The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Advies filter

7 Posts
3 Users
0 Likes
2,496 Views
Vero
 Vero
(@vero)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hallo,

Onlangs heb ik een huisje gekocht met 2 vijvers. Een grote (zie foto's) en een kleine die echter lek is (honden he). Ik ken er niets van en heb in de grote vijver vele sterfgevallen oa koi's. In de kleine zitten geen vissen en die herstellen is voor latere datum.
Mijn fouten:
- stukke pomp te laat gezien
eerst een nieuwe gekocht (brico) na een paar maanden stuk, onlangs een 2de handse messner gekocht maar nog niet geïnstalleerd
- vijver volledig laten toevriezen: weeral sterfgevallen
- al een jaar dat het water niet gefilterd wordt omdat de filter eigenlijk niet meer is dan een grote ton met daarin zand, kiezel en weet ik wat nog meer, die lekt daar waar de buis uit de ton komt met het gefilterde water. Al geprobeerd dicht te maken met een silicone maar zonder resultaat.

Nu mijn vraagjes:
- ik heb nu Tec 7 gekocht maar moet eerst die oude silicone verwijderen en dan vraag ik me af of deze mijn probleem gaat verhelpen
- ik denk dat de inhoud van de ton nooit is gekuisd. Moet dit helemaal niet of mss enkel de bovenste laag?
- onlangs een 2de handse filter te koop zien staan van 220 liter voor 75 euro (zie foto). Vraag: is deze groot genoeg voor mijn vijver? Waar moet ik op letten als ik ga kijken? Zeker dat m niet lek is 😀

Alvast bedankt voor de tips!!!

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Als je eerst je kleine vijver herstelt, kan je deze inrichten en gebruiken als moeras en planten filter door de 2 vijvers met elkaar te verbinden. Een filter kan nooit te groot zijn, meestal te klein.
Op mijn vijver van 20 m² en 13m³ inhoud staat een filter van 650 l en deze is maar net groot genoeg om de boel schoon te houden.
Je kan overal op besparen, maar doe dit nooit op een filter, de gezondheid van je vijver en de vissen hangt ervan af.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
Vero
 Vero
(@vero)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hoi Patrick,

Zo had degene van wie ik de pomp gekocht heb ook gedaan.
Ik vond het al een goed idee maar hoe ga ik de 2 vijvers met elkaar verbinden? Er zit een heel grasveld tussen, een paadje, bomen.
Zal eens foto's nemen van het geheel mss heb je een ideetje.

Greetz en thanks!

Vero


   
ReplyQuote
Skrans
(@skrans)
Estimable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 104
 

ik zou zeggen haal de hele vijver er uit en maak hem schoon, haal de goede planten en vissen er uit, zet de vissen die je nog hebt in een aantal kummel's (je kan ook wel een qbak gebruiken ) met wat er over heen voor eventueel springen. voor de filter is patrick all op de goede weg. (ik heb bij een klant een vijver van 5kuub waar 2 tonnen op staan met 1 lava 1 watten en nog een normale filter met borstels en matten en een uv en de vijver is kristal helder) ik wil je best wel helpen als je in de buurt woont en kijken wat de beste opties zijn, ook kwa vissterfte wat je nu hebt. (regio noord nederland)


   
ReplyQuote
Vero
 Vero
(@vero)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hoi Skrans,

Als ge in de buurt komt moogt ge langskomen, al vrees ik dat.
Ik woon in Belgisch Limburg.


   
ReplyQuote
Skrans
(@skrans)
Estimable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 104
 

dat is andere kant van nederland 🙂 dat gaat niet lukken :p


   
ReplyQuote
Vero
 Vero
(@vero)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Das zelfs een land verder


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.