The Pond Library

Vraag en Antwoord

koi karper bij goud...
 
Notifications
Clear all




koi karper bij goudvissen

7 Posts
5 Users
0 Likes
10.5 K Views
arnodekkers@tis
(@arnodekkerstis)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 52
Topic starter  

Hallo,
Ik heb nu 8 goudvissen, ong. 10-12 cm, en 3 kleine goudvissen in mijn
vijver. Nu heb ik er een koikarper in gedaan van ong. 15 cm.
Hij zwemt nu rustig, maar wel snel. zeer scherpe bochten. Is mooi om te zien. Bljft ook van de zuurstofplanten en waterplanten. Maar zit er pas een dag in. Kan deze koi bij de andere goudvissen blijven zitten? Kan ik hem hetzelfde voer geven?
Groetjes,
Arno


   
Quote
martinwill
(@martinwill)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 41
 

Oeps Arno kijk uit voor je het weet ben je met het koi-virus besmet:D Zo is het bij mij ook begonnen, eerst een koi er bij, dan een tweede, en voor je het weet is er geen stoppen meer aan haha. De koi zal je planten nu nog wel met rust laten maar ben er bang voor dat als ie iets groter is de vijverplanten wel leuk gaat vinden. Het ging bij mij eerst ook wel goed maar nu slopen ze de hele vijver incl. de waterlelies:D Het voer wat je je goudvissen geeft kun je ook wel gebruiken voor je koi, maar er zijn wel speciale voeren voor de groei, kleurtjes voer (kijk hier mee uit, niet te veel voeren kan het witte van de koi roze van worden), en nog een paar varianten voot de koi. Ik zou hem gewoon hetzelfde voer als de goudvissen geven.
Veel succes met je nieuwe aanwinst.
Martin.


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Ik heb ook 2 koi die ik vanaf heel klein heb laten opgroeien te midden van veel waterplanten en diverse andere vissen zoals shubunkins, grondels, goudvissen, een zeelt en 2 zonnebaarsen, en de koi hebben totaal geen interesse in waterplanten. De goudvissen eten nog het meest van de planten. Het blijft dus een kwestie van geluk hebben....
Zeker wat kleinere koi kun je gewoon voer voor vijvervissen geven. Als ze groter worden kun je beter overgaan op wat groter voer voor ze, want die hele kleine korrels zijn dan wel erg klein voor een grote vis.


   
ReplyQuote
DNNS
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 583
 

Hoi Arno,

Martin heeft gelijk, het koivirus is erg hardnekkig 😉

Dennis


   
ReplyQuote
arnodekkers@tis
(@arnodekkerstis)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 52
Topic starter  

hallo martin, bedankt voor je antwoord. Volgens mij ben ik al besmet met het koi-virus. Vond een vijver eigenlijk maar niks. Mijn vrouw wilde voor de kinderen waterschildpadjes. Heb een vijvertje in de tuin gemaakt, maar die beesten kunnen er maar een paar maanden per jaar in. Toen vijver groter gemaakt en goudvissen in gezet. In de winkel waar ik de vissen kocht, hadden ze ook mooie, grote koi-karpers. vijvers helemaal vol. ontzettend mooi. Nu heb ik er eentje. Ik weet niet of er meer volgen; ik denk van....? Moet dan de vijver weer groter maken en dieper. Ga vrijdag naar de koi en vijverdagen in de beekse bergen. Benieuwd hoe dat is en of dat de duw is om de vijver groter te maken. Kan ik volgens mij het beste in het najaar doen. Weet jij dat soms. Moet ook nog iets maken voor de waterschildpadden.
groetjes,
Arno


   
ReplyQuote
martinwill
(@martinwill)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 41
 

Hoi Arno,
Ik hoor het al tis te laat:D De koi-dagen schijnt heel mooi te zijn. Ik ben er ook nog nooit geweest, maar ze hebben mij al gewaarschuwd dat je hier helemaal overstag gaat voor de koi. Als je meerdere koi wilt houden zal je je vijver inderdaad wel moeten aanpassen aan de koi, en dit kan behoorlijk duur worden (voor een kleine koi-vijver valt het nog wel mee). Als je vijver voldoende groot is zal een tweede koi in je vijver ook geen probleem zijn hoor. Je kunt zowel in het voorjaar en in het najaar een nieuwe vijver aanleggen. Ik ga volgend voorjaar weer een nieuwe maken. Dit wordt alweer de derde in 1,5 jaar, maar dat schijnt zo te horen 😀 Bij de derde ben je pas tevreden. Over je vraag met betrekking tot de waterschilpadden moet ik je het antwoord schuldig zijn. Heb hier geen verstand van. Iemand anders misschien??
Groeten Martin.


   
ReplyQuote
zuwarah
(@zuwarah)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 23
 

wij hebben vroeger enkele jaren een roodwangschildpad in onze vijver gehad, twas wel al een redelijke grote, haar schild had een diameter van ongeveer 20cm. Ze bleef winter en zomer in de vijver, tot ze op een dag met de noorderzon is vertrokken (achter ons loopt een beek, mss is ze daar naartoe getrokken en naar een andere, grotere vijver gegaan?) Het was wel een leuk beestje, ze kwam ons af en toe eens vrolijk begroeten aan de achterdeur, of ze ging een wandelingetje maken over ons terras. Ze ging altijd terug naar de vijver, behalve die ene dag dus...
Onze vijver was toen 3 meter lang en anderhalve meter breed, met een maximumdiepte van 1m20... Er zaten goudvissen, zeelten, voorntjes, windes en kikkers in onze vijver, en een heleboel waterplanten. Dit heeft nooit problemen gegeven met de schildpad. Ze was trouwens best wel tam, als je aan de rand van de vijver stond kwam ze altijd vreindelijk goeiedag zeggen :p .

Wij hebben dus geluk gehad met onze schildpad, maar voor hetelfde geld heb je een agressiever exemplaar of 1 dat je waterplanen opvreet. Als je ze i nde vijver zet moet je ze toch goed in de gaten houden de eerste dagen. Als ze na een 2tal weken nog geen vissen heeft aangevallen of nog geen planten heeft verorberd zit je volgens mij wel 'safe'...


   
ReplyQuote



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.