The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Aanleg vijver+poel

3 Posts
2 Users
0 Likes
1,963 Views
kris rooms
(@kris-rooms)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Ik ben al een tijdje van plan om in onze tuin een poel aan te leggen. We wonen in een natte (klei-)streek, de westhoekpolders. We hebben elk jaar al bezoek van enkele padden en die had ik in de zomer wel wat verfrissing willen bieden. Het mooiste zou zijn, als we ermee ook nog salamanders e.d. zouden kunnen aantrekken hiermee.

Ik heb van familie een polyester vijver kunnen recupereren. Deze had ik graag gebruikt om een natuurlijke vijver/poel aan te leggen. De vijver is +/- 3x2meter groot en +/- 1m diep. Ik dacht hier ook nog te combineren een poel/moeraszone, met behulp van vijverfolie.

Kan iemand mij wat tips bezorgen over hoe ik dit best aanleg?
1/ De vijver volledig ingraven en een iets hogergelegen poel ernaast? (+/- 30 cm hoger) Hoe kan ik de overgang waterdicht realiseren? Kunnen amfibiën nog uit die vijver geraken (met die gladde steile wanden)
2/ De vijver iets hoger aanleggen (+/- 30 cm) en laten overlopen in een lager gelegen poel/moeras. De vijver kan dan dienst doen als biologische filter? Evt. heel wat aarde ingooien en moerasplanten erin planten? ...
3/ De vijver als moeraszone aanleggen (dichtgooien met aarde en moerasplanten inbrengen) Maar dan hebben die beesten ook niet veel water... Of kan je alleen de randen beplanten? Of graaf ik de vijver 30cm dieper in en kan ik daar dan een folie aanlassen om het water 30cm boven de vijver erin te houden? Dan kan ik de oevers minder steil aanleggen.

Hoe kan je een folie aan de polyestervijver 'lijmen'?

Je ziet het, ik zit nog met veel vragen? Wie kan mij helpen? :confused:

Met gemeende dank,

Kris


   
Quote
Erik1978
(@erik1978)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 158
 

Kris,

allereerst: Je beplanting op de lelie na, nooit in aarde zetten. Het best kun je ze in substraat planten, dan dwing je ze de voeding uit het water te halen, wat weer ten goede komt aan je algenbloei (die dus zal verminderen)

De moeraszone zou ikzelf niet meer als 25% van de inhoud van je vijver laten bedragen. Als je vijver 4,5 kub is, dan kun je deze gewoon ruim 1 kub, of 1,5 kub maken.

Lees maar eens wat over moerasfilters of plantenfilters op dit forum. (of met de zoekfunctie op de home-page) staan heel wat artikelen in.

Tevens: je hoeft de folie niet aan je bak te lassen he. Als jij vanuit het hoger gelegen deel een uitmonding maakt (die dus oversteekt) dan valt je water zo in de vijver. Of je doet het met een watervalletje, en zorgt gewoon dat je folie die onder de waterval ligt tot in de vijver komt, kan er niets gebeuren


   
ReplyQuote
kris rooms
(@kris-rooms)
New Member
Joined: 18 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Bedankt Erik,

Je brengt me op ideeën...
Ik denk dat ik weet wat me te doen staat: Met wat ik uitgraaf voor de vijver, maak ik een rand voor een moeras, waarop ik folie leg. Die laat ik overlopen met een watervalletje (wat ik ook heb kunnen recupereren) naar de vijver.

Top!

Groetjes en nogmaals bedankt,
Kris


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.