The Pond Library

Vraag en Antwoord

Is een drukfilter v...
 
Notifications
Clear all
Is een drukfilter voldoende?

5 Posts
2 Users
0 Likes
4,841 Views
mark1988
(@mark1988)
Trusted Member
Joined: 12 years ago
Posts: 40
Topic starter  

Ik ben momenteel bezig met het aanleggen van een vijver van +/- 6,5 kuub. Ik ga hier geen Koi's in houden. Een combinatie van goudvissen/windes etc. en mogelijk één steur.

Vandaag ben ik naar een tuincentrum gegaan om wat filters te bekijken. Mijn oog is nu gevallen op de Oase Biopress 10000.
http://www.oase-livingwater.com/nl_NL/water-tuin/producten/filter/drukfilters/biopress.html?tx_zsproducts_pi1%5Bproduct%5D=233&cHash=eaef6dcb26843c65cf0e64d69f4f4f63

Waarom deze?
Compact, makkelijk in te graven waardoor hij amper zichtbaar is en de pomp is sterk genoeg om de waterval te voeden.

Nu lees ik echter overal wisselende verhalen over drukfilters en ik hoop dat ik hier duidelijk antwoord kan krijgen.

Mijn planning is;
Het water van de vijver door het drukfilter te sturen (incl UV lamp) en daarna bovenaan de waterval in een plantenvijver. Vanuit de plantenvijver zal het water dan weer terugvallen in de vijver door de waterval.

Zou dit voldoende zijn om vrij helder water te kunnen behouden of raden jullie me wat anders aan? Ik wil in ieder geval een filter dat ik kan ingraven en zo goed als onzichtbaar kan maken in een open ruimte.


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Dit lijkt mij prima te gaan op deze manier en al helemaal omdat er ook nog een plantenfilter bij komt. Ik vraag me wel af hoe vaak het drukfilter schoongemaakt moet gaan worden als er een zand/slib bodem aanwezig is in de vijver. Goudvissen kunnen hier ook in gaan woelen (echter minder dan koi) waardoor er veel zand in de filter gaat komen. Als er niks op de bodem ligt of eventueel substraat dan voorzie ik ook hier geen problemen mee in het begin, echter zou na een paar jaar er meer zand in kunnen komen wat de filter aardig kan belasten. Maar dan nog nog, als de filter dan vaak schoongemaakt wordt (op de juiste manier zodat de bacterien erin blijven) dan moet het water zeker helder kunnen blijven.

Denk echter wel even goed na of je later toch misschien koi wil gaan houden, de meeste mensen beginnen met de windes en/of goudvissen maar gaan uiteindelijk toch ook koi houden. Als je nu de bodem leeg laat en er geen plantenbakken in de vijver zelf zet hou je deze optie ook nog open voor later.


   
ReplyQuote
mark1988
(@mark1988)
Trusted Member
Joined: 12 years ago
Posts: 40
Topic starter  

Inmiddels draait het drukfilter al een tijdje en met 1 zebrasteur, 5 goudvissen en 5 goudwindes blijft het water nog steeds extreem helder.

Ik heb nu wel plantenbakken aan de rand hangen en er staat een waterlelie in een diepe bak al te groeien zodat deze ook op de bodem komt dus koi's zal ik er niet in kunnen doen (al was ik nu inderdaad al het denken aan koi's 😉 )

Maar ik heb het plantenfilter nog niet eens af of ik ben al het plannen voor achter een jaar of 5 tot 10 om de hele vijver flink uit te breiden en dan juist alleen koi's en een steur te gaan houden. Het huidige budget liet dat dit keer gewoon niet toe omdat we pas samen wonen en ik mijn vriendin dus niet overgehaald kreeg om nu al een vijver van 4,5 x 4 te maken 🙁

Het is trouwens niet de oase geworden maar dit drukfilter.

http://www.vijveren.nl/webshop/2/filters/23/drukfilter-variopress-20000-vivaria/

Wat meer capaciteit. Volgens de doos 20.000 liter vijver met planten, 10.000 liter vijver met gewone vis, 5.000 liter voor koi vijver. Voor een vijver van zo'n 6500 - 7000 liter meer dan genoeg capaciteit dus.


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Nieuwe drukfilter ziet er goed uit, en als het nu helder blijft met dit weer (de warme zonnige dagen paar weken terug dan) zonder al te veel algen dan doet ie z'n werk goed hoor. En als de plantenfilter af is dan wordt er nog meer nitraat en andere groeistoffen uit het water gehaald zodat de algen helemaal geen kans meer krijgen om veel te groeien. Nu nog de plantenfilter af maken en ons foto's laten zien, dan is het helemaal (iig komende 5 jaar) af 🙂


   
ReplyQuote
mark1988
(@mark1988)
Trusted Member
Joined: 12 years ago
Posts: 40
Topic starter  

Hij werd een tijd terug wel een beetje troebel, kan zijn dat dit aan het begin van die paar zonnige dagen was, maar toen heb ik de UV lamp aangezet en toen kon ik vrij snel weer tot op de bodem kijken.

Van het weekend heb ik de UV lamp weer uitgetrokken (toevallig omdat ik de verlengkabel even nodig had) en nu laat ik hem weer eens even uit tot het water weer minder helder is.

En als we de voorspellingen mogen geloven vanaf woensdag weer beter weer, hopelijk kan ik dan de laatste dingen afmaken inderdaad!


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.