The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
helppp

6 Posts
3 Users
0 Likes
3,608 Views
daan175
(@daan175)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 8
Topic starter  

hallo allemaal,

Een klein vraagje van een beginnende koi houder.
Ongeveer een jaar geleden heb ik een kleine koi vijver gebouwd, en tja alle beginners fouten zitten er in.
bodemdrain zit aan de verkeerde kant, flow is niet goed.

echter heb ik dit jaar heel veel last van groen water, en heb inmiddels diverse bacteriën geprobeerd oa microlift en als laatste heb ik eco powder geprobeerd omdat ik ook een beetje draad alg had.
het water leek helder te worden maar begint nu wederom groen te worden.

mijn filter opstelling is als volgt :
meerkamer filter met vortex, borstels, jap matten, ksb met een red ex mat en laatste bak zeoliet alle drie de laatste kamers zijn belucht.

De uitstroom komt uit op een 4800 lpu pomp en deze gaat via een 11w uv lamp de vijver terug in.
de inhoudt van de vijver is rond de 3500 l.

de vijver is dit jaar ook al 3 keer helemaal schoon gemaakt en opnieuw gevuld omdat er echt niet meer door heen te kijken was.

wie kan mij voorzien van goede raad?, beginners fouten worden er begin volgend jaar uitgehaald dan wordt de bodemdrain netjes in het midden van de vijver geplaatst en wordt het zonne plateu wat nu in de weg zit weggehaald en wordt er ook een planten filter bij geplaatst.


   
Quote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

Hoe vaak maak je de filter schoon en voeg je na het schoonmaken ook weer bacteriën toe ?


   
ReplyQuote
daan175
(@daan175)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 8
Topic starter  

Hallo Patsnake

ongeveer 1 x in de 3 weken en elke week gaat er ongeveer voor 15 tot 20 % nieuw water in.
In het begin deed idd bij elke verversing of schoonmaak beurt van het filter nieuwe bacteriën er in echter ben ik daar maar mee gestopt want het haalt op dit moment helemaal niks uit.


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

Bij elke verversing moet je ook nieuwe bacteriën toevoegen.

Wat is je visbezetting ? En hoe vaak geef je ze te eten ?


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Zoals ik het nu lees wordt steeds het water en de filter aangepakt om het probleem te verhelpen. Water verversen zou een beetje moeten helpen maar is maar een tijdelijke oplossing. De filter steeds schoonmaken lijkt mij ook niet de oplossing, deze zorgt er namelijk meer voor dat de schadelijke stoffen omgezet worden naar stoffen die minder schadelijk zijn. Dit zijn wel weer de stoffen waar de planten van gaan groeien maar dus ook de algen. Zijn er nu al wel een paar waterplanten of nog helemaal niks? Verder ben ik wel benieuwd naar de (gh) waterwaarden. Is de UV nu ook al een jaar oud, deze zou dan ook vervangen kunnen worden voor betere werking.

Ik verwacht eigenlijk dat het probleem inderdaad opgelost moet worden zoals u zelf al volgend jaar van plan bent . De algen hebben nu vrij spel om lekker te groeien, iets wat een plantenfilter goed kan voorkomen.


   
ReplyQuote
daan175
(@daan175)
Active Member
Joined: 13 years ago
Posts: 8
Topic starter  

@ patsnake
Ze krijgen 3 x per dag een handje voer en er zitten nu 6 koi's in waar van de grootste 55 cm 3 van omnabij de 35 a 40 en 2 kleintjes.

@ waterbeest
er staan inderdaad planten in nu in de hoop dat dit zou werken om het alg een beetje in te dimmen maar helaas.
en kom er dus net achter dat ik ben vergeten me uv lamp te vervangen dit jaar, maar vlede jaar heb ik hem ergens midden in de zomer gekocht dus zou dat in theorie niet moeten uitmaken.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.