The Pond Library

Vraag en Antwoord

vraagje over filter...
 
Notifications
Clear all
vraagje over filters in de winter

18 Posts
11 Users
0 Likes
16.1 K Views
steel
(@steel)
New Member
Joined: 19 years ago
Posts: 1
Topic starter  

hallo, ik zal morgen mijn gewone filter vervangen door een powerclear 7000 filter met uv en algenmagneet.
als je de handleiding leest is het precies alsof je hem niet mag gebruiken bij vriestemperaturen.
mijn oude heeft daar geen last van
weten jullie daar iets van af?
hij zal bovengronds staan en in een houten kastje.


   
Quote
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Ik zit eigenlijk ook een beetje met dezelfde vraag. :confused:
In elk geval is het zo dat het biologisch filter in de winter nauwelijks werkt.
Maar ik vrees dat bij aanhoudende vorst het filter kan bevriezen. Ik denk dat ik in de winter enkel mijn moerasfilter ga laten verder werken en mijn Oase filter zal stilleggen.


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Eigenlijk zou een filter altijd moeten blijven werken anders zijn de bacteriën die zich in het filter bevinden dood. Een voldoende grote groep bacteriën terug in het filter kweken duurt enige tijd. Op de moment dat je de bacteriën het harst nodig hebt (voorjaar) heb je er geen of onvoldoende als de filter in de winter heeft uitgelegen.

Het filter goed isoleren in de winter is de boodschap.
Het water dat uit het filter komt zou wel niet bovengronds mogen terugvloeien anders komt het in contact met de koude vrieslucht.


   
ReplyQuote
Bernard
(@bernard)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 20
 

Zelf heb ik een Bioforce 900 van Hozelock die is ingegegraven. Alleen de deksel - met daarin het uv-element - steekt boven de grond uit. Tot op heden heb ik het filter in de winter altijd binnengehaald, maar komende winter wil ik het eigenlijk door laten draaien. Nu las ik over isoleren van het filter in de winter. Moet dit -op de deksel na - ingegraven filter toch nog geisoleerd worden? Zorgt het doorstromend vijverwater er niet voor dat het glas van de uv-lamp niet kapot vriest?? En als het toch geisoleerd moet worden, is dan een laag noppenfolie een oplossing?? Gaarne jullie adviezen.


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

De Biotec van mij draait ook in de winter en de daarop bevestigde Biotron (UV)is uit, tot nu toe geen problemen gehad. Zolang water stroomt kan het niet bevriezen, mocht de pomp uitvallen door 1 of andere oorzaak ja dan is het de andere zijde van de medaille.
De TMC wat ik er nu heb tussen gezet die ga ik wel binnen halen voor de winter.


   
ReplyQuote
Bernard
(@bernard)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 20
 

Minifreak, bedankt voor je antwoord. Misschien begrijp ik je niet goed, maar ik heb als filter een Bioforce 9000+UVC. De uv-unit zit in de deksel en het water stroomt dus in het filter langs het glas. Ik ben van plan de UV in de winter uit te zetten, maar het filter gewoon door te laten draaien. Vriest het glas in het filter dan niet kapot zonder dat ik het deksle extra isoleer??


   
ReplyQuote
pasje
(@pasje)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 81
 

Ik heb een flauw vermoeden dat water, glas en vriespunt niet goed met elkaar omkunnen gaan dus het glas zal je inderdaad kapot gaan.


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Het glas wat gebruikt wordt voor de uv lampen is meestal kwarts glas (siliciumdioxide, SiO2), omdat deze een zeer hoge temperatuur moet kunnen verdragen van de UV lamp. Kwartsglas wordt ook gebruikt in labo's denk maar aan de reageerbuis die iedereen kent, waar ze ook werken met kook en vriestemperaturen. Water zet uit als het bevriest het glas springt kapot wanneer het water geen mogelijkheid meer heeft om verder uit te zetten.
Warm water bevriest sneller dan koud water. Lucht in het water
In water zitten gassen opgelost die de vorming van ijs vertragen. Die ontsnappen wanneer je het water verwarmt. Omdat het warme water op die manier een deel van de slecht geleidende lucht kwijt is, bevriest het sneller. Het koude water blijft opgescheept met de gassen en zal dus langzamer bevriezen.

@Bernard, De werking van mijn UV filter is dezelfde als die van jouw, de uv lamp zit ook in een kwarts buis waar het water langs door gaat en in de filter terecht komt. Het is ook niet nodig om in de winter de UV aan te hebben. Mijn filter is niet ingegraven en niets is afgedekt of geisoleerd.
Het is natuurlijk beter om te voorkomen dan overkomen, je kunt iets maken van een ombouw en aan de binnen kant bekleden met van die witte tempex platen, en deze over het filter plaatsen zal altijd beschermen tegen de koude.


   
ReplyQuote
Bernard
(@bernard)
Eminent Member
Joined: 20 years ago
Posts: 20
 

Minifreak, dank voor je duidelijke antwoord. Ik denk dus dat ik het er op waag en de UV-lamp uitzet en het filter gewoon door laat draaien.


   
ReplyQuote
18645anonymous
(@carlg1)
New Member
Joined: 19 years ago
Posts: 1
 

Volgens mij wordt er kwartsglas in de uv lamp gebruikt omdat dit het enige glas is dat uv licht doorlaat. Ander glas blokeerdh het meeste uv licht. Vandaar dat je niet bruint achter glas. Kwartsglas kan niet speciaal tegen hoge temperaturen. trouwens zo warm wordt de uv lamp ook niet. Eigenlijk is dit een gewone tl zonder fluorecerende laag. Isolatie zal bevriezing wel uitstellen, maar uiteindelijk daalt de temperatuur beneden vriestemperatuur. Je zou een gewoon lampje (20w) kunnen laten branden onder de isolatie. De warmte die deze lamp genereerd (+/-80% warmte, 20% licht) zal voldoende zijn om onder isolatie bevriezing te vermeiden. Eén ding is zeker, stromend water zal minder snel bevriezen dan stilstaand water.


