Wie kan mij informatie geven? Onze vijver wordt 55000L., er komt een zelf gemaakte filter bij van 3 vaten à 1000L. In het eerste vat komen borstels, in het tweede vat grove jap. matten en in het derde vat fijne jap. matten. Hoe groot moet de pomp zijn om niet te snel en niet te langzaam door de filter te stromen? Het wordt een externe pomp die achter de filter geplaatst wordt. De invoer in de filter komt door een 110 buis naar binnen, de filter staat gelijk met waterpeil. De tussen-doorvoeren en de uitvoeren zijn ook 110 buis. Er komt ook een skimmer is het verstandig om de uitloop hiervan op het riool aan te sluiten of is het beter deze ook op de filter aan te sluiten met nog een extra voorfilter , en moet hier dan ook een pomp op aangesloten worden? Zo ja, met wat voor capaciteit? Wie kan mij helpen?
Voor je borstelkamer zou ik zorgen voor een vortex of zeef als voorfilter, tenzij je elke dag je borstels wil kuisen?
U spreekt over verschillende soorten Jap. matten, ik denk dat je het hier hebt over Matala matten en niet over Jap. matten, want die bestaan maar in één soort bij mijn weten (de echte toch).
Steek alvast 2 of 3 buizen tussen de verschillende bakken, zodat je op een veilige manier een 20.000 liter kan rondpompen.
De skimmer moet steeds aangesloten worden op een pomp of deze kan zijn werk niet doen. Deze op de riool aansluiten begrijp ik niet, of ga je continu water bijvoegen aan je vijver? Het water van je skimmer mag je zeker niet naar je filter sturen. Voor een skimmer mag je toch minimum een pomp van 8000 liter nemen.
Hoi,
Ik heb altijd horen vertellen dat de pomp(en) in staat moeten zijn het water van de vijver in ong. 2 1/2u door de filter te pompen. Wat ik mij afvraag of het wel verstandig is de pomp achter uwe filter te plaatsen. Is het niet veiliger de pomp voor de filter te plaatsen en er voor te zorgen dat het water op een natuurlijke wijze de filter verlaat.
Groeten,
Danny
Om de 2 1/2 à 3 uur klopt. Je moet een verschil maken tussen pomp gevoede filters en gravity filters Danny. In dit geval staat het filter gelijk met het waterpeil, dus gravity systeem en dan moet de pomp om technische reden altijd achter het filter staan.
Zie het artikel Kies ik voor een filtersysteem boven of onder de grond
Bedankt voor jullie antwoorden, maar eigenlijk heb ik nog geen directe antwoorden op mijn vragen gekregen. Ik weet nog steeds niets over de skimmer en over de capaciteit van de pompen.:confused:
een pomp voor een skimmer moet een minimale capaciteit hebben van 50 l/min. Deze kan het beste op een voorfilter aangesloten worden . Zorg dat de skimmer in de winter afgesloten kan worden.
Originally posted by wgerrits
...maar eigenlijk heb ik nog geen directe antwoorden op mijn vragen gekregen. Ik weet nog steeds niets over de skimmer en over de capaciteit van de pompen.:confused:
Zal het dan nog even herhalen :rolleyes:
>Steek alvast 2 of 3 buizen tussen de verschillende bakken, zodat je op een veilige manier een 20.000 liter kan rondpompen.
Dus 20.000 liter, dit mag opgesplitst worden over meerdere pompen.
>Voor een skimmer mag je toch minimum een pomp van 8000 liter nemen.
Dus een pomp van 8.000 liter die naar een voorfilter (zeef of vortex) gaat.
Dit stond er als eerste antwoord:confused:
Hoi,
ikzelf heb een 6000l/u pomp (Nautilius van Oase in droogopstelling) op een vijver van 25000l,
ik ondervind dat de pomp te licht is, en dat ze zeker niet geschikt is als skimmerpomp, schoepen zijn veel te klein,
voor een goeie skimmerpomp moet je eens bij JCS in Harelbeke langsgaan, hij heeft pompen met extra grotere schoepen die niet zo vlug verstoppen
of zoals ze hier aanhalen een voorfilter plaatsen
Greetzz
Originally posted by Webmaster
Om de 2 1/2 à 3 uur klopt.
Dit is een issue waar ik nooit duidelijk een antwoord heb gekregen. Sommigen zeggen minimaal eens per 2 uur (contacttijd mh filter), anderen zeggen weer eens per uur / zo vaak mogelijk.
Zelf heb ik zowel het filter als de skimmer op één pomp.
(skimmer water gaat ivm aanzuiging van maar één pomp niet door het filter)
Als ik de skimmer dichtzet (schuif) heb ik ca. 4500 l p/u door mijn filter wat bij mij op eens per uur komt.
Zet ik de skimmer volledig open dan gaat er ca 2700 l p/u door het filter wat bij mij op eens per twee uur uitkomt.
Zelf ben ik continu hiermee aan het schipperen (schuif open/dicht).
Van de ene kant wil ik best continue de skimmer open laten staan (boompje boven de vijver), van de andere kant lijkt mij een sterkere aanzuiging van de bottomdrain ook wel ok (aantoonbaar meer vuil in het filter bij uitstaan skimmer (néé niet alleen de gezonken extra bladeren 😀 )) ?
