The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
wat voor pomp

5 Posts
5 Users
0 Likes
4,271 Views
toontje
(@toontje)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Ik heb een vijver van ongeveer 4500 liter met goudvissen en 3 koi's erin. Deze heb ik echter van iemand overgenomen, maar er zat een dompelpomp bij. Maar die verbruikt nu erg veel stroom en dus de mesner 4000 eraan gedaan. Maar nu staat mijn filterbak maar 1 kwart vol met water dus naar de tuincentra geweest. Die adviseren miij een grotere pomp eraan te zetten. Gekeken op internet en daar staat een Superfish te koop. Is iemand bekend met deze pomp?
En weet iemand misschien een ander merk pomp welke ook goed is en voor een schappelijke prijs (heb maar klein budget).
Heb nu een groene vijver en dat is niet leuk. en wil het toch goed hebben.


   
Quote
Bert.s
(@berts)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 211
 

Wat voor filter heb je?


   
ReplyQuote
waterbeest
(@waterbeest)
Reputable Member
Joined: 14 years ago
Posts: 240
 

Hoi Toontje, ik heb zelf een superfish pomp en doet het nu ong. 2 jaar prima. Toch raad ik de pomp af vanwege het stroomverbruik. Controleer dit maar eens met andere merken en na een berekening zul je zien dat een duurdere pomp zichzelf vaak snel terug verdient.

Ik las laatst een andere discussie hier en dat is een goedkope pomp die erg zuinig is. Echter heeft nog niemand ervaring met deze pompen/merk dus hoe de kwaliteit is weet ik niet.


   
ReplyQuote
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Trusted Member
Joined: 13 years ago
Posts: 92
 

Enige wat aan de pomp belangrijk is voor de vijver is de opbrengst,
voor je beurs is het prettig als ie energiezuinig is natuurlijk.
Vraag is dus wat de pomp precies moet doen,

Staat de pomp in de vijver geplaatst of gravity opgesteld?
is er sprake van een opvoerhoogte?
hoe ziet je leidingwerk eruit? lengte, veel/weinig bochten en diameters toevoer en retour?

Algemene richtlijn voor koivijvers is één keer per uur de vijverinhoud, maar belangrijker is dat je filter geschikt moet zijn voor je vijver en uiteraard ook de pomp. Vaak wordt bij kleinere vijvers een te klein filter aangeschaft waardoor het plaatsen van een zwaardere pomp vaak meer problemen brengt dan oplossingen.

Dus om je een goed advies te geven zul je een beter beeld moeten geven van je situatie, hoe ziet je vijver er precies uit? koi of natuur?
veel/weinig planten en welke soorten (zuurstof/moeras e.d.)?
hoeveel en hoe groot zijn je vissen?

Een eenvoudige manier om de juiste grootte van je filter te bepalen is bekijken hoeveel en welk soort voer je gebruikt, dit bepaalt nl hoeveel afval je vissen produceren en zo weet je hoeveel en welk filtermatriaal je nodig hebt.
Daarnaas moet het filter de doorstroming aankunnen.

Persoonlijk zou ik in jouw geval gaan voor een 3 of 4 kamerfilter met een totale inhoud van minimaal 400 liter en hierbij een pomp van minimaal 5 m3/uur, hier zou je een 35 watt uv aan kunnen toevoegen, maar dat zou ik niet meteen doen, pas als je aan het water ziet dat je veel zweefalgen hebt en het dus nodig is. Vaak is een ruim filter in combinatie met een aantal planten al voldoende


   
ReplyQuote
skalaar
(@skalaar)
New Member
Joined: 13 years ago
Posts: 3
 

toontje,

ik heb wel een pomp van het merk Super Fish ; zijnde een Pond Eco 8000.
Die verbruikt 85 Watt en heeft 8000l/h (kostprijs een maand geleden 75€)
Mijn buurman heeft ook een vijver en daar staat al jaren een pomp in van Super Fish -nooit problemen mee gehad.
Alleen heeft hij deze zomer ook zo'n Eco pomp geïnstalleerd enkel en alleen voor het verbruik. (de andere houdt hij aan de kant voor geval van nood)

Let wel uw probleem is volgens mij niet het soort pomp maar wel uw systeem of grootte van filteren.

Succes er mee


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.