The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
filterpomp

3 Posts
2 Users
0 Likes
2,961 Views
devs
 devs
(@devs)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 13
Topic starter  

hey,

Ik ben van plan een nieuwe pomp te kopen daar de mijne sterk versleten is.
Ik dacht om een hozelock titan 2.000 te kopen,heeft er iemand ervaring met dit merk!

http://www.hozelock.com/aquatics/I049d.asp?region=ROW

lijkt mij ook leuk dat het aanzuigrooster kan verkleind worden en de pomp verbruikt maar 25 watt en pompt 2.000l/u heb ook een ecocel 9000 biofilter gezien van het zelfde merk

Nu vraag ik mij eigenlijk af als het beter is om een drukfilter te kopen
De vijver is eigenlijk altijd heel helder geweest met de huidige pomp en filter
klein pompje van 14 watt 800l/u naar een zelfgemaakt substraatfilter van 60 liter dus denk ik dat het alleen maar goed kan doen om een zwaardere filterlijn in te zetten zeker nu er jongen bij zijn gekomen de vijver is 5.000l en er zitten 2 koi in van 35 cm en 1 van 40 cm en nog zo een 30 tal kleine visjes shubukins goudwindes sarasa enzv.

grts david


   
Quote
Erik1978
(@erik1978)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 158
 

Hallo,

jouw vijver is 5kub. Normaal gesproken wil je deze ongeveer 1x rondpompen binnen 2,5 uur. Die pomp heeft op 1 meter hoogte een debiet van 1100 liter. Dat is dus te weinig. Ikzelf zou voor een Messner MAV serie. Zit 5 jaar garantie op, en gebruikt weinig stroom.

Jij moet dus een pomp hebben die 2kub op 1 meter hoogte krijgt. Zal wel (uit het hoofd) iets van een MAV-3500 zijn.

Ik zou geen drukfilter kopen! Dit is niet echt een geweldige filter, en al helemaal niet als je koi in je vijver hebt (En al helemaal niet met jouw drukke visbezetting). Als ik jou was zou ik eens rondkijken naar een 2 of 3 kamer filter, en een klein UV-C lampje. Alle beplanting (behalve de lelie) in het substraat zetten, aarde eraf spoelen. En zorgen dat je genoeg biologische filtering verkrijgt in je 2 of 3 kamer filter.


   
ReplyQuote
devs
 devs
(@devs)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 13
Topic starter  

hallo erik,

Ja,heb het net zelf ook gezien dat die hozelock op 1 meter te zwak is ik ga eens zien voor een messner

Heb mijn planten van int begin al met zo weinig mogelijk vijveraarde geplant maar dan wel in fijne kiezel i.p.v. in substraat kwestie dat de mandjes iets zwaarder zijn en niet gaan rond zwalpen.Lijkt mij daarom ook dat ik nog geen last heb gehad van zweefalg + het feit dat er gigantisch veel hoornblad staat van af de eerste dag dat er water is ingedaan

Heb tot nu toe een pompje gebruikt van 14watt pompt zo een 800l/u en die hield het schoon helder.Het filter van 60l is 3/4 gevuld met substraat en de rest zit vol met hoornblad (en die groeit er nog goed ook).Er zit geen deksel opt filter en het water wordt er langs boven via een sproeikop in gepompt.

Alleen heb ik sinds er wat meer vis op zit en de pomp nog maar voor de helft zijn werk doet wat meer last van zwevende deeltjes (geen zweefalg) en wat plukjes draadalg!

dus tijd voor een vuilwaterpomp 🙂 en een tijdelijke nylonkous
greets david


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.