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

De afgelopen winter zijn er in Purmerend nachten geweest van -20, en er lag een halve meter sneeuw. Toch is mijn filter niet bevroren, gewoon inpakken met isolatiemateriaal, inclusief de aan en afvoer en de boel gewoon door laten draaien. Niks aan de hand.


   
ReplyQuote
Mini freak
(@mini-freak)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 288
 

Link kwartsglas


   
ReplyQuote
fds
 fds
(@fds)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 13
 

Dit onderwerp is reeds lang onbesproken maar toch had ik hier nog een vraagje over:
Juni 2006 bouwde ik een vijver (fundering/betonblokken/folie) en vorige winter heb ik geen enkel probleem gehad aangezien op geen enkel ogenblik het water in ijs is veranderd. Dit jaar ligt het anders. Sinds zondag is de vijver bijna volledig dichtgevroren. Nu heb ik al begrepen dat het niet erg is voor de vissen als hij volledig toevriest. Het is een kleine vijver, 1500 liter max. met een hozelock filterpomp en filter (die je in de grond kan ingraven). Echter, hij is niet ingegraven maar staat er gewoon naast. Het gefilterde water komt in een kruik (via buis) en loopt zo terug in de vijver.
Nu ben ik bang dat mijn filter zal kapotvriezen.
Wat kan ik daartegen doen? Ik las iets over isolatiemateriaal, waar kan ik dat vinden? Hoe moet ik me dat voorstellen? (ik heb er nu een dikke handdoek overgelegd, maar zoooo veel kan dat niet tegenhouden denk ik)
Is het zo dat zolang de filter loopt, hij niet kan kapotvriezen? Ik merkte afgelopen week wel dat hij iets trager doorstroomt, maar ondertussen blijft hij dezelfde doorstroming aanhouden.
Voor de vissen kan het geen kwaad, er is ook een opening van ongeveer 40cm² maar voor mijn filtersysteem vrees ik dus. Terecht?
Alvast bedankt voor het antwoord,
Een beginnende vijverleerling 🙂


   
ReplyQuote
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Mijn 3-kamerfilter is geïsoleerd met noppenfolie, dit is een verpakkingsmateriaal die goed isoleert. Je kan er ook een houten bakje rond bouwen en isoleren met dakisolatie uit de bouw. Zolang uw pomp echter werkt zal het een tijd duren voor uw filter volledig vervroren is daar lopend water trager vervriest. Er zal echter een moment komen dat de uitmonding volledig vervroren is en dan zit je met problemen: filter stuk, vijver die leeg gepompt word. Zeker isoleren en zo vlug mogelijk, eventueel enkele jutezakken of oude kledingstukken over de filter leggen tot je een degelijke isolatie hebt.


   
ReplyQuote
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

Ik heb ondertussen mijn filter rondom voorzien van een scherm dat begroeid is met klimop. De wind kan er niet meer aan dus. Mijn moeraspomp laat ik gewoon verder werken en mijn Biotec draait nu op halve kracht. Volgens mij kan je 2 zaken doen:
1. pomp stilleggen en leeg maken
2. pomp isoleren met daartoe geschikt materiaal, maar zorg dan ook dat de isolatie niet nat kan worden


   
ReplyQuote
fds
 fds
(@fds)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 13
 

OK, ik heb zonet een bloempot genomen, de fiter erin gezet, rotswol eromheen, handdoek erop, plastiek erboven. Dit moet het dan maar zijn voorlopig.
Ik merkte wel dat er blijkbaar een lekje is ergens (mijn handdoek die erop lag was ijzig bevroren, alsof er water had ingezeten). Ik zou dus het liefste mijn filter eruit halen volgende week (als het begint te dooien), maar mag ik dat zomaar? Alles grondig kuisen en opbergen tot volgend jaar (lente). Het is een vrij kleine vijver, 1500 max, met een aantal zuurstofplanten erin. Ik weet dat voor het bacteriële evenwicht, ik hem beter zou laten lopen, maar ik wil vermijden dat hij kapotvriest.


   
ReplyQuote
Urbain
(@urbain)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 65
 

De filter zeker niet afzetten en zeker niet grondig kuisen. Grondig kuisen van een filter is uw bacteriënkolonie volledig vernielen. De gelachtige laag op de wand en op het filtermateriaal van uw filter zijn de bacteriën. Enkel spoelen met vijverwater. Aangezien de filter nu geïsoleerd is zou ik hem niet afzetten. De filter nu zo laten werken tot aan de lente, de winter is immers nog niet voorbij. Eventueel volgende week bij beter weer onderzoeken op lekken.


   
ReplyQuote
doornink
(@doornink)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 4
 

Eddy Keuninckx;25763 wrote: Ik heb ondertussen mijn filter rondom voorzien van een scherm dat begroeid is met klimop. De wind kan er niet meer aan dus. Mijn moeraspomp laat ik gewoon verder werken en mijn Biotec draait nu op halve kracht. Volgens mij kan je 2 zaken doen:
1. pomp stilleggen en leeg maken
2. pomp isoleren met daartoe geschikt materiaal, maar zorg dan ook dat de isolatie niet nat kan worden

eddy heb jij de filter al lang en kan je mijn is emailen hoe je hem aan gesloten heb m.v.g. menno


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.