The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
grote pomp ?

4 Posts
4 Users
0 Likes
2,238 Views
heinzie
(@heinzie)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 17
Topic starter  

ik heb een koivijver van 17000 L ,gravity filter en 2x terugloop naar de vijver van 32 mm met 1x venturi op . Wat voor pomp zou ik moeten aansluiten ?


   
Quote
mic
 mic
(@mic)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 186
 

Hallo ,

Je mag rekenen dat je water elke 3 a 4 uur door je filter moet . In principe mag je dus stellen in jou geval dat een 6000 liter pomp voldoende zal zijn . Hou wel rekening met eventuele verliezen zoals bochten en afstand .

Heb je veel bochten in je leidingen en moet het water een grote afstand afleggen vooraleer ze weer in de vijver loopt , neem dan een iets zwaardere pomp .

Mvg
Mic


   
ReplyQuote
Benny D
(@benny-d)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 29
 

Men moet inderdaad rekening houden met verliezen, maar in dit verband zit ik zelf met een paar vragen.
Ik heb namelijk al tabellen gezien om uit te rekenen hoeveel verlies er optreed per bocht en per meter, maar hierbij wordt nooit vermeld of het zich hier handelt om een gravity- of pompgevoed systeem.
Het lijkt mij toch dat de verliezen van een pompgevoed systeem
veel groter zijn door het feit dat men water omhoog moet duwen
in tegenstelling tot een gravity opstelling waar het water alleen geholpen moet worden om zijn juiste weg te vinden.


   
ReplyQuote
De Rie
(@de-rie)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 370
 

Juist wat Mic schrijft. Hoe meer bochten en hoe langer de leidingen hoe groter het verlies. In uw geval, met leidingen van 32 mm zal het verlies nog groter zijn.40 of zelfs 50 mm had beter geweest en had veel minder verlies gegeven. Veel minder verlies wil ook zeggen dat de pomp een maatje lichter mag zijn. Maar goed het is dus 32 mm en niet anders.
Ik zou dus zeker een pomp van 10000L/u nemen. Een aquamax 10000 bijvoorbeeld en de uitstroom van de pomp verdelen over de 2 leidingen van 32 mm dmv. een Y - stuk.
Het goede aan deze pomp is dat ze in droogopstelling kan geplaatst worden, weinig verbruikt (110W), en vuildeeltjes tot 8 mm kan verplaatsen.
Nog een betere oplossing is 2 pompen van 5000L/u. Wel wat duurder in aanschaf, maar in de winter kan je het debiet door de filter halveren door simpelweg 1 pomp uit te schakelen. Dat scheelt dan ook weeral op de energiekosten.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.