The Pond Library

Vraag en Antwoord

beekloop en vijver ...
 
Notifications
Clear all
beekloop en vijver vragen

11 Posts
4 Users
0 Likes
7,550 Views
Daantjo
(@daantjo)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Hallo,

Ik ben nieuw hier en ook in de vijver hobby. Ik heb onlangs een huis gekocht en wil in de tuin een vijver maken (tuin vijver, dus vissen en planten, geen Koi's) (2.5 meter bij 4 meter 1.3 meter diep) en een beekloopje van ongeveer 5 meter bij 40 cm breedt. het totale verval van de beekloop zal weinig zijn (schat zo'n 60 cm). aangzien ik echt helemaal nieuw ben in deze hobby wil ik zoveel mogelijk informatie zien te bemachtigen voordat ik aan dit project begin. Ik heb de volgende vragen:
Ik wil vijver folie gebruiken voor de beekloop ipv de voorgevormde stukken (mij te duur! 😮 ) enige tips over de rand afwerking van de beekloop zijn welkom!
Ik wil een biologisch filter maken/kopen. deze komt in het schuurtje te staan achter in de tuin (waar de beekloop begint) is dit mogelijk? of moet het filter dicht bij de vijver staan?
Ik zal een redelijk geprijsde pomp moeten kopen. nu zag ik op de Site van Oase dat de beekloop pompen "droog opstelbaar" zijn. betekend dit dat ik de pomp naast mijn filter in het schuurtje kan hebben staan? en alleen een toevoer slang vanaf de vijver naar de pomp toe kan lijden? of moet de pomp daadwerkelijk in de vijver? verder zijn alle tips welkom! welke planten in de beekloop? kan ik gewoon "normale" stenen/grind in de beekloop leggen? of zijn die "giftig" enz enz enz. U ziet veel vragen, maar ik wil als ik begin Juni aan het project begin zoveel mogelijk er van af weten om het mij zo makkelijk mogelijk te maken (en waarschijnlijk ook iets goedkoper.. 😀 )

MVG

Daan Kuster


   
Quote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

voor de randafwerking van de beekloop kan je stenen gebruik of gewoon planten
in de beekloop zelf gebruik je best vijversubstraat en deze plant je tsjokvol met gele lis of syberische irissen die je mooi vindt
ik zou niet gaan voor een beeklooppomp, neem gewoon een pomp die krachtig genoeg is om het water uit de vijver te pompen naar de filter en dan naar de beekloop. Op deze manier heb je maar 1 pomp nodig en geen 2
de pomp droog opstellen betekent dat je de pomp idd naast de vijver kan zetten MAAR steeds ONDER het waterniveau van de vijver anders versmoort de pomp: je hebt 13 kub water dus ik zou een messner MPF 13000 nemen deze kost 399€ wat goedkoper is als een oase aquamax 12000 (419€ en minder debiet)
welke filterlijn had je in gedachten??
als je van plan bent om geen koi te steken en niet overdreven veel vis kan je gaan voor een oase biotec 10.1 (349€) eventueel voorafgegaan door een voorfilter een Compactieve II bijvoorbeeld @ 269€ en een TMC UV 30 lamp @ 179€

zo goed beantwoord??
stel gerust nog maar wat vragen


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

een luchtpomp kan mss ook nog van pas komen
een hi blow alita 40 bijvoorbeeld is voldoende voor u 145€

mijn prijzen haal ik van http://www.methorst-koi.nl/
ze hebben een online shop met zeer scherpe prijzen vind ik en leveren gratis aan huis vanaf een bestelling van meer dan 50€ in gans nedereland en belgie
ikzelf ben er heel tevreden van. snelle levering en goede service
en vooral een goede prijs :p (tov de prijzen in belgie dan toch tov de prijzen in nederland weet ik niet)


   
ReplyQuote
Daantjo
(@daantjo)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Bedankt voor het snelle antwoord!

Ik was en ben dus van plan 1 pomp te kopen. daar zal ik verder ook niet op "bezuinigen" wat ik wel van plan ben is zelf een filter te maken. Ik snap namelijk niet echt waarom ik bijna 500 euro moet uitgeven aan een filter? is toch makkelijk zelf te maken? het wordt een "simpel" vijvertje, met wat goudwindes en planten. volgens mij (maar kan het natuurlijk verkeerd hebben..) kan ik het beste een biologisch filter maken (schuim, dan lava stenen, en houtskool?).

en wat betreft de rand van beekloop ik bedoelde eigenlijk in de beekloop zelf? kan ik gewoon een "geul" maken van ongeveer 50 cm? of moet er net als de vijver een opstaand randje komen in de beekloop? en waarom zou ik vijversubstraat erin willen doen in de beekloop? sorry voor al deze domme vragen hoor! ben echt nog een beginner. maar goed ik dacht dat de beekloop alleen wat stenen moest hebben. anders spoelt alles toch weg? het wordt wel een kabbelend beekje trouwens.

nogmaals bedankt!

