The Pond Library

Vraag en Antwoord

help! Hoe doe ik he...
 
Notifications
Clear all
help! Hoe doe ik het goed?

13 Posts
7 Users
0 Likes
6,241 Views
Katrien
(@katrien)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hallo heren en dames,

Ik heb me net in dit forum geregistreerd omdat ik binnenkort een folievijver van +- 7 m op 3 m ga graven - grootste diepte 1m - en ik na het bezoek van 3 vijverwinkels vandaag helemaal de kluts kwijt ben!
Ik geef het toe, ik ben een echte beginner. (Had tot nu toe wel een voorgevormd plasje van 1.150L zonder filter -wel zoveel mogelijk planten - waarin ik hopeloos trachtte het biologische evenwicht te bewaren voor mijn 5 goudwindjes...)
Bovendien heb ik niet veel kaas gegeten van techniek. Ma bon,
in de eerste vijverwinkel raden ze me een biologische filter aan, apart van de vijver. Hierin komt na folie een heleboel stenen en kiezels te zitten die het water zuiveren en waarna dat water via een overloopje opnieuw in de vijver komt.
De tweede winkel sprak van een filter in de vijver zelf. Het gefilterde water zou dan door een slang aan de andere kant van de vijver door een sierwaterbol weer in de vijver stromen. Ik heb echter een donkerbruin vermoeden dat dit een mechanise filter is en voor zover ik weet vraagt die zeer veel onderhoud???
De derde winkel tenslotte, die zei dat ik helemaal geen filter nodig had? Dat zolang ik voldoende richels volzette met moerasplanten in mandjes, dat dat filter voldoende was.
Dus ik weet het niet meer!! Mijn voorkeur gaat zeker uit naar een biologische filter, maar klopt het dat ik daar 1200 euro voor moet rekenen??? Dat is echt vreselijk duur. Maar zo te lezen op dit forum kan je zo'n filter zelf maken? :confused:
Alle raad is hartelijk welkom!
ps. de bedoeling is om er een 20 tal kleine oppervlaktevisjes in te zetten, geen koi's.


   
Quote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Hoi Katrien,

1) je geeft hier al aan dat je alleen oppervlaktevisjes zult nemen. Als we er nu van uit gaan dat je alleen goudwindes neemt en deze NIET voert. En daarbij zul je de vijver rijkelijk beplanten.

Dan heb je inderdaad GEEN filter nodig 🙂 Dan zuiver je het water in feite met de hulp van de waterplanten.
Overigens is een filter hier een mooie aanvulling, maar niet persé een must.

2) Als je een paar vissen wilt, maar geen beplanting, heb je wel een filter nodig. Al nog geen zeer zware.

3) Als je een traditionele (lees: kale) koivijver neemt, met veel Koi, dan is er een zwaar filter nodig.

Als je hier uit zou willen kiezen, dan zetten we de uitleg voort. Het gaat anders te veel door elkaar lopen 🙂

Gr, Dennis.


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Een vijver van zo'n 21000 liter met slechts wat kleine vissen en voldoende planten moet wel kunnen draaien zonder filter. En mocht je toch problemen krijgen dan kun je alsnog een pomp en een (biologisch) filter aanschaffen. Dat hoeft n.m.m. geen 1200 euro te kosten, maar zoals met veel dingen is goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop.


   
ReplyQuote
Etienne M
(@etienne-m)
Active Member
Joined: 20 years ago
Posts: 10
 

Hagar wrote: Een vijver van zo'n 21000 liter met slechts wat kleine vissen en voldoende planten moet wel kunnen draaien zonder filter. En mocht je toch problemen krijgen dan kun je alsnog een pomp en een (biologisch) filter aanschaffen. Dat hoeft n.m.m. geen 1200 euro te kosten, maar zoals met veel dingen is goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop.

Maarja beter een te groot filter kopen (wil niet zeggen dat zo'n filter 1200 euries kost) als een te klein filter, verder ga ik mee met je antwoord hoor.

gr.

