The Pond Library

Vraag en Antwoord

Helofytfilter - zuu...
 
Notifications
Clear all
Helofytfilter - zuurstof

9 Posts
6 Users
0 Likes
3,400 Views
dollypaddy
(@dollypaddy)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Hallo iedereen
Ik ben nieuw in dit forum en in vijverbouw, maar heb ondertussen hier al een schat aan informatie gevonden! Ik ben van plan een helofytenfilter te installeren en als ik het goed begrepen heb zijn de 2 belangrijkste factoren voor een goede werking de moerasplanten en zuurstof. De lucht zou kunnen ingebracht worden mbv een luchtpomp maar ik vraag me af of het niet op een natuurlijke manier zou kunnen mbv de waterstroom van de vijverpomp. Ik kwam op dit idee toen ik terugdacht aan mijn schooljaren en de vacuümpomp, niet deze op electriciteit, maar die met een waterstroom. In bijlage een eenvoudige tekening van het principe.
Heeft mijn ontwerpje zin of niet? Wat denken jullie er van?
Alvast bedankt!

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

lucht (en dus ook zuurstof) in het water brengen via het waterstraalpompprincipe (nogal een woord he 🙂 ) kan zeker! Ik zou het zeker uitproberen je verliest er niets mee he, wel opletten : bij een helofytenfilter met een flow van onder naar boven, gefilterd water door de drainagepijpen sturen of het systeem slibt na een tijd dicht.
succes en laat eens weten of dit goed werkt he 😉
mvg, Timpie


   
ReplyQuote
john44
(@john44)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 15
 

Wordt er ook geen zuurstof in het vijverwater gebracht als het gefilterd water via een (kleine) waterval in de vijver terecht komt,
of is dit niet voldoende?

John


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Met een waterval zal het water gedurende een tijd met de buitenlucht in contact komen en dus zuurstof opnemen.


   
ReplyQuote
timpie
(@timpie)
Reputable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 430
 

hier is het denk ik de bedoeling om zuurstof te leveren aan die kleine zuiveringsstationnetjes daar in het filter 😉 die hebben dat natuurlijk hard nodig. Wat ik misschien nog bij mijn eerste bericht kan opmerken is dat je best in dit ontwerp zorgt dat de plaats waar er lucht door de darm aangezogen wordt niet te groot is, een fijn darmpje bijvoorbeeld. Normaal past men dit toe naar het einde van een slang dus ik ben benieuwd of het hier ook zal werken.
mocht het nu wel zo zijn dat je nadien ziet dat het water hierdoor vol belletjes komt te zitten, alsook de stenen en planten dan zou ik wel opletten voor de gasblaasjesziekte. Onder druk zullen gassen immers makkelijker oplossen in water. In dat geval gewoon zonder het probeerseltje werken, mijn moeras doe het zo immers ook prima
mvg, Timpie


   
ReplyQuote
werner
(@werner)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 83
 

Hi dollypaddy,

(originel tag by-the-way)

ik voeg zuurstof toe via een kleine waterval, zie https://pondlibrary.com/ned/forum/showthread.php?s=&threadid=1496

Ik ben er eigenlijk niet van overtuigd dat dit echt nodig is, de waterval is er voor het oog, en als hij een beetje zuurstof meebrengt...

Ik denk trouwens dat ik hier (of op een ander forum) ook ergens gelezen dat de planten zelf voor zuurstof zorgen rond de wortels ?

Groetjes,
Werner.


   
ReplyQuote
dollypaddy
(@dollypaddy)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Hallo iedereen

Timpie, het opzet van mijn ontwerp was inderdaad om extra zuurstof in de plantenfilter te brengen. Ik wist echter niet dat je op die manier een teveel ervan in het water kan brengen met de gasblaasjesziekte (voor mij tot nu toe onbekend, dus weer iets bijgeleerd :)) als mogelijk gevolg.
Aangezien bij jullie de filter zo ook prima werkt en ik ook van plan ben een klein beekje en watervalletje aan te leggen denk ik dat ik het ga uitvoeren zonder mijn probeersel.

Om het probleem van het dichtslibben op te lossen had ik gedacht een valse bodem te installeren zodat het beperkt spoelen van de filter gemakkelijk kan gebeuren. Momenteel heb ik nog geen tekening van mijn filterontwerp maar van zodra die er is zend ik ze door.

groetjes en bedankt
dollypaddy


   
ReplyQuote
Wernie
(@wernie)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 34
 

Hello,

Ik gebruik een eenvoudig accesoire van Oase om de aquamax pomp lucht te laten meezuigen met het water dat hij in de filter pompt. Het is een darmpje dat met een drijvend bolletje lucht boven aan de vijver net voor het inlaatkanaal inspuit. Hierdoor wordt er water, vermengt met lucht doorgepompt. Ziet er heel eenvoudig uit en kost 2 keer niks.


   
ReplyQuote
dollypaddy
(@dollypaddy)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Lijkt me zeer interessant Wernie!

(sorry voor de late reactie 😮 )


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.