Wat is wijsheid ???
Mijn eigenwijze kijk op de topics in deze thead - het antwoord kan volgens mij vanuit 2 hoeken worden bekeken : economisch en een goede waterkwaliteit.
1. Als je een pomp hebt met een bepaalde capaciteit kan je die om economische redenen best niet afknijpen, je verbruikt evenveel energie dan dat je de pomp voluit laat lopen maar hebt dus minder filtering. Afknijpen kan door een kraan of andere factoren zoals een minder gelukkige opstelling van de skimmer.Deze laten dus heel wat capaciteit verloren gaan die blijkbaar wel nodig is (de hoeveelheid vuil in de filter neemt toe als je de skimmer uitstaat). Best is waarschijnlijk om 2 kleinere pompen of 1 extra pomp te kopen/gebruiken, afhankelijk van punt 2.
2. Wanneer het water niet voldoende door je (mechanische en/of biologische) filter gaat kan je dat snel zien aan de waterkwaliteit. Dat kan zijn :
* nitriet/nitraat (kan je meten),
* groen water door zweefvuil (- de positie van de pomp ook bekijken!)
* groen water door zweefalgen, water moet meer door de uv stromen (- of een sterkere lamp plaatsen.)
* als je over zeoliet of oesterschelpen in de filter zitten hebt om andere waterwaarden constant te houden is hier hetzelfde principe van toepassing.
* ...
Zo ook:
* veel drijfvuil - skimmer moet 'harder' afzuigen (of de stroming in de vijver zit verkeerd)
In principe kan "te veel" volgens mij nooit kwaad... als de waterkwaliteit maar goed is. En de invloeden op de waterkwaliteit zijn verschillend van vijver tot vijver door de hoeveelheid vis, de hoeveelheid toegediend voedsel, ligging, andere vervuiling... De contacttijd met de filter is constant; een sterkere pomp brengt het water sneller door de filter, maar ook vaker. Als je de electriciteitsrekening even vergeet dan is "zolang de beestjes in de filter maar eten hebben..." een goed antwoord 😉
Om de y uur or x maal per dag zijn dus enkel vuistregels die gebruikt worden om de initiele pompcapaciteit te schatten. Ik kan je verzekeren dat als er hier een poll zou staan, de antwoorden heel divers zouden zijn (bij mij gaat het water ongeveer om het 1.5 uur door de filter).
Er is dus niet echt een "correct" nummer bestaat wat voor iedereen van toepassing is. Ik vrees dat de wijsheid zal moeten komen met een beetje experimenteren... :confused:
Grtjs,
Werner.
Ik heb een vijver met dezelfde inhoud. ( 8 x 5,5 x 1,4) met twee
filterbakken van 1.500 l. verdeeld in 4 kamers k1 vortex, k2 borstels k3 jap matten k4 lavasteen. kamers 3 en 4 worden zwaar belucht. pomp : aquamax van 10.000 l/u ( achteraf gezien wat te klein. UV filter 72 watt
Daarnaast een speck badupomp van 14.000 l/u op een zandfilter die gevoed wordt vanuit skimmer en een jetstream in de vijver veroorzaakt. Deze pomp heb ik 's-zomers vaak aanstaan. Bij de huidige temperaturen doet mijn koi het prima en is het water goed helder.
Aantal koi ca 25 varierend van 15-60 cm. 5 grote inheemse karpers ca 75 cm. ca 10 sarassa's, twee kleine steuren en een flinke hoeveelheid kleine voorns die ik als "erfenis "overgehouden heb en er niets anders opzit dan ze eruit te hengelen.
Al met al draait deze vijver nu 3 jaar probleemloos.
vrgr
aadj
Wat ik allemaal lees is van diverse aard wand bij de meeste koivijvers gaat de helft van de inhoud per uur door het filtermedium daar de verblijf tijd van het water in het filter veel belangrijker is dan de snelheid dat het er door stroomd .
Waar men echter ook aandacht moet aan schenken is de vrije doorvoer van een buis van 110 die bedraagd maar ongeveer 17500L per uur(zonder enige afremming van welke aard ook)met andere woorden is het wel wenselijk dat je meerdere buizen van 110 gaat koppelen aan jou lijn .
Maar aan de inhoud tezien zal je ook wel met meer dan één bodemdrain gaan werken.
groetjes snakky
Neem een pomp van 25 à 30000 l/h. Zorg errvoor dat het debiet electronisch kan geregeld worden. Dan is het verbruik in verhouding tot het verpompte water. Een pomp die je insnoert gaat meer verbruiken.
Door een regelbare pomp te gebruiken kun je proefondevindelijk uitzoeken wat het beste debiet voor de filter is.
Eerlijk gezegd vind ik de filter veel te klein voor 55 m3 vijverinhoud.
Mijn advies :een goeie biologische converter die jaren kan werken zonder veel tussenkomst bedraagt minimum 1/3 de van de inhoud van de vijver. Daarvoor zet je een vortex met een diameter van minimum 2 m diameter.