The Pond Library

Vraag en Antwoord

Help het wordt niet...
 
Notifications
Clear all
Help het wordt niet helder

4 Posts
3 Users
0 Likes
2,256 Views
groo1944
(@groo1944)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Hallo,

Ik heb een 24000 liter vijver in de volle zon, geen andere mogelijkheden.
Vortex met 4 kamer gravity filter, op een 10000 liter messner mpf pomp en 55watt uv lamp.
in de filterkamers luchtballen.

plan moerasfilter met een 800 liter messner pomp

ik heb vaak mijn japanse matten moeten reinigen, heb dit gedaan omdat alles vaak dichtslipt, pomp trek alles leeg. heb dit eerst volledig schoongemaakt, ik weet nu dat hierdoor de baccies verdwijnen dus dit doe ik niet weer.

hoe vaak moet ik mijn bl.knight. borstels reinigen in de vortex, en moet dit echt met vijverwater ?? (spuiten lukt dan niet meer, dus moet het met een emmer?)

Er zit veel draadalg in, komt dit door het verkeerd reinigen, en het verdwijnen van mijn bactierien ?

Een kennis verteld mee dat ik er zout in moet gooien , is dit verstandig en hoeveel moet er dan in??

Wie weet raad ?

Michel de Groot


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

De borstels mag u gerust vaak reinigen hoor. Door regelmatig te reinigen maakt u het zichzelf ook makkelijker. Borstels hoef je echt niet met vijverwater te spoelen. Borstels zijn niet meteen bedoeld om als biologische filtermedia te fungeren, wel als mechanisch. Het biologische filterdeel zoals de Japanse matten moet u wel spoelen met vijverwater.

Wellicht heb je de Japanse matten wat te vaak schoon moeten maken waardoor de bacteriën de kans niet kregen zich te ontwikkelen.

U zegt dat de vijver in de volle zon ligt. 55watt uv is misschien dan aan de lage kant voor een vijver van 24000 liter.

Hoe lang heb je de vijver al? een uv lamp dien je ook ongeveer om de 6 maand te vervangen.

Zout ingooien is wat achterhaalt. De ene doet het, de andere niet. Het gaat in geen geval iets veranderen aan de helderheid van het water. Zout zou als voordeel hebben dat het de slijmhuid van de vissen water sterker maakt en dat eventuele verwondingen minder risico hebben op infecteren. Aan de andere kant zijn er dan weer parasieten die baat hebben bij zout. De juiste dosis behouden is niet éénvoudig aangezien u altijd water ververst of verdampt.


   
ReplyQuote
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Filter altijd reinigen met vijverwater ! nooit met leidingwater want die bevat chloor die uw bacteriën dood. Het reinigen moet je zelf bepalen volgens de vervuiling. Bij mij in het begin wekelijks, nu maandelijks. Geen zout in de vijver werpen, dit helpt niet tegen draadalgen. Er bestaan alle soorten middeltjes in de handel die draadalgen zouden bestrijden maar niets is afdoende of goed voor de gezondheid van de vissen. Er worden ook vissen verkocht als "Algeneters" maar dat is ook te verwaarlozen. Draadalgen zijn het nog het best te verwijderen met een wc-borstel.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Mechanische filtering (eerste deel van het filter) hoeft niet per sé met vijverwater gespoeld te worden Urbain. Een zeef mag je gerust afspuiten met de tuinslang.

Wat me ontging bij mijn antwoord. Heb je groen ondoorzichtig water( zweefalg) of zijn het draadalgen (groene slierten) op bodem, wanden en in filter?

Mijn raadgeving ivm met de uv lamp is enkel van toepassing op de zweefalgen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.