Etienne


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Wat jij wilt is een natuurlijke vijver met planten(en enkele kleine visjes).
Begin met de vijver flink te beplanten (vooral zuurstofplanten=onderwaterplanten) daarnaast een waterlelie om de oppervlakte voor een deel te bedekken zodat er niet teveel licht in de vijver komt en laat de ganse zaak gerust gedurende minimum 1 seizoen. Wanneer de planten eenmaal goed groeien en de vijver in evenwicht is zal het water vanzelf glashelder worden. Dan kun je enkele kleine visjes toevoegen. Best goudwindes) Ik heb jaren koi gehouden op die manier. Bij een kleine visbezetting gaat dit prima.
Laat je het hoofd niet op hol praten door allerlei commercanten. Doe het langzaamaan en vooral heb geduld!


   
ReplyQuote
Katrien
(@katrien)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hartelijk bedankt voor al de info beste mensen!
Ik heb mij op jullie raad gebaseerd om verder het internet af te schuimen en met volgend plan op de proppen te komen:
Ik maak van de volledige achterkant van de vijver een moeras. (aan de voorkant komt er een vlonder) en aan de zijkanten brede trappen van 20 en 40 cm om ook daar veel planten te kunnen zetten.
Ik heb echter meermaals gelezen dat het toch wel vrij belangrijk is om watercirculatie te hebben, en vermits je dan toch al een pomp nodig heb, zou ik van het moerasgebied een soort natuurlijke filter maken. Dus het moerasgebied dieper uitgraven (70 cm) en op de bodem drainagebuizen en achter een hardplanstieken wand de pomp zetten. Daar bovenop steentjes en keitjes en tenslotte natuurlijk moerasplanten in vijversubstraat. Op die manier zuigt de pomp het gefilterde water en brengt dit langs een buis door de vijver naar de andere kant.
Ik zou 3 soorten visjes zetten: 5 goudwindes, 5 sarassa's en 5 shubunkins. Daar komen echter wel nog stofzuiger en de spookjes bij... Stofzuiger is een koiachtige (geen flauw idee wat juist) in prachtig rood en zwart die een kennis die zijn vijver wegdeed in ons vroeger plasje is komen plaatsen evenals de 2 spookjes: dat zijn 2 zwarte visjes met een rode staart (iemand een idee hoe zo'n visjes heten?)
Ik zou eigenlijk wel liever er nog meer visjes in zetten, maar ik veronderstel dat die in zo'n grote vijver wel gaan kweken en dat ik er na 2 of 3 jaar vanzelf een hoop meer heb?
Ik heb echter nog een paar prangende vragen alvorens ik aan mijn meesterplan kan beginnen:
*Welk materiaal zou ik in lagen leggen in de moerasput voor de beste filtering?
*Ik neem aan dat je een scheiding, doek of plastiek met gaatjes moet hebben tussen de steentjes en je drainagebuizen zodat de steentjes niet in de buizen gezogen worden?
*Zou ik de achterkant van de pompbuis, dus waar het water terug in de vijver stroomt gewoon in de richting van het moeras in de vijver leggen, of langs een overlopende steen laten gaan? Stroomt het water dan nog wel voldoende terug naar het moeras?
*Is het realistisch te denken dat ik de volledige folierand (ga daar ecolat voor gebruiken) kan wegmoffelen door overhangende bodembedekkers en andere planten? Dan hoef ik geen ondiepe rand te maken voor honderden kilo's stenen, die in mijn tuin waarschijnlijk toch niet erg natuurlijk zouden lijken.
*Zou ik meer visjes zetten of wachten op nakomelingen?
*Ik heb gelezen dat fontijnkruid de beste zuurstofplant zou zijn, maar welke zijn de beste moerasplanten voor de beste filtering?
*Is dit plan overdreven en heb ik die filter echt niet nodig? (ik heb 3 jaar zitten zwoegen en sukkelen in mijn vroegere plasje van 1150L om toch maar een redelijk evenwicht te krijgen, heb van miserie zelfs de bak halfvol gezet met rietsigaren in mandjes - die natuurlijk constant omvielen - om toch maar genoeg opname van afvalstoffen te hebben)

Tenslotte, sorry voor het epistel (ben een echte tater en twijfelaar...) en hopelijk vlug tot schrijfs.


