Beste vijvervrienden,
Momenteel werk ik aan een compleet nieuw artikel over bodemdrainage via bodemdrains (drainagepotten).
Eén van de grootste vraagtekens bij veel mensen is hoeveel drainagepotten er nu eigenlijk voorzien moeten worden en welke hellingsgraad aangehouden moet worden. Afhankelijkk van vijvervorm, grootte en inhoud.
Ik zou jullie daarom graag ook eens vragen hoe dat bij jullie uitgewerkt is. Een sluitende formule is er wellicht niet maar dit is al een richtlijn:
Economisch haalbaar is om per 3 meter een drainagepot te voorzien. Het aantal drainagepotten is wat afhankelijk van de vijvervorm. Voor een doorsnee vijver van 14m³ zou één drainagepot voldoende moeten zijn. Per uitbreiding van 10m³ is een extra drainagepot vereist.
Een lagere hellingsgraad kan aangehouden worden als meer drainagepotten geplaatst worden. Een algemene hellingsgraad is tussen de 20 à 30 graden.
Sluit nooit meer dan 4 drainagepotten aan per filter.
In serie (meerdere drainagepotten per afvoerbuis) aangeloten of parallel. (per drainagepot 1 afvoerbuis naar filter)
Kortom hoe zit het bij jullie? Cijfers, ervaringen,...
Samen met jullie kunnen we dan eens een echte richtlijn formuleren voor het artikel.
Mijn vijver is 15000 lt en heeft twee drainagepotten op 160 cm diep en de rand van de vijver is 120 cm diep.
Ik zou toch altijd voor min.2 stuks kiezen,draadalgen kunnen op een dag gans de boel stilleggen.
Opstapeling van draadalg rond de potten.
Ik zet zelfs soms mijn winteraanzuig open in de zomer omdat ik anders soms te weinig water in de filter krijg.
Alles is 110 mm groot uitgevoerd.
Hallo Webmaster,
Wij hebben dus een vijver van 55000L. en gebruiken 4 drainagepotten, maar deze gaan niet naar de filter maar direct naar het riool. We hebben bij een kennis ervaren, met een vijver van 40000L. dat 2 drainages veel te weinig zijn. We hopen dus nu dat onze 4 drainages genoeg zijn. Op dit moment kunnen we ze eigenlijk nog niet opentrekken, omdat het nog niet op het riool is aangesloten. We hebben pas de vijver verandert van ongeveer 10000L naar 55000L. Bij de kleine vijver gebruikten we 1 drainage die uitkwam op een ingegraven vat met onderin 30 cm kiezelsteen, dit werkte goed maar op het laatst trok het water in het vat steeds langzamer weg, vandaar dat het nu direct op het riool wordt aangesloten. Maar nog betere tips zijn welkom.
Originally posted by wgerrits
Hallo Webmaster,
Wij hebben dus een vijver van 55000L. en gebruiken 4 drainagepotten, maar deze gaan niet naar de filter maar direct naar het riool.
Vanwaar komt dan je water dat naar het filter gaat?
Deze bottomdrains kunnen best dienen om het filter te voorzien van water. Doe je dit niet, en gebruik je ze enkel om af en toe water naar het riool te sturen, dan garandeer ik je een heel deel problemen in de toekomst. Zoals: dichtslibbende buizen van stilstaand water, allerlei parasieten en andere ongewenste ziekte verwekkers in deze buizen met stilstaand water, enz...
Sluit deze aan op een zeef of een vortex en ga zo verder naar het filter. Een extra kraan om eens grondig te spoelen naar het riool is altijd een optie.
Wat soms wel gedaan wordt is om net voordat de afvoerbuizen ,die zijn aangesloten op de bodemdrains, het filter binnenkomen een extra aftakking voorzien die naar het riool gaat. Best niet rechtstreeks maar via een bezinkput waar een dompelpomp of vuilwaterpomp het afvalwater naar het riool kan pompen.
De bodemdrains moeten dus altijd naar het filter (eventueel eerst naar voorfilter).
