The Pond Library

Vraag en Antwoord

Biotec + aquamax (x...
 
Notifications
Clear all
Biotec + aquamax (x-post)

2 Posts
2 Users
0 Likes
2,270 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Hallo,

ik had dit berichtje in de 'vijvers' sectie staan, maar misschien staat het hier beter:

er zit een nieuwe quarantainevijver in de zomerplanning en ik tracht reeds wat ideeen en informatie bij de kenners te vergaren. Deze vijver zal tijdens gewone werking slechts een 10tal kleine visjes bevatten en tijdens quarantaine een paar nieuw aangekochte koi (of een zieke vis maar hopelijk niet te vaak). Hij zal dus voor het merendeel van de tijd de rol van gewone siervijver spelen en ik heb geen idee welke kleinere filtersystemen aan te raden zijn en welke niet.
De vijver wordt 4.000l, 1m diep. Ik dacht aan een dubbel pompsysteem, wat in sluimerende werking trager pompt dan wanneer er een paar koi inzitten (maar toch de filter niet stillegt)
Eerste idee was een oase biotec 5 of 10 en een aquamax 3500 + daarnaast een aquarius 1200.
Zo'n biotec heeft wel niet veel mechanische voorfiltering, dus misschien iets met een borstelkamer ervoor. Ik denk dat een vortex wat TE is in dit geval. Al bij al zal de vijver 90% van zijn tijd quasi niet belast zijn en het filteren dan louter moet dienen om de filterbacterien levend te houden.

Input steeds welkom: suggesties voor mogelijk andere pompen en filters of mensen die iets analoog hebben...

Alvast bedankt.


   
Quote
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 257
 

Ik werk al acht jaar met een ''Nitritech 900' systeem, via communicerende vaten. De pomp is een 'Grundfoss' met drie snelheden (draait op 2de snelheid). Een uv-lamp van 30 watt.
De quarantainevijver is 1.5 meter diep, waarvan de helft onder de grond gebouwd. De filters staat er naast (bovengronds opgesteld. De tank is extra geïsoleerd, en de toevoer van de automatische bijvulling is omringd met een verwarmingskabel. De tank kan elektrisch verwarmd worden met een thermalec toestel (Engels). De inhoud van de quarantainetank is 8000 liter, omdat ik verscheidene grote vissen heb en ze ook de ruimte wil geven die noodzakelijk is om het genezingsproces op gang te brengen. In de tank zwemmen constant twee driejarige koi (eigen kweek) om het biologisch systeem te laten werken. De tank heeft een opbouw uit plexiglas, zodat er geen vissen op het droge kunnen belanden. Het hele systeem kan verwijderd worden en de randen van de tank zijn breed genoeg om op te lopen , zodat het netten van een vis geen problemen geeft.
Indien ik nog iets kon veranderen, dan bouwde ik het geheel in een tuinhuis. Dat zou wel wat schelen in verwarmingskosten en onderhoud. Verder ben ik tevreden van de filteropstelling en kan ik u behamen dat een vortex voor zo'n systeem onnodig is.

Met vriendelijke groeten,
Edwig


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.