The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Wintervoorbereiding

8 Posts
4 Users
0 Likes
4,924 Views
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
Topic starter  

Hoi,

Straks staat de winter weer voor de deur en ik zou graag jullie mening willen horen of men het filter uit of gewoon aan moet laten.
Heb reeds verschillende meningen uit omgeving gehoord, en overal is wat voor te zeggen. Heb mijn vijver nu 3 jaar, en afgelopen winter zijn er 3 van mijn koi's overleden. De koi was niets aan te zien.
Ben benieuwd naar jullie ervaringen in de winter, en hoe je het met de filter doet.
UV lamp haal ik er wel tussen weg. (even ter info)
Mijn vijver heeft ongeveer 20 kuub, en gaat via bodemdrain naar gravity opgestelde meerkamerfilter. Een Oase 12000 liter pomp zorgt er vervolgens voor dat het gefilterde water terug in de vijver komt.:confused:

mvg

Hokie:cool:


   
Quote
Jacob83
(@jacob83)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 66
 

je filter ALTIJD aan laten....zou niet eens weten waarom je hem uit zou zetten...


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
Topic starter  

Nou,

Heb het verhaal ook gehoord van; als je via de bodemdrain het filter laat lopen, je het "warme"water van onderen haalt, waar de koi zich bevinden, en dat vervolgens via het filter er weer boven in pompt, waardoor het water sneller afkoelt. Klinkt toch logisch??????????
De persoon in kwestie heeft 40 kuub vijver en zet zelf alles uit in de winter. Nog nooit een koi verloren in de winter en heeft fantastische vissen zwemmen. ( 70 cm lengte)

Hokie


   
ReplyQuote
vito
 vito
(@vito)
New Member
Joined: 15 years ago
Posts: 1
 

filter zeker laten aanstaan, indien je beschikt over een oase aquamax eco 12000 staat daar een eco knop op. Als je deze op on plaatst zal deze automatisch een minder debiet geven, wat ook mag in de winter. Deze aanpassing van debiet werkt volgens de temperatuur van het water, hierdoor zal ook het gebruik wat omlaag gaan.


   
ReplyQuote
Karolus
(@karolus)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 15
 

Mag ik miss even de vraag omdraaien ...waarom laten jullie de pomp aanstaan in de winter ?
Ik heb al 8 jaar een vijver van 3500 L met koi's,goudwinden,zilverwinden,gouden rietvoorn en goudvissen en steeds leg ik mijn vijverpomp stil tot in maart ,tenzij het vroeger warmer wordt...Tot nu toe heb ik nog geen problemen gehad met de vissen of de vijver.Ik dacht ooit iets gelezen te hebben over waterlagen die je best niet door elkaar mengt tijdens de winter ...


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
Topic starter  

Misschien mazzel tot nu toe, maar een vijver van 3500 liter en zo'n hoeveelheid aan vissen?????
En hoe groot zijn de koi, en met z'n hoevelen???
Een koi heeft een zuurstofrijke wateromgeving nodig. Dit voor de spijsvertering en ademhaling. Doe je dit niet, is de kans groot dat er ziektes optreden.
En zijn het Japanse koi, of andere koi???

Hokie


   
ReplyQuote
Karolus
(@karolus)
Active Member
Joined: 16 years ago
Posts: 15
 

Er zitten 6 Europese koi's in (40-50 cm) en 1 japanse van 15 cm,verder nog 3 goudwinden (40cm),1 zilverwinde (35 cm),1 rietvoorn (30 cm),1ghostkoi (45cm) en een 10 tal goudvissen (van 10 -15 cm)
Ik laat wel de luchtpomp aanliggen om wat zuurstof te geven en om de vijver ijsvrij te houden.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 15 years ago
Posts: 646
Topic starter  

Goed,

Europese koi zijn sterker dan Japanse koi, die meer een stabiele omgeving nodig hebben, en het vijverwater moet constanter zijn in de waarden. ( ammonia, nitriet, nitraat e.d.).
Daarom laten de hobbyisten van Japanse koi vaker hun filter draaien dan een hobbyist met andere vissen, en of dat nu goudvissen, windes of andere koi zijn, maakt niet uit.
Indien we dit niet zouden doen, is de kans groot dat de Japanse koi sterven aan vergiftiging of iets anders.

Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.