Koidream wees al op het feit dat het rechtsreeks aansluiten van de bodemdrains op het riool niet ideaal is. Wat als het afvalwater in het riool stijgt? (door hevige regenval)
Hoi,
Ben niet zo op bodemdrainage, Bij mij gaat het water op 10/20 cm boven de bodem naar het filter. Ik denk toch dat een koitoilet beter is, en als je er een schuifkraan tussen zet heb je ook geen terugslag van de riolering. Elke dag even je kraan open zetten en het stilstaande water is weer weg, samen met het bezinksel. Dit ontlast je filter meer dan alles naar het systeem pompen.
groetjes Ed
Ieder zijn idee hierover, en alle respect voor jou manier van werken.
Ik doe het als volgt:
Via de verschillende bottomdrains (aangesloten op aparte buizen en kranen) komt mijn water in de vortex, vandaar naar een borstelkamer (60 borstels ) en dan door 2 kamers met 12 japanse matten. Als laatste heb ik gekozen voor een lava/plantenfilter van 5,5m³ alvorens mijn water terug in de vijver komt. Op de skimmerlijn staat een zeef aangesloten.
De vortex vangt het meeste vuil op, en deze wordt samen met de borstelkamer elke dag gespoeld naar de riool. Ook de mattenkamers hebben hun eigen bottomdrain die ik 1 keer per week opentrek (hier zit bijna geen vuil meer in).
Waarom ik voor deze manier opteer? Zo kunnen de vissen niet woelen in het vuil dat rond de drains blijft liggen zoals in jou systeem. Als ik eens een dag of 2 van huis ben, dan blijft het vuil nog steeds beperkt tot de vortex en de borstelkamer. En bij jou?
Een simplistisch vergelijk kan hier gemaakt worden met ons toilet: spoelen we na elke boodschap door of spoelen we alleen door voor het slapengaan?
Als het vuil in het koitoilet zakt is dit niet meer bereikbaar voor de koi`s. Als het vuil twee dagen in een vortex verblijft word een deel opgelost en vervuilt het onnodig het filter. Al het vuil dat bezinkt gaat het rechtstreeks naar het riool en daarmee ververs je ook een deel van je water. Vuil wat dus niet opgelost word in het systeem en niet bereikbaar is voor de koi`s. het vuil ligt niet rond een bodemdrain maar in een koitoilet. Daarmee wil ik niet roepen dat jou systeem niet werkt, het mijne is ook verre van perfect. Maar zo is er steeds wel weer wat nieuws en zijn er steeds wisselende ideeen. Zo pas ik dus ook steeds mijn systeem weer aan. Niet dat ik iedere hype volg, maar doe via verschilende forums zo mijn ideeen op, en haal daar het voor mij nutige uit. En heb ik weer wat te knutselen zal ik maar zeggen.
Groetjes Ed
Vertel eens iets meer over je vijver, inhoud, vissen, filter, voedingsgewoonte, enz...
Misschien kan jouw oplossing perfect voor jouw vijver...
Ik ken natuurlijk niet de hellingsgraad van jouw vijver. Maar als deze niet onnoemelijk groot is zal er zeer veel vuil je toilet niet bereiken (bij een constante aanzuiging zal het vuil ook continu weggezogen worden). Jouw vuil wordt ook niet afgebroken in het filter (waarvoor een filter trouwens dient) maar rechtstreeks in je vijver.
En waarom zou jouw vuil niet afgebroken worden in je stilstaand water? Ik denk dat dit, als je eens enkele dagen van huis bent, aardig begint te rotten in je buizen en niet naar je filter kan om afgebroken te worden. Met als gevolg, schadelijke gassen die rechtstreeks op je koi (meervoud van koi = koi) kan komen.
Voor de rest zijn onze principes van werken trouwens gelijklopend, alleen draineer jij je vijver elke dag, en ik m'n vortex en borstelkamer. Alleen dat subtiele verschil dat schadelijke stoffen bij mij naar het oppervlak kunnen zonder de vissen te raken en de rest rechtstreeks naar de rest van het filter gaat voor afbraak.
