The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Isloatie en kou

5 Posts
3 Users
0 Likes
1,898 Views
mark
 mark
(@mark)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 67
Topic starter  

Hallo Allemaal,

Ik heb een vraagje over de isolatie van mijn pomp en filter in verband met de kou van dit moment.

Mijn filter staat boven de grond en is geisoleerd met platen tempex van 2 cm dik. Mijn pomp ligt ongeveer 50 cm onder de grond en is volledig afgedekt met tempex.

Is het nodig om mijn systeem ( aangezien deze de gehele winter door draait ) nog beter te isoleren? En bij welke temperatuur moet ik op gaan letten dat de pomp en filter/leidingen niet dichtvriezen?

Alvast bedankt.

Groeten,
Mark


   
Quote
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
 

Voor de pomp moet je gewoon zorgen dat ze diep genoeg onder water staat. De buizen kan je eventueel nog isoleren met speciaal materiaal dat ze ook gebruiken om waterleidingbuizen te isoleren. groetjes


   
ReplyQuote
kasters
(@kasters)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 117
 

Beste Mark, ik denk dat dit vooral bepaald wordt door de hoeveelheid water dat er door de lijdingen loopt. Bij mij staat mijn filter ook gewoon boven de water lijn en is deze totaal niet geisoleerd. Maar ik denk dat 8000 liter per uur door een 63 mm buis niet zo gauw zal gaan bevriezen. Veder denk ik dat je in tegesteeling tot wat Luke zecht je pomp zo hoog mogenlijk in het water moet leggen. Bij mij licht hij oop 30 cm onder de oppervlakte. dit omdat het water in het filter op de kant extra wordt afgekoeld. Als je de pomp b.v op de bodem lecht zal het relatief warme water van 4 graden ververst worden met water dat veel kouder is. zodat de heele vijver kan gaan bevriezen.

Ik heb echte ook nog een tip om het aangroeien van het ijs tegen te gaan. Als het ijs ongeveer 2 cm dik is laat je er zoveel water uitlopen dat het wateronder het ijs ongeveer een cm zakt. bv een vijver van 3 bij 4 meter dan moet je er ongeveer 10 emmers water uithalen. Door dat er nu een laag lucht tussen het ijs en het water zit zal het ijs onder normale omstandigheden niet meer groeien.

m.v.g Stefan


   
ReplyQuote
mark
 mark
(@mark)
Trusted Member
Joined: 23 years ago
Posts: 67
Topic starter  

Hallo Stefan en Luke,

Als eerste natuurlijk bedankt voor de reacties.
Volgens mij moet de pomp in de winter nooit water vanaf de bodem pompen vanwege de temperatuursverschillen. Dit is al eens besproken op dit forum en er zijn mensen die zeggen dat een vijver geen "waterlagen met verschillende temperaturen" heeft. Ik weet er niet zoveel vanaf, maar ik neem het zekere voor het onzekere en pomp mijn water 30 cm onder de wateroppervlakte naar mijn filter, en laat het water op deze hoogte ook weer terugkomen.

Mijn pomp staat buiten de vijver en wordt gevoed dmv een doorvoer in het rubber. Met behulp een buis in de vijver kan ik de hoogte van afzuigen bepalen en dit is op dit moment 30 cm onder de wateroppervlakte.
Tevens wordt er ongeveer 6000 liter water per uur verplaatst door 32 mm leidingen die vrij kort zijn. Doordat de stroming van het water snel is zullen deze buizen niet zo snel dichtvriezen. Maar waar ik mij enigsinds zorgen over maak is wat er gebeurt als het 's nachts bv 15 graden vriest en overdag zo'n 8 graden. Kan het een en ander dan niet dichtvriezen?

Goede tip tegen de aangroei van eis! Het lijkt mij dat dit een isolerend effect heeft op het vijverwater gezien de "silstaande" lucht enzo.

Groeten,
mark


   
ReplyQuote
luke
 luke
(@luke)
Trusted Member
Joined: 22 years ago
Posts: 59
 

Ik bedoelde ook niet echt op de bodem, maar diep genoeg zodat ze niet kan bevriezen. Ik zet ze zo'n 50cm onder water. Als je toch ongerust bent voor je buizen, misschien toch maar isoleren met het materiaal waar ze waterleidingbuizen mee isoleren. Het kan zeker geen kwaad. Filter eventueel isoleren met glaswol en plastiek errond tegen het nat. Ik zeg maar wat ik bij mezelf doe. Doe dit al 3 jaar met telkens goed resultaat. groetjes


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.