The Pond Library

Vraag en Antwoord

folie er in en dan....
 
Notifications
Clear all
folie er in en dan.....?

6 Posts
4 Users
0 Likes
2,488 Views
Evert-Jan
(@evert-jan)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 56
Topic starter  

Dit weekend gaat eindelijk het folie in de nwe vijver. Lijmen, laten drogen en vullen maar. En dan.......? Er wordt soms geadviseerd het water te behandelen, is dat echt nodig? en met wat? Direct filter aansluiten, bacteriën toevoegen en vis erin????

Zoals over de meeste onderwerpen zijn er nogal wat verschillende meningen en worden er nogal wat verschillende dingen geschreven.


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Als je leidingswater gebruikt moet er zeker alle chloor uit. Dit kan je simpel doen door veel te beluchten, eventueel al bij het vullen van de vijver de waterstraal hoe met lucht in contact brengen.

Direct vissen, bacteriën en waterplanten zou ik er niet indoen. Eerst en vooral moet alle chloor eruit maar moet het water ook wat opwarmen. Het moet een beetje rijpen zoals men zegt Leidingswater is geen vijverwater maarr consumptiewater.

Moeilijk te zeggen na hoeveel dagen je dan wel bacteriën, vissen en waterplanten erin mag doen. Het brengt maar weinig op als het water 10°C.

Soms hoor je ook dat je best wacht met vissen vooraleer je filter rijp is. Dat is niet 100% correct want het belangrijkste is dat je bacteriën eten hebben. Dat eten is voor een groot deel afkomstig van uitwerpselen van vissen en alle ander organisch afval. dus enkele visjes uitzetten op een nieuwe vijver kan geen kwaad en is eerder nuttig.

Sommige mensen doen op een nieuwe vijver ammoniak in het water om de bacteriiën te voeden.

Moeilijk onderwerp maar wel heel nuttig om eens over te praten.


   
ReplyQuote
8721anonymous
(@Unregistered)
New Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1
 

ik denk dat je beter even kunt wachten met het uitzetten van vis . wij hebben in het voorjaar onze nieuwe vijver aangelegd en kregen van een kennis 6 jonge kroeskarpers, in een mum van tijd verslonden ze onze jonge aanplant, we hebben ze er weer uitgevist en weggedaan. toen hebben we een week of vier gewacht tot de planten zich herstelden en het water weer helder werd. toen hebben we er goudwindes ingedaan en shubunkins. deze laten over het algemeen je planten met rust. groetjes jolanda


   
ReplyQuote
Evert-Jan
(@evert-jan)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 56
Topic starter  

Nu wordt mij verteld dat in Nederland al jaren geen chloor meer aan het leidingwater wordt toegevoegd. Ammoniak toevoegen zie ik niet zo zitten. Het lijkt me inderdaad wel verstandig om het water vast rond te pompen en op temperatuur te laten komen

Veel planten komen er niet in, alleen tijdelijk een plomp en in het voorjaar een lelie.


   
ReplyQuote
GinRin
(@ginrin)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 62
 

Klopt, Nederlands leidingwater wordt (bijna) niet meer gechloreerd. Men gebruikt tegenwoordig ozon e.d. om te ontsmetten. In Belgie kan het best zijn dat er nog chloor wordt gebruikt maar dat weet ik niet.

Joop


   
ReplyQuote
Evert-Jan
(@evert-jan)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 56
Topic starter  

Heb ff een lichtje opgestoken.

Heb m'n filter deze week op m'n quarantaine bak (met vissen) aangesloten en geent. Laat deze nu 2 weken draaien voordat deze op de vijver aangesloten wordt. Het voorfilter ga ik enten zodra er water in de vijver zit, paar handjes visvoer erin en een weekje laten draainen met de pompen erop. De vijver zal dan wat op temperatuur komen en de bacteriën in het voorfilter zullen een kans krijgen.......

En dan........................eindelijk de vissen erin!!!!!!!!!:D

Ps had eigenlijk de hoop dat Henri Ringer hier het ideale antwoord op had


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.