The Pond Library

Vraag en Antwoord

kan een dompelpomp ...
 
Notifications
Clear all
kan een dompelpomp ook?

7 Posts
4 Users
0 Likes
2,983 Views
jerewen
(@jerewen)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Hallo, Ik had een vraag: ik heb thuis een vijver van 8 kub en heb daar bij ook een filter maar de pomp die we nu hebben is kapot kunnen wij inplaats van een vijver pomp niet gewoon een gardenia vuilwaterdompelpomp erin doen? want dat is goedkoper en heeft meer capaciteit 6000 L/u. en hij kan gruis van 5mm hebben.
m.v.g. jeroen


   
Quote
optiplex
(@optiplex)
Trusted Member
Joined: 18 years ago
Posts: 92
 

LEt maar eens eerst op uw verbruik dan ! (denk eraan : 24u/24 u) !!!


   
ReplyQuote
jerewen
(@jerewen)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 11
Topic starter  

ja dat wel een gewone vivjerpomp van 6000l/u heeft 125 watt en zo een dompelpomp 250 dus 2 keer zoveel..:( hmmm....

maar bedankt:)


   
ReplyQuote
John72
(@john72)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 18

   
ReplyQuote
Hoskeu
(@hoskeu)
Trusted Member
Joined: 17 years ago
Posts: 92
 

jerewen wrote: Hallo, Ik had een vraag: ik heb thuis een vijver van 8 kub en heb daar bij ook een filter maar de pomp die we nu hebben is kapot kunnen wij inplaats van een vijver pomp niet gewoon een gardenia vuilwaterdompelpomp erin doen? want dat is goedkoper en heeft meer capaciteit 6000 L/u. en hij kan gruis van 5mm hebben.
m.v.g. jeroen

Hallo jerewen, 🙂

Zoals nu al wel duidelijk is een dompelpomp niet geschikt als vijverpomp. 😀
Dat u stelt dat dat alleen een dompelpomt 5mm vuil door kan laten is tevens niet juist, er zijn namelijk ook vijver-vuilwaterpompen die nog groter vuil door kunnen laten.

Het mooiste systeem is toch altijd nog een gravity (zwaartekracht) opgestelde filterlijn met een sieve als voorfilter en de pomp achter het filter, maar deze sieve's zijn meestal wel behoorlijk aan de prijs...
Bij een gravity opstelling heeft u bijna geen vuil meer door uw pomp, deze zal daarom veel miner lijden tijdens zijn werk.
Voor deze opstelling moet u wel met een pomp put werken want het wateroppervlak in uw filter staat dan gelijk aan dat van de vijver, hier moet wel plaats voor zijn...

Aan de andere kant, een pomp gevoed systeem (pomp in de vijver) is constructief makkelijker uit tevoeren en is ook goedkoper in aanleg.
Dit systeem wordt ook bij veel vijvers zonder enige problemen gebruikt, maar de pomp zal vuil fijner malen en dit vuil zal er dus moeilijker uit tefilteren zijn...
Ook zal de pomp vaker schoon gemaak moeten worden om verstopping te voorkomen door bijvoorbeeld draadalg.

Ondanks deze feiten, heb ik gehoord van iemand die een pompgevoed systeem heeft en al meerdere malen levende, helemaal intact, niet gemalen dikkopjes in zijn sieve gevonden heeft.

Ik weet uw situatie natuurlijk niet, maar kijk nog even rond en laat u niet zomaar iets op de mouw spelden!!
Vaak zijn verkopers in tuincentra meer op het geld verdienen en dingen aansmeren, dan het helpen van mensen die met vragen en problemen zitten!!


Hierbij nog een link
om dit wat te verduidelijken en je te helpen met het vinden van een geschikte pomp. 😎

Veel succes met uw vijver!! 😉


   
ReplyQuote
Hoskeu
(@hoskeu)
Trusted Member
Joined: 17 years ago
Posts: 92
 

Wat ik graag nog even aan wil vullen..

Twee veel gebruikte merken zijn:
AQUAMAX ECO van Oase, een kwalitatief goede pomp met laag stroomverbruik.
Messner pompen zijn net wat goedkoper, maar ook van goede kwaliteit.

Wat voor soort vijver heeft u overgens??

Nogmaals succes!!


   
ReplyQuote
jerewen
(@jerewen)
Active Member
Joined: 17 years ago
Posts: 11
Topic starter  

Hallo, bedankt voor al deze info.
hier wat info. over mijn vijver ik heb een polyester vijver zonder bodem drain.
Er gaat zo een 8 a 9 kub water in en er zitten nu vooral goudvissen, shubunkin en 1 koi van ong. 20 cm. Ik heb nu een ton filter met daarin veel substraat grote en kleine steentjes en 2 japanse matten en houtskool. ik heb hier ook nog een uv-c lamp van 36watt liggen die heb ik nog niet aangesloten gehad. de vijver is nu heel erg groen:( .
met het systeem wat ik nu heb een pomp 2100L/u en die ton lukt het mij niet om de vijver helder te krijgen. Dit is de informatie over mijn vijver en ik ga nu even de links bekijken die jullie zijden:)

met vriendelijke groet jeroen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.