3 Jaar geleden heb ik een vijver aangelegd in de tuin van ongeveer 25.000 liter, met een max. diepte van 1,3 meter. Hoewel hij oorspronkelijk niet bedoeld was als Koi vijver (bv. geen bodemdrains, etc) zitten er nu toch een 15tal koi's, 4 steurs en een paar kleinere visjes op.
Dankzij een combinatie van een substraatfiler (1m x 1m x 70 cm diep) en een Oase BIOSys4 filtersysteem is het water heel helder (zie foto). De filters worden gevoed door resp. een Aquamax 10000 en Aquamax 15000.
Het (bijna te verwachten) probleem is dat er zich veel draadalgen ontwikkelen op de waterval en op de boordstenen in de vijven. Na de winter zijn er ook kleine plukjes draadalgen beginnen groeien tussen het substraat dat op de bodem van de vijver ligt. (dit is ook te zien op de foto)
Ik veronderstel dat de draadalgen zo goed groeien door een combinatie van (te veel) voedingsstoffen en het heldere water. Ook de ph is aan de hoge kant (8,5 tot 9). Om de voedingsstoffen te verwijderen heb ik al verscheidene soorten zuurstofplanten gekocht, maar voor de koi zijn dit lekkere slaatjes en na een paar dagen mag ik de lege mandjes (op wat steentjes na) dan ook terug uit te vijver vissen...
Om toch zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het water te halen wil ik de bovenkant van de substraatfilter volplanten. Zijn er leden die een gelijkaardige truk (met succes) hebben uitgehaald en welke planten kunnen jullie aanraden? Ik veronderstel dat ze snel groeiend en nogal van de hongerige kant moeten zijn. Ik heb in de plantensectie van dit forum waterkers gevonden ???
Enig ander gouden advies over een methode om van de groene draadjes af te komen is natuurlijk ook welkom !
Alvast bedankt !!
Hoi, klinkt hetzelfde als wat ik als "probleem" heb. Ik heb een vijver van 9000 liter en daarop een aquamax 1500 met 25 watt bitron en twee biotex 10 filters. Op de bodem in mijn vijver ook substraat. Ik heb ook overal bij mijn moeras planten draadalg en draad slijm. Mijn PH was ook 8,5. Ik hewb nu mijn PH verlaagd door wat turf aan het einde van mijn waterval te plaatsen. Nu is de PH weer 7,5. Hoe ik de algen wegkrijg weet ik niet behalve met een WC borstel.
Eigenlijk zijn draadalgen ook zuurstofplanten alleen heel primitieve. Als je helder water hebt hebt je veel kans dat ze de kop op steken. Het lichte substraat of keien kaatst het zonlicht dan nog eens terug.
Zoek gerust eens op dit forum naar draadalg (rechtsboven knop search).
pH is inderdaad ook hoog maar ik heb een artikel klaar om te publiceren die de pH problematiek aanpakt en waarom het nu eigenlijk komt dat de pH vaak de hoogte ingaat.
Ik zal ook eens een artikel publiceren welke planten nu eigenlijk het best geschikt zijn om toe te passen in helofyt filters en dergelijke want die vraag wordt hier regelmatig gesteld.
Originally posted by Webmaster
Eigenlijk zijn draadalgen ook zuurstofplanten alleen heel primitieve. Als je helder water hebt hebt je veel kans dat ze de kop op steken. Het lichte substraat of keien kaatst het zonlicht dan nog eens terug.Zoek gerust eens op dit forum naar draadalg (rechtsboven knop search).
pH is inderdaad ook hoog maar ik heb een artikel klaar om te publiceren die de pH problematiek aanpakt en waarom het nu eigenlijk komt dat de pH vaak de hoogte ingaat.
Ik zal ook eens een artikel publiceren welke planten nu eigenlijk het best geschikt zijn om toe te passen in helofyt filters en dergelijke want die vraag wordt hier regelmatig gesteld.
He zou niet verkeerd zijn als je inderdaad eens zo'n artikel zou publiceren. Ik heb vanavond toevallig de eerste schop in de grond gezet voor mijn helofytenfilter, maar echt veel info is hier nu ook weer niet echt over te vinden.
Webmaster,
Kan je niet de 5 minuten versie van het helofytenfilter document hier snel neerpoten, enkel de namen van de planten en de belangrijke principes zou de meeste mensen op dit forum zeer gelukkig maken. Er zijn blijkbaar heel wat leden de filter een beetje aan het 'veranderen'.
Het volledige document mag dan iets langer op zich laten wachten 😀 ...
Alvast bedankt !
Werner.
Wel, de waterplanten artikels schrijf ik zelf niet. Dat doet Guido Lurquin voor deze site. Ik heb hem direct gemaild en gevraagd of ie zo'n artikel wou schrijven. Kwam voor elkaar.
Ik had er vroeger al aan gedacht maar was het uit het oog verloren en nu is het weer actueel zie ik 🙂
Het eerste wat ik doe als ik het artikel binnen heb is het publiceren. Da's beloofd.
Ik kan dus niet zo meteen een 5 minuten versie neerpoten want ik heb het artikel zelf nog niet in handen vandaar.
Werking
Op een helofytenfilter groeien helofyten. Dit zijn moerasplanten, zo als lisboodde, biezen en riet. Deze zorgen ervoor dat er zuurstof in het zandbed komt. Ronddom de wortels leveren talloze bacteriën die de zuurstof nodig hebben. Deze bacteriën zetten de afvalstoffen uit het water om in voedingsstoffen voor zichzelf en voor de planten. Zo kan het water op een natuurlijke manier gezuiverd worden. De filter zal niet bevriezen doordat deze circa 10-15 graden is. Bacteriën kunnen hierdoor in de winter het afvalwater ook zuiveren.
Doelgroep
Een helofytenfilter is geschikt voor het zuiveren van water dat afkomstig is uit vijvers
Onderhoud
Qua onderhoud doet de natuur het meeste, alleen in de herfst moet het riet gemaaid worden en als een deken op de filter gelegd worden
Planten geschikt voor een helofytenfilter :
Phragmitis Australis-Gewoon riet
Sparganum erectum-Grote egelskop
Scirpus lacustris-Mattenbies
Alisma plantago aquatica-Waterweegbree
Carex pseudocyperus-Zegge
Iris pseudocyperus-Gele lis
Ranunculus Lingua Grandiflora-Grote boterbloem
Verder zaai ik elk seizoen nog waterkers tussen mijn gele lissen en het resultaat is ronduit schitterend!
Alvast bedankt voor het plantenoverzicht en woordje uitleg. Ik weet weer al wat te doen dit weekend ;).
Bedankt voor de uitleg.
Nu weet ik tenminste dat een substraatfilter hetzelfde is als een plantenfilter of moerasfilter en welke planten geschikt zijn.
Groetjes aan allen
Zo te lezen was ik al de goede weg ingeslagen.
Helaas komt er wat het graven dit weekend niet veel ivm andere zaken, maar ik hoop toch volgend weekend de boel klaar te hebben.
Ik ben benieuwd naar het artikel da gaat komen.
Ik heb voorlopig een ton met gewoon kiezel in en groot hoefblad (van vijvergrond ontdaan) als plantenfilter. Deze plant goeit enorm hard en neemt zo veel voeding uit het water.
Groetjes....Ron....
test
'k weet nu welke planten erin moeten maar wat moet er voor de rest juist gebeuren? hoe breed/diep (groot) moet die bak zijn en doe je er vanonder gat in of laat je het water overlopen?
hoe gebruike je de pomp en welke pomp?
'k heb een vijver van 7000liter en dacht een plastieke ton van 50cm hoog en 1.20 breedt in vierkant dat vol steentjes ('k weet nog niet goed welke, wat is prijs/kwaliteit het beste) en dat tot op 5cm van de rand en de planten in de steentjes zetten,
is dit een goed gedacht?
'k was ook aan het denken om er zo 2 te zetten zodat de ene kan overlopen in de andere die op 20cm lager staat en dan zo in de vijver terug
hoe hebben jullie dat gedaan?
Hi Sabrina,
Bij mij is de plantenfilter ook in 2 niveau's met een waterval ertussen. De eerste 'bak' is 1m x 1m x 70cm diep. Deze zit vol filtersubstraat (50cm) met daarboven ongeveer 20 cm vijversubstraat. Belangrijk is dat er geen water boven de substraat uitkomt, anders zit de hele filter binnen de korste tijd onder de draadalgen en zullen de nieuwe planten het niet makkelijk hebben...
De tweede bak is 80cm breed, ongeveer 2m lang en een 40 cm diep. Deze zit volledig vol met vijversubstraat. Ik heb hier ook een paar keermuurtjes ingezet zodat het water echt door het substraat moet.
Ik denk niet dat de filterbakken zo diep moeten zijn, de folie (en vijver) was gewoon zo aangelegd en dus had ik weinig keuze qua diepte.
In mei heb ik beide volgepland met lissen en kleine rietsoorten. Alle vijveraarde van de planten afgespoeld en rechtstreeks in de substraat gepland... Sommige van de planten zijn goed aangeslagen en zijn duidelijk goed aan het groeien, andere hebben maar een geel-ig kleurtje.
Groetjes,
Werner.
Voor zover ik reeds gehoord heb zijn er twee systemen:
1. het water loopt van boven naar onder door het filtermateriaal
(de filter zou dus bovengronds moeten staan).
2. het water wordt van onder naar boven door het filtermateriaal geduwd (de filter kan dus worden ingegraven).
Zijn er wezenlijke verschillen (qua filterresultaat) tussen beide systemen, of is er een verschil enkel en alleen qua uitzicht?
Groetjes,
John44
werner,
bedankt voor je reactie,
Hoe heb je de bakken juist met mekaar verbonden?
en hoe dan met de vijver verbonden?
laat je het vijverwater langs boven in de bovenste ton lopen?
en dan langs onder van de 1ste in de 2de ton langs boven, of laatje het water gewoon overlopen?
wat is het verschil tussen vijver en filtersubstraat,
en kan je bv ook gewoon grijze steentjes gebruiken zoals diegene je als oprit of tuinwegbekleding kan gebruiken?
Die steentjes voor opritten zijn helemaan niet geschikt. Ze zijn niet poreus genoeg om veel bacterien te kunnen herbergen en in sommige zit een stof waar cement van wordt gemaakt.
Hi Sabrina,
Ik heb een kleine schets gemaakt en in het volgende bericht zit een foto. Het water wordt langs onder in de eerste bak gepompt, door de waterval komt het langs boven in de 2de terecht.
Zoals je kan zien op de schets zijn beide bakken eigenlijk onderdeel van de vijver - ze zijn allemaal in folie gemaakt.
Filtersubstraat bestaat uit dikkere stenen en de 'gaatjes' zijn ook veel groter. Voordeel van deze stenen is dat ze niet zo snel dichtslibben, maar er kan natuurlijk ook veel zweefvuil tussendoor. Vandaar de laag vijversubstraat (kleinere steentjes, zelfde afmeting als de grijze steentjes...)
Ik zou geen steentjes gebruiken voor de oprit, deze steentjes zijn niet poreus genoeg en kunnen dus veel minder bacteriën huisvesten. Dit betekend niet alleen dat het water niet gezuiverd wordt, maar ook dat de filter snel gaat verstoppen.
Door het water onderaan bak 1 te pompen is het water verplicht door te filter te gaan. Als je het er bovenop laat lopen gaat het water niet door het substraat heen. Vandaar de keermuurtjes in bak 2...
Groetjes,
Werner.
En de foto...
Zoals je kan zien mogen de planten nog flink wat groeien...
groetjes,
Werner.
AMAAI, KNAP GEDAAN zene!!!!!
waar hebt gij uw stenen gehaald en substraat en voor welke prijs ongeveer?
is de circulatie bij u constant? ge zet de pomp nooit af, ook in de winter ni?
Hi Sabrina,
De stenen komen van Tihange, vlak bij de Franse grens. Zelf uit een oude marmergroeve gaan halen, d.w.z. steentjes uitzoeken en naar de vrachtwagen slepen. Voordeeltje was wel dat ik slechts 125 Euro betaald heb voor de 12 ton !!). Daarna wel 5 dagen mogen schrobben en wassen met de hogedrukreiniger... Bij de vijverboer een paar km verderop betaal je 0,9 Euro per kg...
De pomp loop inderdaad constant, ook in de winter. Ik plaats de pomp dan wel ongeveer 70 cm van de bodem om de onderste waterlaag niet te veel te verstoren. De waterstroom houdt een deel van de vijver dan steeds ijsvrij...
Groetjes,
Werner.
Hoi,
Toch een opmerking met riet, in alle publikaties die ik gelezen heb raden ze riet af ingeval men folie gebruikt, blijkbaar groeien de wortels van riet door folie daar ze zo scherp als een naald zijn. In mijn moeras (filter) heb ik argex gebruikt, stukken goedkoper dan substraat en even goed
Danny
Hi Dany,
Dat van het riet heb ik ook al een paar keer opgevangen. Ikzelf heb van de riet-achtigen enkel papyrus (Cyperus alternifolius) en bont rietgras (phalaris arundinacea Picta) in de filter staan, wel riet-achtige (en dus de voordelen van een massa voedsel uit het water te halen), maar beide (zouden) niet zo aggresief groeien volgens de plantenboer... Ik ga er in het najaar in elk geval eentje zijn wortels bekijken om te zien hoe diep ze al zitten.
Ik heb me laten vertellen dat argex niet zo'n goeie keuze is. Argex is 'gebakken' asse en die valt na een tijdje terug uit elkaar. Dit gebeurt onder druk van het stromende water of gewoon onder de druk van het gewicht van de bovenliggende laag.
Enfin, het klopt dat substraat niet goedkoop is, als je veel nodig hebt zeker een 'big-bag' bestellen en ver van de kleine zakjes wegblijven.
Grtjs,
Werner.
Tegen draadalg kun je het beste gewoon zinkoxyde gebruiken ik dacht eerst ook dat het niet best zou werken omdat het een zwaar metaal is maar het werkt perfect
Zinkoxyde kun je krijgen bij de appotheek de prijs is per appotheeek verschillend.
Doseringen per 100 liter 20 gram.
Binnen enkele weken zie je al resultaat en als het goed is is binnen 4 weken alles weg.
Originally posted by Unregistered
Tegen draadalg kun je het beste gewoon zinkoxyde gebruiken ik dacht eerst ook dat het niet best zou werken omdat het een zwaar metaal is maar het werkt perfectZinkoxyde kun je krijgen bij de appotheek de prijs is per appotheeek verschillend.
Doseringen per 1000 liter 20 gram.
Binnen enkele weken zie je al resultaat en als het goed is is binnen 4 weken alles weg.
Ik lees hier ergens in deze discussie dat gewoon riet (Phragmites Australis) geschikt is voor de helofytenfilter ...
Dat is waarschijnlijk wel zo omwille van hun grote filtercapaciteit, maar hun wortels zijn zo scherp dat ze de folie zullen doorprikken (nieuwe thread die ik opstartte). Blijkbaar is er sprake van dat ze zelfs in beton groeien....
Ik moet hier toch uit afleiden dat sommige leden deze rietsoort hebben staan en er géén problemen mee hebben ?
Of hebben jullie misschien vijvers uit roestvrij staal ? 🙂
Enfin...ik weet het niet meer..wat er in een pot moet gezet worden en wat niet....hoehoe...ni makkelijk, maar toch heel belangrijk....
vr.gr.
W
Als je een stevige bak in polyester gebruikt, zullen de rietwortels er wel niet doorheen gaan.
Succes
John
PS: met bak bedoel ik de filter waarin het riet groeit, en niet de vijver.
John 😉
Wernie,
Voor alle duidelijkheid, het riet dat je op de foto ziet een paar messages terug staat niet in de vijver, dat staat eigenlijk achter de vijver om het geheel een beetje exotischer uitzicht te geven. Het moet onder een halve meter beton door als het ooit aan de vijverfolie wil geraken. De wortels van het riet naast de vijver zien er inderdaad uit als een mes, en ze zijn zeeeer vlotjes door een stuk worteldoek heengekomen dat ik tussen de oorspronkelijke plantjes gelegd had.
Ik heb vorig jaar een poging gedaan om er een paar in een plantmand (plastiek) in de vijver te zetten. De mandjes waren na 2 maanden helemaal stuk van de wortels en ik heb ze dus maar snel uit de vijver gehaald...
In de plantenfilter zelf staan enkel papyrus en bont rietgras.
grtjs,
Werner.