The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
lava of substraat

5 Posts
4 Users
0 Likes
5,461 Views
sonny
(@sonny)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Wij zijn van plan om een zwemvijver aan te leggen maar zitten nog met de vraag wat we het beste gebruiken om onze planten in te zetten : lava of vijversubstraat. Wat zijn jullie ervaringen hiermee ?


   
Quote
bert1
(@bert1)
Active Member
Joined: 11 years ago
Posts: 6
 

sedert vorig jaar heb ik een zwemvijver :

Zwemgedeelte : 10 x 5m Diepte : 1,5m
Plantenfilter : 10 x 1,2m Diepte : 1,5m
filter is volledig gevuld met lava (grof en fijn);planten groeien goed


   
ReplyQuote
bert1
(@bert1)
Active Member
Joined: 11 years ago
Posts: 6
 

misschien duidelijker met een paar foto's van de filterzone(zie bijlagen)

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
Dag 2
(@dag-2)
Active Member
Joined: 11 years ago
Posts: 14
 

Zowel lava als substraat zijn poreuze materialen waar bacteriën een grote oppervlakte vinden. In mijn vijver - geen zwemvijver, wel een planten/visvijver zonder filters, enkel zuiver gehouden door zuurstofplanten - staan de planten in vijversubstraat (kies het meest korrelige, poreuze) en gedijen prima.


   
ReplyQuote
Bvdbrande
(@bvdbrande)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 1
 

Beste,

We hebben in 2005 ons moerasdeel gevuld met gewassen lava. We hebben na 5 jaar gemerkt dat het riet dat de tuinaannemer D. Holbrechts gepland heeft, door de heel stevige rubberfolie groeide, waarna ikzelf het moerasdeel moest ledigen. Je kan niet geloven wast een smurrie onderaan die vijver lag. Een 10 cm dikke mengeling van de rietscheuten met allemaal verkorrelde lava. Dat goedje van 10 cm mag je er met de hand uithalen, net alsof je met de hand een tennisterrein opbreekt. Lava is dus heel sterk af te raden. Het slibt trouwens ook de drainagebuizen dicht. Dus ook nooit riet in je moerasdeel planten!

Lessen hardhandig geleerd:
1. geen lava
2. geen riet
3. Informeer je goed en neem niet de eerste de beste "expert" aanlegger.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.