The Pond Library

Vraag en Antwoord

Plantenfilter detai...
 
Notifications
Clear all
Plantenfilter detail

3 Posts
2 Users
0 Likes
2,724 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Hallo, ik dacht even een nieuw bericht te maken voor de thread over het ontwerp vd. plantenfilter hier enkele berichten vroeger.

We zijn dus weeral een tijdje verder en de mijne nadert zijn eindstadium. Ik had dus de firma Eriks in Antwerpen gecontacteerd en daar verkopen ze inderdaad perfect geschikte roosters, die meer dan een ton gewicht kunnen dragen en inert zijn. Nadeel was de prijs: btw incl. ongeveer 500 EUR. Ook in andere kunststofzaken kwam ik voor een zelf te perforeren plaat van voldoende dikte aan 300 a 400 EUR. Uiteindelijk lag de oplossing te wachten in de sanitairafdeling van een bouwmarkt: industriele hardpvc rioolroosters. De zwaarste variant mag je met een bestelwagen over rijden... kostprijs: 22,5 EUR/stuk (55*55cm). Met 4 roosters en minder dan 100 EUR totaalkost was ik gesteld! Inmiddels is het filter gevuld met keien, gletcherrock en substraat en loop ik er gewoon nog bovenop. Rooster geeft geen kick.
Hier een foto van de lege plantenfilter. Onder de strook keien langs de rand zitten betonstenen van 20cm hoog. Zo wordt de leegpompruimte bekomen. De 2 schachten rusten op het rooster, maar binnenin is dit rooster cirkelvormig weggezaagd, net iets kleiner dan de buisdiameter.

Hopelijk hebben jullie er wat aan.


   
Quote
Diederik
(@diederik)
Active Member
Joined: 21 years ago
Posts: 6
 

Doch even opletten voor PVC in combinatie met water in de winter: PVC wordt bros bij lage temperaturen (onder nul) en kan kapot vriezen.

groetjes,

diederik


   
ReplyQuote
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Klopt, maar laat ons hopen dat die roosters daar berekend op zijn. Ik veronderstel dat men ook nog in dfe winter over zijn riooldeksel mag wandelen/rijden zonder gevaar.
Anderzijds is het zo dat die filter 85cm diep is, Tenzij we een winter krijgen die in proportie is met de afgelopen zomer, zal het water niet meteen 85cm diep toevriezen ;-). Zowat alle koivijvers zijn trouwens voorzien van pvc-buizenwerk.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.