Ik zou zeggen doe eens na een warme periode (als je vijverwater een 23°C is) een watertest van het water dat zich in de nabijheid van je koitoilet bevindt. Ik hoop voor jou en voor je vissen dat dit niet te teleurstellend is.
Stilstaand water is en blijft een ideale plaats om alle ongewenste zaken in een vijver te kweken.
Ik wil hier zeker mijn systeem niet aanprijzen als zijnde het beste, maar het is zeker een discussie waard. Zo leren we er allemaal weer iets van.
Heeft iemand anders misschien nog een ander systeem of opmerkingen over onze systemen?
De watertoevoer naar de filter loopt via een doorvoer van de vijver die ongeveer 50/60 cm onder water geplaatst is, deze doorvoer heeft een grote van 110. Dus loopt door de druk automatisch in de filter. De drainage trek-buizen zijn in een bak gemaakt, dan zit er een schuifkraan naar het riool. Doordat dit water naar het riool afgevoerd wordt, moeten we automatisch ook geregeld nieuw water bijvullen, dus veel vers water. Wij gebruiken hiervoor wel grondwater, dus het is niet duur en we hebben nog nooit problemen gehad met dit water. Maar waarom vinden jullie het zo belangrijk dat dit water in de filter gaat, dat is toch een super zware belasting voor de filter?
Originally posted by wgerrits
Maar waarom vinden jullie het zo belangrijk dat dit water in de filter gaat, dat is toch een super zware belasting voor de filter?
Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat het vuile water (na het passeren van een vortex en borstelkamer) door mijn filter gaat. Hier kunnen de schadelijke stoffen tenminste afgebroken worden. Daar dient een filter immers voor.
Ook al trek jij je kraan van je koitoilet elke dag open (doe ik trouwens ook met m'n vortex, dus die extra belasting voor het filter valt wel mee), dan nog blijft het vuile water 24 uur stilstaan in de afvoerbuis, waar niets van schadelijke stoffen afgebroken wordt. Integendeel, stilstaand water is de ideale broeiplaats van alle ongewenste parasieten en andere ziekteverwekkers.µ
En een filter kan eigenlijk niet te zwaar belast worden. Tenzij deze te klein is, er teveel vis in je vijver zit, te veel eten gegeven wordt, een verkeerde keuze of volgorde van filtrmaterialen, enz...
Met andere woorden, hoe ziet jou filter er uit? Daar we beiden met een vijvertje van 55.000 liter zitten, kunnen we hier toch een vergelijk maken.
Bij mij is het als volgt: 3 bottomdrains op 220cm diep gaan door aparte buizen naar de vortex, vandaar naar een borstelkamer met 60 borstels, dan 2 bakken met 12 (200x100x4cm) japanse matten. Vervolgens naar een plantenvijver met 3.000 kg lava om zo terug in de vijver te komen. Dan heb ik ook nog een estrosieve die gevoed wordt door de skimmer.
Mijn filter is 5,5 meter lang, 1,80 meter breed en 1, 40 meter diep. De plantenbak is 3 x2meter en 1 meter diep (voor de helft gevuld met lava. Ook kan elke bak apart via een bottomdrain naar het riool gespoeld worden.
Mijn filter is misschien wat overdreven, maar bezuinigen op het hart van de vijver mogen we zeker niet doen...
Onze filter is nog niet klaar, er staan nu al drie vaten à 1000 Ltr.
In de eerste bak komen borstel, aantal nog niet bekend, in de tweede en derde bak komen matten, aantal ook nog niet bekend.
