The Pond Library

Vraag en Antwoord

Moeras/helofytenfil...
 
Notifications
Clear all
Moeras/helofytenfilter in de winter

4 Posts
4 Users
0 Likes
4,561 Views
Paulusje
(@paulusje)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Hallo allen

ondanks dat ik nieuw ben als schrijver heb ik al veel informatie opgedaan binnen dit forum en heb er al veelvuldig gebruik van kunnen maken.
Toch loop ik nu tegen iets aan waarbij ik jullie raad/advies nodig heb (vandaar dus ook mijn registratie :))

Zo'n 3 jaar geleden heb ik achter mijn huis een mooie vijver aangelegd in de hoop daar lekker van te kunnen genieten (zie foto midden)
Na 3 jaar wachten op helderheid en mooi zicht kon ik het genieten echter niet zo goed meer plaatsen en heb ik in mei van dit jaar besloten (mede na het lezen van de website en forumberichten) een filter achter mijn vijver te bouwen.

Deze filter is een soort van helofytenfilter waarbij een pomp van 10.000 liter het water in een bak met lava pompt en waarbij het gecirculeerde water dan via een overloop/waterval terugloopt in mijn vijver (zie foto links en rechts)

Wonder boven wonder, 4 weken na installatie was mijn vijver werkelijk kraakhelder en kan ik genieten van hetgeen ik in gedachten had.

Nu komt echter binnenkort de winter tevoorschijn en weet ik niet of ik de pomp zal laten aanstaan of niet.
Ikzelf ben bang dat zelfs me de pomp aan de stroming in de filterbak niet voldoende is om ijsvorming tegen te gaan (water wordt helemaal links als helemaal rechts in de filterbak gepomt en loopt dus naar het midden toe terug te vijver in via de overloop)
Mocht dat inderdaad het geval zijn dan is een oplossing om de pomp uit te zetten.
Edoch, zo'n 30 cm van de bak zit onder de grond en daar blijft dus water staan wat niet via de uitloop van de pomp terugstroomt in de vijver.
Dit houdt in dat ik een "plasje" water van 25 a 30 cm onder een in bak heb staan waar helemaal geen stroming in zit en waar de vorst dus mooi zijn gang kan gaan.
Mijn angst is dat dit helemaal gaat bevriezen. En zoals jullie weten, water dat bevriest, zet uit.
Knap, boem weg bak.............

Lang verhaal, leuk probleem.
Iemand die mij kan helpen aan dé oplossing ??
Graag hoor of lees ik jullie suggesties !

met vriendelijke groet en bij voorbaat al dank voor het meedenken,
Paul

Bijgevoegde bestanden


   
Quote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

misschien een idee :confused: : leg zuurstof bollen onderin als het mogelijk is. dan blijft het water overal in beweging en er komt extra zuurstof in het water. 😮


   
ReplyQuote
Chris.compie
(@chriscompie)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 20
 

Paul,

Gewoon laten draaien tijdens de winter, ik heb net de zelfde filter en altijd helder water.zie bijlage.

Groetjes,

Chris.

Bijgevoegde bestanden


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 13 years ago
Posts: 92
 

ik zou het ook laten draaien, de zuurstofollen kunnen inderdaad helpen en is eigenlijk nooit echt verkeerd. Wel zou ik de zuurstof bollen niet op de bodem leggen, aangezien het bezonken vuil dan weer op dwarrelt en weer in je vijver terecht kan komen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.