The Pond Library

Vraag en Antwoord

Reinigen van vijver...
 
Notifications
Clear all
Reinigen van vijversubstraat

6 Posts
2 Users
0 Likes
5,520 Views
Luc007
(@luc007)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Is er iemand die me kan zeggen hoe je vijversubstraat kan reinigen, of is dit niet te doen? Ik heb een vijver waar 5 koi's inzitten, enkele goudvissen en 2 goudwindes. De inhoud is 10m³, ik heb geen planten in mijn vijver maar wel verschrikkelijk veel algen, dit is een probleem dat ik al van in het begin heb, al 5 jaar, altijd als het weer beter wordt?? Ik heb nu ongeveer de helft van het vijverwater eruit gehaald en ga terug vullen met kraantjeswater. Heb de voorbije jaren al verschillende producten geprobeerd maar geen was een groot succes. De vijver ligt wel de hele dag in de zon, heb nu enkele boompjes geplant om wat schaduw te hebben, maar dat zal wel nog effe duren daar het nog jongen boompjes zijn. Alle hulp, goede raad zou zeer welkom zijn.


   
Quote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

mijn vijver ligt ook de hele dag in de zon maar ik heb nog steeds helemaal geen algen gezien.
wat heb je allemaal geprobeerd en wat voor "attributen " heb je aangesloten, UV-lamp en dat soort dingen ?

ik heb geen substraat op mijn bodem liggen maar misschien kun je het reinigen met en vijver stofzuiger ( zoiets had ik voor mijn aquarium, wel een stuk kleiner dan 🙂 )


   
ReplyQuote
Luc007
(@luc007)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hallo, dank voor je snelle reactie, ik had eerst 1 UV lamp van 36Watt, heb sinds 2 weken een tweede bijgeplaatst van 36Watt, dus 72 Watt, kan ze wel appart schakelen. Ik heb een filter van Velda, die als volgt in elkaar steekt, in de eerste korf waar het water binnenkomt zitten de 2 UV lampen, in de tweede zitten van die kunsstof bolletjes, geribelde, in de derde koffer zitten 2 blauwe matten en in de laatste korf zitten 2 groene matten, ook heb ik hierin een voorziening van een zuurstofpomp. Maar denk je dat de substraat niet nodig is ? Iedereen heeft me dit wel aangeraden. Dus ik weet het echt niet meer. Tegen de algen heb ik de perfect pond producten gebruikt, toch wel dure producten, maar geen resultaat, ook heb ik al eens andere producten gebruikt, wel niet in hetzelfde jaar, om niet teveel producten erin te kappen. Ik heb vandaag wel al een deel van mijn substraat uit de vijver gehaald en daar zal wel een geurtje aan ???? Dus ik weet nu niet meer wat te doen, elke goede raad is dus welkom.


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

gebruik je ook bacterien ?
wat voor soort algen zijn het ?

ik heb er geen substraat in omdat het mij niet nodig lijkt ( sommigen vinden van wel ) maar eventueel voer wat op de bodem komt, zal er toch wat langer liggen omdat de vissen er moeilijker bij kunnen zonder alles om te wroeten. zonder substraat kan mijn filter pomp alles makkelijk van de bodem af "zuigen" en met substraat gaat dat al een stuk moeilijker (oke, hier kunnen bacterien in nestelen maar dat is ieder zijn eigen keus )


   
ReplyQuote
Luc007
(@luc007)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Ben vandaag naar de speciaalzaak geweest en daar heeft men mij verteld dat als je bacterien hebt, dat je dan best wel substraat legt op de bodem. De verkoper heeft me geen producten meegegeven, eerst 1/3 liter vijverwater vervangen door kraantjeswater en dan pas water laten nakijken voor de waarden. Naargelang hiervan zou hij me de juiste producten meegeven en me garanderen dat de algen verdwijnen. Ben es benieuwd. Het zijn zweefalgen waar ik zoveel last van heb. Allez, vervolg komt nog, tenzij iemand een betere en goedkopere manier weet. :):)


   
ReplyQuote
Patsnake
(@patsnake)
Reputable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 293
 

tegen zweefalg zal de UV-lamp goed genoeg moeten zijn. is de pomp capaciteit wel hoog genoeg ?

wat zijn de water-waardes tot nu toe ?


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.