Dan wordt de uitloop verdeeld over twee watervallen, waarbij 1 waterval uitkomt op 2 plantenbakken van ongeveer 1500L per stuk, de tweede waterval is nog in aanbouw maar hier komen waarschijnlijk ook 1 of 2 plantenbakken tussen. Wij hebben eigenlijk gepland dat de bottomdrain's op het riool komen, het komt eerst in een bak terecht, waarna het naar het riool afgevoerd wordt, dus al het vuil komt in het riool dus ook de slechte bacterien e.d., men zegt altijd er is niets beters als regelmatig het water voor een deel te verversen, zo zijn we wel genoodzaakt om regelmatig nieuw water toe te voegen, dus hebben we het zo gepland. Ik heb over dit alles thuis gesproken, onze filter kelder is groot genoeg om nog zo een vat er extra bij aan te sluiten extra voor de drains, maar nu zou ik graag reacties krijgen wat het beste is voor afvoer van onze 4 drains.:confused:
Ik geef het op 🙁
Je hebt blijkbaar toch al gekozen om het wiel opnieuw uit te vinden. Iedereen die ik ken werk op de manier zo als door mij beschreven. Ik zeg niet dat jou systeem niet zal werken, maar er zijn teveel vraagtekens om het zo maar eens even uit te testen, tenzij werken een hobby is 😉
Neen , ik geef het nog niet op :p
Wat bedoel je eigenlijk met:
maar nu zou ik graag reacties krijgen wat het beste is voor afvoer van onze 4 drains.
Laten we deze discussie nog even verder zetten, wie weet kan ik je toch nog overtuigen 😀
Hoezo wiel opnieuw uitvinden? bodemdrains rechtstreeks naar het riool vind ik niet de ideale oplossing, een koitoilet wel.
er worden steeds nieuwe systemen onworpen daar is de ultrasieve er èèn van. Dus nadenken en verder vervolmaken van je systeem is niet zo verkeerd. Ook ik heb een meerkamerfilter gehad, werkte prima, maar nu toch over op een bbf en minder arbeid met schoonmaken etc. Nu zijn er voor en tegenstanders en zo zijn er verschilende systemen. Het is maar waar je voor gaat. Ik heb een vrij natuurlijke vijver met een bijna vlakke bodem, een soort kiezelstrand aan èèn zijde en het zijn twee vierkanten die met de punten achter elkaar liggen. Mijn systeem werkt als volgt: Door de vortexwerking in mijn vijver komt het bezinksel in een koitoilet. Deze word elke dag gereinigd rechtstreeks naar het riool. 10/20 cm boven de bodem zitten 2 doorvoeren (retour) in elk vierkant èèn. deze komen voor de estrosieve bij elkaar in een T-stuk. Beide doorvoeren zijn afsluitbaar d.m.v. een schuifkraan. Na de sieve gaat het naar de bbf en vandaar in een slibput 100 x 60 x 80 totaal onnodig maar hier belucht ik nogmaals het water voordat het terugstroomt in het water. Op èèn doorvoer heb ik in de herfst en skimmer staan om het oppervlak te reinigen. Dit is geen apparte lijn en gaat weer via de sieve naar het filter. En dan heb ik nog een apparte pomp op mijn plantenfilter staan. Dus hier voor mij het gemak.........schuif open en toilet schoon.........pomp uit en bbf word gereinigd.........en tja alleen nog de zeef schoonmaken.
Geen borstels nada noppes en nu ken jij iemand die het anders doet. En heeeeeeeeel tevreden is.
vriendelijke groet,
Ed
:rolleyes: Het gaat er niet over wat wij gepland hadden, want wij kunnen het nog veranderen. Het idee wat wij nu zouden willen realiseren komt omdat onze buurman het ook zo heeft en bij hem werkt het goed. Alleen heeft hij te weinig drains. Maar ik zou het heel fijn vinden om meerdere reacties e.d. te krijgen, omdat we het nu nog anders kunnen maken. Bijv. Waarom hebben jullie de drains op de filter aangesloten? Kunnen jullie ook over grondwater beschikken? Bij ons maakt het niet uit als we vaker doen bijvullen, want dat kost alleen wat stroom. Alle schadelijke stoffen verdwijnen direct in het riool en niet in de filter. Wat zijn de concrete voordelen als de drains op het filtersysteem zijn aangesloten zijn?
