The Pond Library

Vraag en Antwoord

Filter vijver situa...
 
Notifications
Clear all
Filter vijver situatie vraag

7 Posts
3 Users
0 Likes
3,461 Views
Jheroen
(@jheroen)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Beste mensen,

wij hebben op onze vakantiebestemming een vijver overgekocht. deze vijver heeft lange tijd op een 'filter' gedraaid welke bestond uit één bak (soort visbak van de markt) met daarin matala matten, borstels (alles in één enkel bakje) met daarachter een biotec5. alles zeer onder de maat voor een dergelijke vijver.
de vijver is ongeveer 9 kub qua inhoud en er zwemmen ongeveer 19 kleine koi's in.
er zijn 4 grote koi's dood gegaan toen wij het net hadden overgenomen.

wij hebben inmiddels een 3 kamerfilter gekocht en de pomp vervangen, de oude was stuk gelopen.
mijn vraag is nu of ik naar aanleiding van de bijgaande foto's advies kan krijgen mbt de vulling per kamer en de manier waarop we het beste de filterelementen kunnen plaatsen (horizontaal/verticaal etc.

Wij zijn na het seizoen door de week niet aanwezig en gebruiken daarvoor een voederautomaat. Het filter moet dus indien mogelijk een paar dagen onderhoudsloos kunnen werken. ik las elders dat je daarom beter de matten verticaal kunt plaatsen zodat ze niet dichtslibben.

filter:
kamer 1: borstels
kamer 2: onderin honingraat met daar bovenop japanse matten (horizontaal) met tussenruimtes gemaakt dmv stukjes japanse mat een en ander belucht via een steentje op de bodem
kamer 3: enkel bioblok (honingraat)

foto's:

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 13 years ago
Posts: 240
 

Heb helaas niet veel ervaring met filterkamers en de "juiste" vulling hiervan (lijkt me prima hoe het nu is) maar ik zou ze in ieder geval inderdaad verticaal plaatsen zodat bij dichtslippen het water niet uit de bak kan lopen. Ik denk echter dat de kamers hier wel op voorbereid zullen zijn door iets lager te zijn dan de rand van de filterbak zodat het water dan bovenlangs naar de volgende kamer loopt.


   
ReplyQuote
Jheroen
(@jheroen)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hoi,

dank voor je reactie; inmiddels een en ander aangepast en de boel draait prima.

ben er alleen nog niet uit wat te doen in de winterperiode, alles aan laten alleen beluchten niks doen?
we hebben half ronde kappen die over de vijver komen te staan en halve kanten voor de afsluiting aan de zijkanten dus redelijk afsluiten voor wind en neerslag dat is wel gelukt.
de pompbak staat aan de kopse kant boven de grond en de filterbak staat op piepschuim.

je leest overal andere adviezen dus heel eenvoudig zal het niet zijn denk ik...


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 13 years ago
Posts: 240
 

Ik weet niet waar de vakantie bestemming is maar als het er in de winter vriest dan zou ik zeker het filter systeem uitschakelen en alleen de beluchting in de vijver zelf aan laten. De koi zijn dan echt inactief en vervuilen het water niet meer, zelf zet ik alles uit en heb in hartje winter het helderste water van het hele jaar. De "luchtbollen" zou ik wel op een ondieper gedeelte hangen/leggen zodat het warme water op de bodem blijft. Zo voeg je genoeg zuurstof toe en blijft een gedeelte ijsvrij terwijl de koi rustig op de bodem kunnen blijven.


   
ReplyQuote
Jheroen
(@jheroen)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Dat is het vreemde, de ene zegt alles laten draaien omdat je bacteriehuishouding anders ter ziele gaat. De ander zegt alles uit zetten en weer iemand anders zegt alleen lucht... :confused:

Er zijn in de koivijver wereld veel verschillende meningen over hetzelfde onderwerp...


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 293
 

Bij mij blijft bijvoorbeeld weer alles draaien. Dit omdat mijn filter binnen staat en mijn leidingen en vijver geisoleerd zijn. ook komt er een kap op de vijver met de winter en mijn water blijft redelijk warm ( heb er ook een verwarming tussen zitten ), daarom kan ik in de winter door blijven voeren ( met mate dan )


   
ReplyQuote
Jheroen
(@jheroen)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hier (in de betuwe op een camping) staat het filter bovengronds (in een bak) naast een bak die op de grond staat waar de bodemdrain van de vijver onderin op uit komt.

De pomp ligt in die bak en voert het water op via een slang (los tussen bak en filter) naar de filter.

Ik heb de filterbak al voor een groot deel geisoleerd met piepschuim maar vermoed dat het niet voldoende is wanneer de winter echt toeslaat; ik vraag me af of het slim is om met noppenfolie het complete filter te omwikkelen.

Daarnaast ligt de slang tussen bodemdrainbak (pomp) en filter ook los en onbeschermd.

De vijver wordt in de winter overkapt met half ronde ... carbonaat platen (weet de naam niet precies) en ook twee zijkanten; moet daar nog noppenfolie onder of overheen?

Tips?

Zie foto's in eerste post


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.