The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
onderhoudsbeurt

2 Posts
2 Users
0 Likes
4,890 Views
diego wydoodt
(@diego-wydoodt)
New Member
Joined: 11 years ago
Posts: 4
Topic starter  

Hallo,

Mijn vijver betreft een kleine 15 kuub, daarbij een meer-kamerfilter(4) met Vortex en een goede UV-lamp.

Ik vroeg mij echter af; om de hoeveel tijd de ervaren hobbyist deze filterinstallatie een onderhoudsbeurt geeft. OK, niet reinigen totdat de bacteriëncultuur om zeep is...!
Gewoon elke kamer van zijn overtollige 'slib' ontdoen... .

Vriendelijke groeten
Diego


   
Quote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Als de filter optimaal is aangesloten dan zou deze op het riool zijn aangesloten en kan er door middel van het openzetten van kraantjes aan de onderkant van de kamers/vortex het slib afgevoerd worden. Aangezien dan alle matten en andere filter materialen niet aangeraakt worden kan dit wel met regelmaat uitgevoerd worden. Maar indien dit niet mogelijk is dan zou ik zeggen om het slib pas te ontdoen als de werking van de filter minder begint te worden (waterwaarden dus meten en water helderheid). Eventueel kan er daarna aan de hand van wanneer dit een paar keer uitgevoerd is een planning gemaakt worden maar echt het slib moeten verwijderen zou toch niet vaak uitgevoerd hoeven worden (helemaal met een vortex ervoor). Zelf hoef ik dit maar één keer per jaar of nog minder uit te voeren maar elke vijver is anders en kan dus verschillen. Als laatste wil ik nog meegeven dat ik dat nu in ieder geval niet meer zou doen om zo goed mogelijk de winter in te gaan. Ondanks de voorzichtigheid zal de bacteriëncultuur er namelijk altijd een beetje last van houden.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.