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Katrien wrote: *Zou ik meer visjes zetten of wachten op nakomelingen?
*Ik heb gelezen dat fontijnkruid de beste zuurstofplant zou zijn, maar welke zijn de beste moerasplanten voor de beste filtering?

Hoi Katrien,

* Nee, als je de vijver helder wilt houden met enkel de planten is dit goed mogelijk. Maar dan zul je toch (zeker in het begin) een beperkte visstand moeten bepalen en niet gelijk naar de max gaan..
* Irissen staan eenzaam aan de top. Waterkers, zeggen, russen, etc. zijn daarnaast ook goede nitraatverslinders.

Tot zover,

Gr, Dennis.


   
ReplyQuote
Kip
 Kip
(@kip)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 41
 

Ha Katrien,

Ik ben heel blij met je verhaal, want ik zit met dezelfde vragen. Het door jou uitgebreid beschreven plan is voor mij ook heel behulpzaam, en ik wacht dan ook met spanning af naar de antwoorden.
Vooral het gegeven dat je het gezuiverde water terugpompt naar de vijver, ipv het verzadigde water naar het moerasfilter, was voor mij een eye-opener. Heel logisch, maar ik zag door de bomen het bos niet meer.

Groeten,
Annemieke


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Hoi Katrien,

Ik vind het erg goed klinken allemaal... Paar dingetjes waar ik op zou letten als ik jou was.. De overhangende planten als rand lijkt me erg mooi, maar let erop dat je door capilaire werking wel eens een heleboel water zou kunnen verliesen, je plantenfilter kan weleens verstopt raken met slib, als hier rekening mee houd en dat je dit op een makkelijke manier kunt schoonmaken dan denk ik dat je een supervijver krijgt.


   
ReplyQuote
Katrien
(@katrien)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hartelijk bedankt DNNS, Kip en Froggie voor de positieve reacties!
DNNS, wat zijn zeggen en russen? Nog nooit van gehoord. Dit weekend heb ik boekjes over onderwaterplanten zitten bestuderen, maar ik kan er niet uit opmaken wat je bedoelt. De gele lis staat al wel alvast op mijn lijstje!

Hey Kip, op volgende link, http://www.vijversenkoi.nl/phpBB2/viewforum.php?f=3 , onder dezelfde titel vind je ook nog veel info en bedenkingen hierover.

En je hebt groot gelijk Froggie, ik heb ook iets gelezen van dat je moest oppassen hoe je de folie legde: over de ecolat de grond in, maar dan ook weer terug naar boven toe, want dat anders door cappilaire werking water uit je vijver verdwijnt. Is het dat wat je bedoelt of nog iets anders?
Voor de plantenfilter was het om verstopping te voorkomen dat we met downflow werken. Op die manier komt enkel het reeds gezuiverde water in de drainagebuizen terecht, en niet het slib. Moest door algophoping (of iets anders) bovenaan het moeras toch verstopping komen, dan bestaan er "naar 't schijnt" speciale bacteriën in een potje die heel graag en enkel algen en slib eten. Op de bovenstaande link naar het forum van Vijvers en Koi hebben we het daar ook al over gehad.
Groetjes,

Katrien


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Zegge is een inheemse grassoort.
Je hebt de gewone en de hangende zegge. Carex pendula.
Let op ze zaaien zich uit en kunnen aardig woekeren. Wanneer de plnanten hun zdan voemen zijn ze prachtig. Wel de zaaddozen afknippen voor ze beginnen te zaaien anders zijn ze moeilijk in de hand te houden.(Ze lijken een beetje op pennisetum(lampepoetsersgras.)


   
ReplyQuote
froggie
(@froggie)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 119
 

Ok, ik ken deze baccies niet maar als ze inderdaad hun werk doen dan zou je probleem opgelost moeten zijn... Ik zou het zelf graag eerst willen zien voor ik hierop ga vertrouwen. Aangezien je nu toch aan het bouwen gaat denk ik persoonlijk toch dat ik een slibafvoer onder in het plantenfilter zou maken...

Succes Mark


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Katrien,

de rus is Juncus in het Latijn...

Gr, Dennis.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.