Hoi koivrienden,
In mijn vijver zitten er 3 drains die naar de filter lopen,
èèn grote fout hebben we toen gemaakt door ze alle
drie op dezelde lijn te zetten.
Ik kan mij geen koi vijver meer voorstellen zonder drains.
HET IS GEWOON EEN MUST!!!!!
De totale inhoud is 25kub en die draait nu 4jaar zonder problemen.
Groeten,
Originally posted by Unregistered
Geen borstels nada noppes en nu ken jij iemand die het anders doet. En heeeeeeeeel tevreden is.
Tuurlijk werkt jou systeem, maar het ging hem hier niet over een totaal andere manier van filteren. Als ik schrijf: "Iedereen die ik ken werk op de manier zo als door mij beschreven" dan bedoel ik, diegene die een traditioneel filter hebben sluiten de bottomdrains aan op het filter om een constante aanzuiging te krijgen.
Beste WGerrits,
In jou geval zou ik èèn of meerdere koi toiletten plaatsen met ieder een eigen afsluiter naar het riool. Een hoge en een lage retour beide afsluitbaar zodat je in de winter kan kiezen om hoger te filteren. Dan naar een ultrasieve om het zweefvuil te scheiden. En niet te vergeten jou meerkamerfilter + eventueel een UV lamp. En bijvullen wat je via het toilet afvoert.
Lijkt me een prima systeem. Zelf zou ik een plantenfilter geen overbodige luxe vinden, maar sommige hobbyisten vinden dit totaal overbodig. Het scheelt je wel in de draadalg omdat je een natuurlijke voedsel concurrent hebt, in de vorm van planten.
Succes met de bouw
Groetjes Ed
Als ik dit allemaal lees moet ik echt vaststellen dat mijn installatie heel primitief is, 1 pomp voor opp water, 1 op +- 30 cm vd bodem, deze pompen 24/24 het water naar een moeras vol planten gevuld met argex waarin ik wel regelmatig een schepje bacteriën doe. Als ik het water vd vijver in een glas doe ziet men geen verschil met kraantjes water, ik laat regelmatig het water controleren en waardes zijn perfect.
Danny
kijk eens naar mij site PLATTE BODEM. Als er vragen zijn stel die dan maar. Vijver werkt nu 1 jaar bodem geen vuil te zien
Marc
Ik kan maar in beperkte mate meepraten aangezien ik maar één bottomdrain heb op 5m3 water. Deze komt ook traditioneel uit op in mijn geval een borstelkamer, waarna ik 2 kamers met blauwe matten heb.
Het voordeel van een permanente flow vanuit de bottomdrain vind ik continuiteit. Bij een dergelijke grootte als 55m3 wil je lijkt me geen ophoping van afval en stilstaand water onderin je vijver. Middels een afzuiging middels je drains naar een voorfilter (vortex + borstelkamers) en vervolgens je biofilter behoud je een continue stroom, waardoor alle afvalstoffen (vast en vloeibaar) voortdurend worden afgebroken. Ook je gassen etc van je afval in je vortex wordt immers middels de flow naar je biofilter gestuurd wat weer zuiverend werk. Middels het regelmatig darineren van je vortex naar het riool loos je toch ook je afval.
Ik zie derhalve dus geen nadelen van de drains in je filter laten uitkomen. (behalve als je filter te klein is natuurlijk).
ben ook volop bezig met nieuwe vijver aan te leggen die 54000 liter zal bevatten . ik heb het hier ook al over gehad op het forum ivm het aantal bodemdrainages . ik heb dus net als wgerrits 4 bodemdrainages geplaatst die op 2 meter diepte zitten . ik ben blij dat er ook zo iemand is die dat gedaan heeft . iedere pot zit op een apparte buis van 110 mm aangesloten die uit komt in een bezinkput van 90 x 1.40 en 80 cm diep . op iedere buis zit een schuifkraan die ik zoveel open en toe kan zetten zoals ik wil . dus denk ik dat ik er nu wel ben ?