hallo,
ik heb een bestaand vijvertje(was al bij de woning toen we die kochten)
die zou ik nu graag uitbreiden en een moerasfilter bij maken.
ik heb al wat gelezen ,maar ik zie niemand die gebruik maakt van een voorgevormde vijver als moerasfilter.ik heb er namelijk één gratis gekregen en nog in zeer goede staat
is er hier iemand die dit ook gebruikt en hoe eventueel een kelder in gemaakt heeft?
nu heb ik een aantal goudvissen en een stuk of vier karpers van ongeveer dertig cm
de vijver wordt gefilterd men een soort watten en substraat (1 zak in een aardappel zak)
in een kleine ton (soort waterputje)mijn water is zeer zuiver nu (wel met uv lamp)
ik vraag me nu af als ik dan een voorfilter nodig heb ,of dat ik hem later kan installeren naarmate de koi's groeien?en hoe groot deze voorfilter moet zijn?
er is namelijk nog een filtertje bij die voorgevormde vijver deze werd gebruikt voor goudvissen
alvast bedankt
Hallo Oedura, 🙂
Ten eerste, wat voor een soort vijver is die vijver waar je je koi in houd??
Is dit een geschikte vijver, koi is een zware vervuiler van het water, het is een vis die de bodem omwoeld en uw planten opvreet!!
Ik ben zelf geen koi houder of specialist, maar ik hoor vaak van beginnend koi houders dat het leuk is, tot de koi gaan groeien, dan is ineens het water groen, alle waarden schieten links en rechts rond de oren... Verzeker u ervan dat de vijver groot genoeg is en een geschikte inrichting voor koi heeft, dit bespaard u een heleboel kopzorgen en ergernis in de toekomst..
"Tonnetjes" zijn vaak leuk voor wat goudvissen of goudwindes, maar voor koi kan men beter een meerkamerfilter gebruiken omdat koi nou eenmaal zeer veel afvalstoffen produceerd en vaak teveel gevoerd wordt, dit is ook een extra belasting op uw filter.
Ik probeer u niet te ontmoedigen, aftekraken of negatief tedoen.
Het is alleen zonde als u enthousiast met een hobby begint en dit na een jaar of twee jaar volledig in de soep (de bekende erwtensoep) loopt. :p
Over een plantfilter algemeen...
Een plantfilter wordt over het algemeen toegepast bij koi-vijvers omdat hier geen planten toegepast kunnen worden bij de koi in de vijver zelf. Dit is omdat koi een karperachtige is die de bodem omwoelen en begrazen, plantjes in de vijver houden het daarom niet lang vol...
Veel koihouders verversen wekelijks 10% water ipv een plantfilter om de water waarden in de hand tehouden.
Met een goed, voldoende groot filter gebruiken koihouders een plantfilter van minimaal 10% van het totaal vijveroppervlak. Maar er wordt vaak aangegeven toch beter de vuistregel van 25% het vijveroppervlak aan plantfilter te construeren.
Ik weet niet hoe die verhoudingen bij u liggen...
Over uw voorgevormd vijvertje als plantfilter.... :rolleyes:
Planten groeien vooral van nitraten, fosfaten die het eindproduct van uw biologische filter zijn.
Het is dus zaak dat deze stoffen opgenomen kunnen worden door de planten, die gebeurd het efficientste door het up-flow principe(water stroomd van onderaf door de substraat langs de wortels naar boven). Voor een efficiente werking hoeft u maar net zoveel substraat toe te passen dat de plantjes blijven staan. De wortels die vrij in het water hangen werken net zo goed. Van uw voorgevormd vijvertje kan je dus zeker een plantfilter maken!! Het ligt aan de diepte van uw vijver, hoe u dit het beste kan construeren. Als er verschillende plateaus in uw vijvertje zijn aangebracht, kunt u mischien op het onderste plateau een rooster construeren. Een doorvoer onder het rooster in de zijnkant van de vijver voor de invoer van het water. Boven het rooster in de zijkant een doorvoer voor de afvoer, kunt u een 90graden bocht op zetten naar boven om de waterhoogte teregelen.
Er zijn nog 99verschillende methoden, maar ik denk dat u zo een chique plantfiltertje heeft.
Ik hoop dat u iets aan deze informatie heeft!!
Veel succes!! 😀
(Laat aub even weten hoe het u hiermee verder vergaan is, met mischien wat fototjes)
bedankt voor de ractie en sorry dat ik zo laat terug reageer !
ik ben volop bezig met info verzamelen over het aanleggen van de vijver maar ik denk dat het beter is om na de winter met de graafwerken te starten .
maar weet er iemand hoe het zit met de wetgeving in verband met de aanleg in belgie?
moet je dit aanvragen bij stedenbouw?
oedura wrote: bedankt voor de ractie en sorry dat ik zo laat terug reageer !
ik ben volop bezig met info verzamelen over het aanleggen van de vijver maar ik denk dat het beter is om na de winter met de graafwerken te starten .
maar weet er iemand hoe het zit met de wetgeving in verband met de aanleg in belgie?
moet je dit aanvragen bij stedenbouw?
Dat is een goed punt!! 😀
Ik heb een bouw vergunning overgenomen toen ik het huis kocht, daarin staat dat ik vrij mag bouwen in de tuin tot aan de hoogte van de onderkant van het plafond van mijn beganegrond... 😎 😀
Dit is in een wijk in Dordrecht (Nederland), ik weet niet hoe dit in Belgie zit... :rolleyes: