The Pond Library

Vraag en Antwoord

Timers op welke toe...
 
Notifications
Clear all
Timers op welke toestellen?

3 Posts
3 Users
0 Likes
1,739 Views
Herm
 Herm
(@herm)
Estimable Member
Joined: 23 years ago
Posts: 136
Topic starter  

Hallo,
ik ben m'n electriciteitskast aan het uitbruiden voor de vijver en wou graag weten welke toestellen mogelijk van een timermodule kunnen worden voorzien teneinde stroom te sparen:
1. Nautilus-Pomp voor moerasfilter: duidelijk niet, daar de nitrifierende bacterien constante waterstroom moeten hebben, dag en nacht
2. hiblow40 luchtpomp: kan die 's nachts af of juist niet? moet ze overdag continu op of af en toe?
3. uv-lamp: idem
Alvast bedankt voor de reactie. Het is niet de bedoeling om zodanig te besparen dat er problemen ontstaan, maar nutteloos energie verbruiken vind ik niet ok...


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Om op je vragen te antwoorden:

1 geen timer, zoals je zelf zei, constant filteren.

2 in de nacht zeker continu aan laten staan. Uw waterplanten verbruiken dan namelijk ook zuurstof. Overdag is dat anders dan maken ze zuurstof aan. s' morgens is een kritieke periode en dan doe je er goed aan zuurstof te voorzien. Tijdens de dag kan de zuurstofpomp uit doch in de zomer wanneer de watertemperatuur heel hoog is opletten want hoe warmer het water des te minder kan het zuurstof bevatten. Herfst, winter en voorjaar behoeft u niet zoveel zuurstof te voorzien. Let wel, wanneer er zich bladeren (sliblaag) op de bodem van uw vijver bevinden doet u er goed aan zuurstof te voorzien.

3 Wanneer u een voldoende sterke uv-lamp hebt kan u die met tussentijden uitschakelen. Meer in de herfst, winter en minder in het voorjaar en zomer


   
ReplyQuote
Boeykens Edwig
(@boeykens-edwig)
Reputable Member
Joined: 25 years ago
Posts: 257
 

Nog een kleine opmerking...
Vroeger waren er vele vijverliefhebbers die de vijver beluchten en niet de filters. Nu weten de meeste hobbyisten dat nitrificerende bacteriën hun energie halen uit zuurstof. Het 'constant' beluchten van de filters is daarom aan te raden.
Een goede keuze is een Hi-Blow 40 met een kraantjesblok met zes uitgangen. Pas op, meestal wordt het kraantjesblok niet meegeleverd met de luchtpomp. Hang in elk compartiment (behalve de vortex) twee (of drie) luchtsteentjes. Zorg dat deze een tiental cm onder het filtermedium hangen. Nooit op de bodem van de filter, anders gaan ze het vuil opwoelen.

Met vriendelijke groeten,
Ed


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.