The Pond Library

Vraag en Antwoord

zwarte larven in de...
 
Notifications
Clear all
zwarte larven in de filterleidingen

10 Posts
5 Users
0 Likes
6,176 Views
Vandewiele Geert
(@vandewiele-geert)
Active Member
Joined: 25 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Hallo

Ik mijn vijver van ongeveer 6000 liter, met een eduana tiny meerkamerfilter, UV lamp TMC en een aquaworldpomp doet zich tijdens de zomer sinds een aantal jaar het volgende voor: wanneer de temperaturen wat hoger worden vestigen zich duizenden zwarte muggen- of vliegenlarven (zwart ongeveer 0,5 cm met een zuignapje waarmee ze zich vasthechten, na hun larvestadium evolueren ze naar een soort vliegje of mug met rode ogen) in de waterbuizen. Door de enorme hoeveelheid van deze larven kan de pomp het water maar aan een veel lager druk doorheen de de buizen jagen zodat mijn vijverwater minder gefilterd wordt. Regelmatig probeer ik de larven die aan de ingang van de buis zitten te verwijderen. Dit helpt echter niet lang want ze planten zich vrij vlug voort. Weet iemand wat deze dieren zijn, waarom ze zich voortplanten binnenin de buizen en hoe ik ze kan verwijderen. Bestaat er iets om de buizen te reinigen. Een hogedrukreiniger kan niet gebruikt worden wegens te krachtig.

Dank bij voorbaat


   
Quote
johantv
(@johantv)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 99
 

Ik zag je vraag, maar nog geen antwoord.
Zelf heb ik, denk ik, dezelfde wormpjes in mijn filter.
Het is nog niet zoerg dat de doorvoer verstopt is.
Onlangs heb ik een nieuwe UV geïnstalleerd, met daarbij de nodige PVC aansluitingen, en het viel mij op dat de larven in de buizen zaten. Niet heel veel maar toch ?

Iemand enig idee wat je hiertegen kunt doen ?


   
ReplyQuote
Vandewiele Geert
(@vandewiele-geert)
Active Member
Joined: 25 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Het zijn kriebelmuggen het antwoord staat hier in ergens in dit forum. Wat je er kunt tegen doen is een andere zaak, de enigste mogelijkheid om ze te verwijderen is met een soort stok waar de buizen mee reinigen ze proberen te verwijderen. Gebruik zeker geen hoge drukreiniger als je buizen uit zwarte darmen bestaan.


   
ReplyQuote
Filoe
(@filoe)
Trusted Member
Joined: 21 years ago
Posts: 52
 

Ja volgens koidream zouden dat kriebelmuggen larven kunnen zijn. Een mogelijke oplossing zou volgens koidream het plaatsen van één zonnebaars zijn, hij maakt de aandacht wel op 1 zonnebaars. Heb dat visje nog niet aangekocht, kan dus niet melden of het werkelijk ook helpt !

Suc6 verder
Erik (filoe)


   
ReplyQuote
Vandewiele Geert
(@vandewiele-geert)
Active Member
Joined: 25 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Ik denk niet dat een zonnebaars veel zal helpen gezien ze in de darmen zitten, als ik deze gereinigd heb en ik plaats alles terug in de vijver zie ik wel dat de koi's de larven eten die in het water vallen.


   
ReplyQuote
Koidream
(@koidream)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 269
 

Originally posted by Vandewiele Geert
Ik denk niet dat een zonnebaars veel zal helpen gezien ze in de darmen zitten

Dit is ook geen wetenschap. Ik ga er vanuit dat de eieren van deze kriebelmuggen in het vrije water gelegd worden (ik heb nog nooit muggen uit één van m'n leidingen zien komen 😉 )
Een zonnebaars zou op die manier de eieren en/of larven kunnen opeten alvorens ze via je pomp in je buizenstel kunnen komen.


   
ReplyQuote
Vandewiele Geert
(@vandewiele-geert)
Active Member
Joined: 25 years ago
Posts: 16
Topic starter  

Originally posted by Koidream
(ik heb nog nooit muggen uit één van m'n leidingen zien komen 😉 )

Wanneer deze larven volgroeid zijn en dus muggen geworden zijn ontsnappen ze in mijn filter (Eduana Tiny 3 kamerfilter) via de geperforeerde buis die uitkomt in het borstelgedeelte.


   
ReplyQuote
johantv
(@johantv)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 99
 

Bij mij ontsnappen de muggen ook uit de filterkamer. wanneer ik het deksel van mijn filterkamer openzet dan komen elke dag weer 10-20 muggen uit de filterkamer. Ook heb ik regelmatig dode muggen aan de rand van mijn filterkamer. Tot nu toe gelukkig nog geen verstoppingen door de wormpjes/muggen.

Ik ben echter toch nog op zoek naar een oplossing voor de wormpjes. Een additionele vis (zonnebaars) zie ik niet zitten.

Iemand een oplossing ???


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 363
 

Waarom moeten de larven weg ? Ze komen speciaal naar die voedselrijke omgeving om de voedingsstoffen. maw helpen ze het water zuiver te houden. Komen ze in de vijver terecht dan zijn ze een lekkernij voor de vissen.


   
ReplyQuote
johantv
(@johantv)
Estimable Member
Joined: 22 years ago
Posts: 99
 

OK, wellicht hebben ze ook goede eigenschappen.
Het vertoppingsgevaar, wat ik van anderen in dit forum heb gelezen, is één van mijn redenen.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.