Beste Koi collega's,
ik heb zojuist een MeBner UT 211 gekocht die ik wil gebruiken. Deze pompt 9200 l/u. Deze pomp zit in een plastic omhulsel. Normaal gesproken hoort deze pomp in de vijver. Echter als ik de plastic omhulsel eraf haal zie ik een mooie metale omhulsel, waar ik de mogelijkheid heb koppelingen op de draaien, die ik kan kopppelen op mijn filter systeem.
Nu is mijn vraag, kan mijn pomp ook extern gebruikt worden, terwijl hij als interne pomp verkocht is????
Volgens mij heeft zo'n pomp water nodig om correct to kunnen werken voor smering geloof ik. Tenzij het pomp systeem anders werkt en je er een slang op aan kan sluiten voor inlaat kan het niet.
Vaak moet je die pompen ook altijd in water bewaren als je ze uit het water haalt, zodat ze bij het opstarten niet te veel slijten dacht ik.
grtz, Guido
Maar de pomp wordt toch van binnen gesmeerd met water? Het enige wat ik mij zou kunnen indenken is dat hij een bepaalde temperatuur krijgt die te hoog wordt en daarom in het water moet blijven. Echter blijft dit nog steeds een raadsel voor mij.
De pomp heeft de opties dus om koppelingen te plaatsen d.m.v schroefdraad verbindingen.
Vraag dat bij uw leverancier na. Het zou zonde zijn om uw pomp in de vernieling te draaien. Steekt er bij die pomp geen documentatie ?
Uiteraard zit er een beschrijving bij, echter wordt er vermeld dat deze pomp minimaal 25 cm onder water moet staan. Dit is net iets hoger dan de inlaat van de pomp.
Het enige wat ik mij dus afvraag, als de pomp gewoon water binnen krijgt en kan afvoeren middels slangen etc., is het dan belangrijk dat pompen onder water moeten staan.
Ik heb de pomp bij een tuincentrum gehaald en uiteraard heb ik de medewerker gesproken. Deze zegt bijvoorbaat al dat op de verpakking staat dat de pomp in het water staat en dit dan ook zo zal moeten gebruikt worden. Nu is dit niet de meest sympathieke man en heeft hij waarschijnlijk een comminicatie probleem.
Kijk ik zit op zich niet in problemen, ik kan de pomp ook in een filter compartiment zetten. Echter vind ik het mooier als deze er netjes naast staat.
Alle reacties en adviezen zijn welkom. Aangezien we hier bij elkaar zijn om elkaar te helpen en 99% meer ervaring hebben dan zo'n winkelbediende, hou ik mij meer vast aan jullie adviezen.
Het zou ook best nog eens kunnen dat de pomp gedoeld wordt door het water. En zit er dan echt een aparte slangaasluiting op voor de inlaat? Want in dat geval heeft de fabrikant er rekening mee gehouden, en zou je die slang gewoon in je vijver kunnen leggen, en je pomp op de kant, in een bak met water.
Ik ben het volledig eens met voorgaande mening.
Ik denk dat het wel degelijk mogelijk is zoals Guido beschrijft.
Neem eens een kijkje op volgende site http://www.messner.nl/nl/pompenvijvernl2.html
Ik was daar ook al eens gaan kijken, maar veel uitleg vind je niet. Het is meer een voorstelling van hun producten
Op het net (Google) vind je hierover ook niet veel informatie.
Om zeker te zijn zou je contact kunnen opnemen met de hoofdverdeler.
Waarom u pomp in het water moet staan is voor de afkoeling wanneer u ze buiten het water zou zetten gaat deze geen afkoeling genoeg hebben en gaat u motor verbranden dus kzou het best niet doen dit heeft niks te maken met smeren want water smeert miet maar doet roesten porbeer maar eens hij zal wel draaien maar hij zal warm worden bover het water
groetjes
Tommeke,
Ik denk dat je vast wel gelijk hebt maar waarom bereiden ze dan zo een pomp voor, zodat je er meer mee lijkt te kunnen doen?
Koelt het water wat hij pompt niet genoeg af dan?
wat men moet afkoelen aan de motor (pomp) is niet de schoepen die hij heeft maar het gedeelte er achter dus de wikkeningen in de moter van de pomp omdat er vanachtere geen ventilator opzit die we bij een gewone buiten motor heeft. Wat ik wel al gezien heb is dan deze in een bak water ergens anders en zo daar het water opzuigen en naar de filter brengen .hij moet dus wel degelijk in het water zitten gewoon voor de afkoeling of u zult rap een nieuwe moeten gaan kopen dus ja kweet ook niet waarom ze ze zo maken droog opstellen zal dus niet gaan hoor
slukkes
groetjes
Kijk, die pomp kan dus gewoon niet zonder water, omdat ie dan oververhit zou worden. Je kan hem dus wel in een bak met water zetten op de kant, maar: Hoe krijg je dan het water daar?! Beetje onzin om een tweede pomp te plaatsen zou je zeggen, en als je met een slang werkt richting de toevoer van je pomp (dus het water wat nog naar de pomp moet), dan moet de pomp zowel water inpompen als uitpompen. Hierdoor verminderd de hoeveelheid water die zo'n pomp circuleert drastisch.
Gewoon je slangen netjes wegwerken en je pomp afdekken met een rieten mand ofzo, waarom je eventueel zuustofplanten e.d. in mandjes kan planten.
Veel suc6!
Ik heb een pompspecialist gesproken die mij vertelde wel deze pomp extern te kunnen gebruiken. De hitte zal maar ietsje meer zijn dan de warmte wat hij normaal zal moeten verdragen. Echter denk ik dat ik hem toch maar in een bak met water zet. Hierbij een foto.
Nog een foto vanuit de beschrijving gefotograveerd. Dit is de orginele staat.
Ik zat eigenlijk met hetzelfde probleem. Ik heb zo'n beeklooppomp van gardena(5500l)Wanneer ik deze demonteer is dat identiek aan de aquamax van oase. na navraag bij gardena kreeg ik te horen dat deze absoluut in het water moet liggen, de aquamax daarintegen niet?
Zolang de pomp onder het waterniveau van de vijver staat is er mijn inziens geen probleem.Het water dat door de pomp stroomt werkt als koeling.Doordat de pomp onder waterniveau staat kan ze niet drooglopen.Het drooglopen kan wel wanneer bvb de pomp boven het waterniveau staat en de aanzuigslang een lekt vertoont. Dan zal de pomp zonder water draaien en te warm krijgen.Maar zelfs dan als het een goede pomp is zou er een thermische veiligheid moeten opzitten die de pomp bij oververhitting uitschakelt.Dit is natuurlijk minder voor de levensduur van de pomp.
Etienne
Dus met andere woorden....Zou het eigenlijk moeten lukken buiten het water?
Dus dat de pomp gekoeld wordt door het inwendige gepompte water?
(buiten de beveiliging dan).
De pest is alleen dat je zoveel verschillende beweringen toegespeeld krijgt.
Mijn gevoel zegt dat het wel moet lukken.