The Pond Library

Vraag en Antwoord

Benodigdheden beekl...
 
Notifications
Clear all
Benodigdheden beekloop

2 Posts
2 Users
0 Likes
245 Views
Joery_12
(@joery_12)
New Member
Joined: 2 years ago
Posts: 1
Topic starter  

Hallo allemaal,

Ik ben van plan om in mijn nieuwe tuin een beekloop aan te leggen, omdat ik houd van het geluid van stromend water en de aantrekkingskracht van water op leven in de tuin (nu is het nog een zandvlakte en dat trekt weinig leven aan). 3

Eerst een aantal opmerkingen over het project:

- er komen geen vissen in, planten zijn optioneel.

- het is voornamelijk om vogels uit de omgeving aan te trekken, omdat er weinig water in de buurt is. Vogels zitten er in de omgeving meer dan genoeg, ik wil ze alleen graag in de tuin ipv in de groenstrook/weilanden.

- de afmetingen van de beek schat ik als volgt in: 20/25 cm breed (maximaal), 15 cm diep (waarvan ongeveer 7cm grindbodem wordt) en de beek bestaat uit ongeveer 3 "bassins" van 30cm lang, waar vogels goed kunnen wassen/drinken. Het verloop zal ongeveer 70 cm zijn en het eindigt in een "vijver".

- de "vijver" komt onder stenen te liggen en zal niet te zien zijn. Zoals je op YouTube kunt vinden een 'pondless waterfall' (voorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=27qva1Fs4Sw).

 

Mijn vraag aan jullie is: wat heb ik allemaal nodig? Ik heb al enig voorwerk gedaan, maar omdat dit mijn eerste project is, heb ik graag wat input danwel kritieken op mijn lijstje:

1. vijverfolie - om de beekloop circulair te maken en het water er in te houden. Minimale dikte van 0,8 cm heb ik gelezen, zodat er zwaardere stenen op kunnen en de kans op scheuren minimaal is.

2. Vijverpomp - Deze zal asynchroon worden zodat ik de waterflow na het aanleggen eventueel kan aanpassen. Ook dien ik rekening te houden met de opvoerhoogte van de pomp nu deze onderin de vijver komt te liggen en het water naar de bovenkant, de start, van de beek moet pompen. Ik ga dan ook voor een natte opstelling van de pomp. Ook dien ik natuurlijk een buis te hebben waar het water doorheen gepompt moet worden om zo naar het begin van de beek te komen.

3. Een vijverfilter - ik heb hier weinig informatie over en zou graag jullie input hebben. Ik wil de filter bovenaan de beekloop plaatsen, zodat ik er relatief makkelijk bij kan om het schoon te maken danwel onderdelen te vervangen. Is dat mogelijk en is dat slim?

4. Omdat de vijver "onder de grond" en onder stenen/keien zal komen, moet ik plastic frames in de vijver plaatsen, zodat het water er doorheen kan en de pomp in vrij water ligt. Echter kan ik deze frames/bakken niet vinden. In de bijgevoegde video zie je ze omstreeks 1:30 de frames die ik bedoel.

5. stenen en keien - hiervan maak ik de randen en een deel van de loop. De stenen en keien zet ik aan de onderkant vast met foam, zodat het water er niet zomaar onderdoor loopt. Op die manier wil ik de loop van het water beinvloeden.

 

Nu jullie een idee hebben van mijn beekloop (nogmaals, zie het voorbeeld van de YouTube video, dat wil ik ongeveer gaan maken); hebben jullie nog aanvullingen danwel kritieken op mijn idee?

 

Ik hoor het graag!

 

Met vriendelijke groet,

Joery

 

 


   
Quote
Ief De Laender
(@jerommeke)
Eminent Member Admin
Joined: 9 years ago
Posts: 35
 

Hoi Joery,

Leuk project heb je in gedachten. Heel fijn dat je de vogels wilt helpen op deze manier.
Die frames bakken kun je wellicht vinden in tuincentra of plantenkwekerijen. Ze gebruiken deze om tuinplanten in pot in te zetten.

Ik vraag me alleen af of je niet beter af bent met een grote ronde waterdichte kuip i.p.v. vijverfolie en bakken voor de vijver. Nog sterker en éénvoudiger te plaatsen.

De pomp in de vijver en een filter bovenaan de beekloop is ideaal. Enig nadeel is het wegwerken van het filter. Je zou deze eventueel een deel kunnen ingraven zodat alleen het deksel zichtbaar is.


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.