The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Filter voor Q-bak

8 Posts
3 Users
0 Likes
4,158 Views
IvHorssen
(@ivhorssen)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Hoi Allemaal,

Ik ben van plan om een q-bak van ongeveer 1200L te laten maken.
Op deze bak wil ik een Sansai mini trickel filter plaatsen.

Overal waar ik kijk staat dat er ongeveer een pomp van 8000liter per uur aan moet hangen lijkt mij alleen een beetje veel voor mijn bak.

Gaat dit filter ook werken met een pomp van 2500 liter per uur.

Hoop van jullie te horen. Ook als er iemand is met ervaring met dit filter.

groeten


   
Quote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Zelf heb ik een quarantainebak anex binnenvijver van 3500 l Hierop staat een biofilter van velda met uv en heb ik zelf nog een druppelfilter bijgeplaatst.
Veldafilter wordt aangedreven door een pomp van 2000 l/u, de druppelfilter door een pompje van 600 l/u. Alleen heb ik in de velda extra nog een verluchtingsteen geplaats. Nu deze winter wel verwarming in de q-bak geplaatst van 300 w. Water nu 11° warm.

Grtzs Patrick


   
ReplyQuote
IvHorssen
(@ivhorssen)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Ik wil alleen maar een trickel filter gaan gebruiken. Heb een plaatje gemaakt met hoe het er uit moet gaan zien. Hebben jullie ook een ideetje.
Graag jullie reacties

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
IvHorssen
(@ivhorssen)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Vond het sansai mini trickel filter aan de dure kant, daarom maar zelf iets gaan maken, met meer oppervlakte dan het sansai filter


   
ReplyQuote
proosje
(@proosje)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 228
 

Hoi,

Als ik de miniatuur goed bekijk werkt dit systeem een beetje als een druppelfilter, Het water komt langs boven en gaat dan door een filter medium, bij mij filterspons van grof naar fijn, onderaan gaat het gefilterde water terug naar de bak. Ik heb alleen halverwege een extra wateruitlaat geplaatst, als de filter verzadigd is komt het water via deze opening en loopt zo terug. Dan weet ik dat ik het filtermedium moet reinigen. Het ding werkt perfect en mijn water is glashelder. Ik ben van mening dat dit type filter goed is om alle zwevend vuil uit je water te halen maar waarschijnlijk niet voldoende is voor een bacteriolgische reiniging, vandaar die velda biofilter.
Ik hoop dat je aan deze uitleg een zicht krijgt op de werking.

Grtzs Patrick

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
IvHorssen
(@ivhorssen)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Wat ik overal heb kunnen lezen is dat een druppelfilter een goede bacteriologische werking heeft. Om het zwevend vuil erui t te kunne halen overweeg ik in de onderste bak een fijne filtermat of spons te leggen, volgens mij heb ik dan zowel bacteriologisch alles in orde als ook het zweef vuil


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

IvHorssen;30175 wrote: Wat ik overal heb kunnen lezen is dat een druppelfilter een goede bacteriologische werking heeft. Om het zwevend vuil erui t te kunne halen overweeg ik in de onderste bak een fijne filtermat of spons te leggen, volgens mij heb ik dan zowel bacteriologisch alles in orde als ook het zweef vuil

Klopt. Ik ben grote voorstander van druppelfilters. Zal je misschien al gemerkt hebben in mijn artikels.

Wat je wel niet mag doen met een druppelfilter is hem vol te proppen met allerlei filtermateriaal. Je moet filtermateriaal kiezen dat een goede doorstroming verzekert en dat niet door vuil kan dichtslippen anders wordt zo'n toren een hel in onderhoud en is de werkend niet toereikend.

Een filtermat mag je niet onderaan leggen. Deze zal te snel volzitten met vuil en je druppeltoren in gevaar brengen zeg ik maar.

Als je het wilt doen dan volledig bovenaan waar je er makkelijker bijkunt voor onderhoud.

Een druppelfilter werkt er goed alleen mag je dit niet aanzien als filterring van vuil. Dat moet er eigenlijk voor gebeuren, voordat het water de druppeltoren bereikt.


   
ReplyQuote
IvHorssen
(@ivhorssen)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Ik heb nu 4 soorten filtermateriaal.
Bacteriahouse
KSB
en een combi van Ammonium / nitraat filtermedium van Velda.

Heb een testje gedaan en als ik er een pomp met een capaciteite van 8000L opzet loopt het nog door als een zeef.
Er komt uiteindelijk een pompje op te staan van 2000L

Ga er op advies vand e Webmaster hier geen filtermatten inleggen.

groeten
Ivo


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.