Daan


   
ReplyQuote
Daantjo
(@daantjo)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 5
Topic starter  

o ja en nog een vraagje. hoe kan ik het beste het verval bepalen? de beekloop wordt ongeveer 5 meter lang, en wil een kabbelend beekje, hoe pak ik dit aan kwa meten? een touwtje en waterpas?

alvast bedankt!


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

je hebt vijversubstraat nodig, waar gaan anders je irissen en gele lis die in de beekloop staan wortelen?

en je kan zelf een filter maken, alleen gaat dat in prijs niet echt schelen in jouw geval en een filter zelf maken is heus niet zo simpel als het lijkt
en de filtermaterialen die je opnoemd schuim, lavastenen en houtskool zijn niet geschikt voor een vijver, zeker niet het schuim en de houtskool. Dit wordt alleen gebruikt in aquaria
en degelijk filter voor vijver bestaat uit japanse of matala matten, een bewegend bed, borstels enz


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

je kan een dimmer kopen voor op de messner MPF 13000, zo kan je "de intensiteit van het kabbelen" in je beekje regelen


   
ReplyQuote
Daantjo
(@daantjo)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 5
Topic starter  

Beste Pietje,

bedankt voor je snelle en duidelijke antwoorden. ik was wat te snel met vragen over vijversubstraat, en zie inderdaad dat ik dat erin moet doen. ook een goed iedee over de "dimmer" op de pomp. Je zal ongetwijfelt gelijk hebben wat betreft het filter, maar ik vind het allemaal zo "belachelijk" duur voor een plastic bak met borstels... maar goed ik zal er waarschijnlijk aan moeten geloven..

iemand nog iedeen wat betreft het verloop (afloop van beekje) meten?

alweer bedankt!


   
ReplyQuote
Benny D
(@benny-d)
Eminent Member
Joined: 22 years ago
Posts: 29
 

Een kabellend beekje maakt men het eenvoudigst door deze te zien als
smalle vijvertjes achter mekaar opgesteld en verbonden met een kleine waterval van ongeveer 10 cm.
Gemaakt uit 1 stuk folie uiteraard.
Zo zullen de planten ook niet droog komen te staan wanneer de pomp uit staat.
Voorzie echter wel een bypass zodat in de winter het water niet via de beek terug moet naar de vijver maar via een voldoende dikke buis van 110mm om
afkoeling te voorkomen.


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

je kan hem natuurlijk ook zelf bouwen, alleen twijfel ik of het goedkoper gaat uitkomen en je hebt er werk aan tenzij je het graag doet

maar vergeet niet dat pvc materialen ook redelijk duur zijn, je hebt wanddoorvoeren nodig pvc stukken 3 regentonnen over het algemeen

kijk hier eens voor zelfbouw:
http://www.topkoi.nl/
http://www.koieagle.nl/e107_plugins/wrap/wrap.php?1


   
ReplyQuote
zut
 zut
(@zut)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 112
 

Ik heb zelf een vergelijkbare situatie. Vijver van zelfde formaat met beekloop van ongeveer de zelfde lengte. Enige afwijking is dat ik een tweede vijver heb aan het begin van de beek. Mijn beekloop is ongeveer 5 meter lang en 50 cm breed. Het verval heb ik niet vooraf bepaald. Ben gewoon gaan graven en gaan testen met een beek met alleen folie en keien. Zorg ervoor dat de afstand tussen rand en oppervlakte water niet te klein is. Een vijver kun je mooi op gelijke hoogste houden. Bij een beek is dit lastiger ivm de plantengroei.
Ik gebruik zelf geen filter (staan niet gebruikt in een hoek). De beek haalt voldoende voeding uit het water (+- 60 goudvissen).
Een omleiding tbv de winter heb ik niet. Ik laat de beek ook in de winter gewoon doorlopen. Bevriezen heb ik nog geen last van gehad.

Mijn beek is 20 tot 30 cm diep. Effectief blijft er maar 10 cm over omdat er 10 tot 20 cm grind in ligt. Je kunt substraat gebruiken maar ook in grind groeien de planten bij mij prima (10 zakken grind van de gamma ;-)). Grind wel eerst even wassen omdat je anders erg troebel water krijgt.

Randafwerking bestaat bij mij uit stenen en planten. Mijn beek ligt er nu een jaar. Langzaam gaat de beek nu een geheel vormen met de overige tuin.

Ik heb wel een schakelaar gemonteerd in de vijver. Indien de beek verstopt raakt en gaat overlopen zal het water in mijn vijver dalen. Indien het water meer dan 5 cm daalt zal de pomp automatisch stoppen en voorkom ik dat de vijver leeg zal raken (schakelaar gekocht bij Guppy in Ede)

Het folie wat ik heb gebruikt is rest folie. Dit kun je vaak goedkoop kopen bij vijverzaken omdat dit overblijft bij aanleg van vijvers.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.