaal goed, maar vroeg of laat zal ik ook een tol moeten betalen. Met schade en schande worden we allemaal wijs.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
Beukwood
(@beukwood)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Maar enige minpunt van deze situatie is als ik goed begrijp dat volgens jullie de oppervlakte van mijn filter voor de bacterien te klein is... Is het niet zo dan dat de bacterien behalve in het filter (optimale plaats voor de baccies) ze ook gewoon in het vijverwater zitten..) En zou het niet zo zijn dat bij aanbod van overdadig voedsel (denk aan heel veel ammoniak van de vissen) ze zich gewoon gaan vermenigvuldigen tot een evenwichtige situatie? (kunnen ze niet meer in het filter huisvesten dan gaan ze wel op andere plekken zitten?)

En verder is een filter er toch alleen voor om alle grove zooi uit je vijver te halen zodat deze mooi helder blijft... In het ergste aller allerergste geval ben ik dan 3x in de week mijn filter aan het schoonmaken die de grove delen eruit filtert?! (dus uiteraard niet het gedeelte van het filter waar de baccies op zitten!)

Grtz Ruben


   
ReplyQuote
Tommeke
(@tommeke)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 488
 

Bactierien moeten zich kunnen vast zetten en zweven niet zomaar rond in de vijver . Gewoon het grove vuil uitfilteren is niet genoeg. u water wordt dan niet gezuivert. dit is het zelfde als regenwater giet het door een zeef en het is proper maar is het daarom ook wel gezond. Dus hoe groter de filter en hoe beter aangepast aan de grote van de vijver hoe gezonder u vijverwater dan ook gaat worden . Een te kleine filter zorgt enkel maar voor vele problemen, niet de eerste dagen maar de volgende weken of maanden, eerst mooi dan wordt het groen overal slierten en dode vissen. En dan is de vraag had ik toch maar mijn filter wat vergroot en kan ik nu herbeginnen .

groeten


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

De gezondheid van een koi (en andere vissen) staat of valt met de waterkwaliteit. Vooral koi en steur hebben gezond water nodig om gezond te blijven.
Meeste mensen bezuinigen op de verkeerde zaken, het filtersysteem, waardoor er later altijd problemen ontstaan. Denk hierbij aan ziektes.
Natuurlijk is het mogelijk om koi te houden in een klein vijvertje en met een klein filter erbij. Maar op een gegeven moment heb je de poppetjes aan het dansen. Straks als de watertemperatuur hoger is, kunnen zich problemen voordoen. Indien je dan geen "goed" water hebt, krijgen de vissen problemen.
Een koivijver lijkt altijd mooi, maar kost een boel geld, vraag het maar aan iedereen die er serieus mee bezig is, en tijd.
Aanschaf van je pomp/UV/filter/folie(of iets anders) is eenmalig, en doe het dan gelijk goed. Anders doorsparen en volgend jaar beginnen.
Men schaft een filter aan, niet te duur, en gooit er dan koi in die wel veel geld kost. Men bezuinigd op de verkeerde zaken door dit te doen.
Indien je ens bij een goede dealer langs gaat en info gaat verzamelen zul je versteld staan van de zaken die er allemaal bij komen kijken.

Hokie


   
ReplyQuote
Beukwood
(@beukwood)
New Member
Joined: 14 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Oké, ik ben overtuigd dat ik inderdaad een veel beter filter nodig heb! Waar moet ik dan volgens jullie aan denken (grootte.. filtermaterialen)


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

je hebt een PM.

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.