The Pond Library

Vraag en Antwoord

Indeling 3 kamer fi...
 
Notifications
Clear all
Indeling 3 kamer filter

3 Posts
3 Users
0 Likes
6,431 Views
Jan Huyssen
(@jan-huyssen)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Hallo,

Heb een vraagje over een 3 kamer filter.
Heb een nieuwe filter (3 kamer filters) van ongeveer 300 l inhoud.
Mijn vijver is 5 kuub.

De filter is nu gevuld met in de eerste kamer borstels, tweede maker japanse matten, derde kamer lava substraat.

Het water gaat direct van de pomp langs een UV lamp naar de filter, dus veronderstel dat de eerste kamer best borstels blijven zodat deze het grove vuil afvangen.

Wat vinden jullie van deze opstelling ? Is dit goed of kan ik er beter nog iets aan veranderen ? Zou het eventueel goed zijn om de tweede kamer met japanse matten te beluchten ?

Groetjes.


   
Quote
Boud
 Boud
(@boud)
Estimable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 125
 

Altijd beluchting in de Japanse matten hangen voor de bacterien..die er zich huisvesten.

De indeling in inprincipe goed.Echter heb ik in mijn laatste kamer H2koi zitten...dit heeft een groter hechtings oppervlak voor de bacterien....En ik heb voordat het water in mijn eerste kamer terecht komt er nog een ultrasieve voorstaan zodat daar het grofste vuil wordt opgevangen plus dat het water dan minder hard in de eerste kamer terecht komt.....


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

De indeling is van je driekamer filter is goed.
Zoals Boud zegt verdient het de voorkeur om nog een extra voorfilter voor te plaatsen onder de vorm van een zeef of vortex. De belasting van je filter zelf zal dan veel minder zijn en dat is beter.

Altijd beluchten in de biologische kamers van je filter. Dus in 2de en 3de kamer.
De eerste kamer met de borstels is de mechanische kamer.

Persoonlijk zou ik de lava vervangen door ook Japanse mat. Vroeg of laat zal je lava verzadigen (afhankelijk van de grootte van de lavastenen), dit zal sneller gebeuren als je geen voorfilter hebt. De enige oplossing is dan de lava te vervangen. Op zich misschien geen probleem maar bedenk wel dat je dan ineens een volledige kamer aan nuttige bacteriën weghaalt.

Je kunt ook matala mat in de 3de kamer gebruiken maar ik ben geen voorstander om substraten in een filter te gebruiken.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.